2000-17-RE

CAUSA 2000-17-RE

 

Número de registre: 357-2000. Recurs d’empara

 

AUTE DEL DIA 19 DE GENER DEL 2001

_______________________________________________________________

BOPA núm. 10, de 24 de gener del 2001



 

En nom del Poble Andorrà;

 

El Tribunal Constitucional;

 

Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional el dia 5 de desembre del 2000 per la representació processal de la Sra. Rosalia Rossell Vilaginés, mitjançant el qual interposa recurs d’empara contra els autes dictats per la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia, els dies 22 de setembre i 17 de novembre del 2000, per haver-se pogut produir una presumpta vulneració del dret a un judici de durada raonable reconegut a l'article 10.2 de la Constitució, i atès que sol·licita al Tribunal Constitucional que dicti sentència “Anul·lant, en conseqüència, l’Aute de la Sala Civil del M.I. Tribunal Superior de data 17 de novembre d’enguany, tant pel que fa a la desestimació de l’incident com a la imposició de costes (immerescuda per ser patent la lesió constitucional). I per tal de reposar la senyora Rosalia Rossell Vilaginés, en la mesura del possible, en el dret fonamental que li ha estat conculcat, vulgui igualment anul·lar l’Aute del mateix Tribunal Superior de data 22 de setembre d’enguany, i declarar la caducitat o finalització del judici civil en què s’ha produït (i s’està produint) la vulneració constitucional”;

 

Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);

 

Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment el títol IV, capítol sisè;

 

Vist l’informe del Ministeri Fiscal de data 4 de gener del 2001;

 

Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Miguel Ángel Aparicio Pérez;



 

Fonament jurídic únic

 

La recurrent al·lega que el seu dret constitucional a un judici de durada raonable ha estat vulnerat, ja que des del 25 de juny de 1993, data en la qual es va iniciar el procés a quo, no ha obtingut cap resolució sobre el fons de l’assumpte, per causes que no li són imputables, i es van produir, fins al mes de setembre de 1998, una sèrie d’incidències que el van anar allargant sense cap mena de justificació. També argumenta que per tal de posar remei a aquesta situació, va sol·licitar, mitjançant les vies corresponents, la declaració de la caducitat de la instància, que li va ser denegada. Davant de l’aute de denegació de la caducitat esmentada, i també davant de la denegació de les pretensions formulades en l’incident de nul·litat d’actuacions, condició prèvia per formular el recurs d’empara constitucional, la recurrent ha iniciat aquest procés d’empara mitjançant l’escrit presentat al Tribunal Constitucional el dia 5 de desembre del 2000.

 

Sense necessitat d’entrar en el fons d’una qüestió com l’actual, que conté dos procediments judicials successius (el procés principal i el procediment de declaració de caducitat), certament es pot apreciar l’existència d’una duració processal en les actuacions que, en principi, podria arribar a ser considerada com a excessiva i no justificada i, per tant, com a productora d’una lesió al dret a un judici de durada raonable contingut a l’article 10.2 de la Constitució. Així doncs, existeix prima facie un contingut constitucional en el plantejament del recurs d’empara.

 

Considerant que el recurs d’empara ha estat formulat i presentat dins els terminis i amb les condicions fixades per la Constitució i pels articles 36 i 94 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional;




 

DECIDEIX:



 

Primer

 

Admetre a tràmit, sense efectes suspensius, el recurs d’empara 2000-17-RE, interposat per la representació processal de la Sra. Rosalia Rossell Vilaginés, contra els autes dictats per la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia, els dies 22 de setembre i 17 de novembre del 2000.

 

Segon

 

Notificar el present aute a la representació processal de la Sra. Rosalia Rossell Vilaginés, al president del Tribunal Superior de Justícia, al Ministeri Fiscal i a la representació processal del Sr. Roger Rossell Vilaginés.

 

Tercer

 

Publicar el present aute, d'acord amb el que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.

 

Acordat a Andorra la Vella, pel Tribunal Constitucional, el 19 de gener del 2001.






 

Pere Vilanova Trias

Joan Josep López Burniol

President

Vicepresident






 

Philippe Ardant

Miguel Ángel Aparicio Pérez

Magistrat

Magistrat