2001-23 i 25-RE

CAUSA 2001-23 i 25-RE

 

Números de registre: 308-2001 i 328-2001. Recursos d’empara

 

AUTE DEL DIA 15 DE MARÇ DEL 2002

_______________________________________________________________

BOPA núm. 23, del 20 de març del 2002



 

En nom del Poble Andorrà;

 

El Tribunal Constitucional;

 

Atès l’escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional el dia 29 de novembre del 2001 per la representació processal del Sr. Sergi Ruiz Lázaro, mitjançant el qual interposa recurs d’empara contra la sentència dictada pel Tribunal de Corts, el dia 23 de febrer del 2001 i contra la sentència i l’aute dictats per la Sala Penal del Tribunal Superior de Justícia, els dies 24 d’octubre i 19 de novembre del 2001, respectivament, per haver-se produït una presumpta vulneració del dret a la jurisdicció, reconegut a l’article 10 de la Constitució i atès que demana al Tribunal Constitucional que “trameti el present recurs d’empara conforme a dret, i que es dicti sentència per aquest Tribunal Constitucional declarant la vulneració al dret a la jurisdicció recollit a l’art. 10 de la Constitució, consistent en l’omissió judicial denunciada en el cos del present recurs, declarant en conseqüència la nul·litat de l’aute del Tribunal Superior, Sala Penal, de data 19 de novembre del 2001, i la sentència de la mateixa Sala de 24 d’octubre del 2001, dictades ambdues resolucions en el rotlle 20/01, i causa 91-3/00, i que s’ordeni dictar una altra sentència en la que s’examini el motiu del recurs d’aquesta part que s’ha omès en la sentència nul·la”;

 

Atès l’escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional el dia 17 de desembre del 2001 per la representació processal del Sr. Domingo López Acedo, mitjançant el qual interposa recurs d’empara contra la sentència dictada pel Tribunal de Corts, el dia 23 de febrer del 2001 i contra la sentència i l’aute dictats per la Sala Penal del Tribunal Superior de Justícia, els dies 24 d’octubre i 23 de novembre del 2001, respectivament, per haver-se produït una presumpta vulneració dels drets fonamentals a la presumpció d’innocència i a un procés degut, reconeguts a l’article 10 de la Constitució, així com del dret al respecte del principi de legalitat penal reconegut a l’article 9.4 de la Constitució i atès que sol·licita al Tribunal Constitucional que dicti sentència “atorgant empara constitucional en el sentit sol·licitat en el cos de l’escrit, declarant la lesió dels drets fonamentals invocats, anul·lant les sentències recaigudes en la causa TC-91-3-00 retrotraient els autes a la deliberació del Tribunal de Corts perquè dicti sentència de conformitat amb els drets protegits pels articles 10 i 9.4 de la Constitució”;

 

Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);

 

Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment el títol IV, capítol sisè;

 

Vistos els informes respectius del Ministeri Fiscal de dates 9 i 14 de gener del 2001;

 

Escoltat l’informe del magistrat ponent, Sr. Philippe Ardant;

 

Considerant que els recursos d’empara han estat formulats i presentats dins els terminis i amb les condicions fixades per la Constitució i pels articles 36 i 94 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional.

 

Considerant que d’acord amb l’article 34.3 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, es podrà decidir en qualsevol moment de la tramitació acumular varis assumptes en un de sol per raó d’identitat o semblança d’objecte, i que en aquest supòsit serà ponent el magistrat que es trobi coneixent de l’assumpte repartit en primer lloc, el Tribunal Constitucional acorda acumular el recurs 2001-23-RE amb el recurs 2001-25-RE i designar el Sr. Philippe Ardant, ponent de la causa acumulada.

 

Considerant que en cadascun dels dos recursos els recurrents al·leguen que la sentència de data 24 d’octubre del 2001 de la Sala Penal del Tribunal Superior de Justícia i els autes que resolen els incidents de nul·litat d’actuacions interposats respectivament, han vulnerat els drets protegits per l’article 10 de la Constitució.

 

Considerant que un dels recurrents fa valer que el Tribunal Superior de Justícia hauria omès de contestar una de les seves peticions, i l’altre que el Tribunal Superior de Justícia hauria interpretat extensivament una disposició del Codi penal, la qual cosa duria a la condemna d’una infracció que no podia ser objecte de sanció en el moment dels fets.

 

Considerant que les demandes dels Srs. Sergi Ruiz Lázaro i Domingo López Acedo estan fonamentades en una argumentació seriosa i desenvolupada, que mereix ser examinada en el fons pel Tribunal Constitucional de tal manera que si fos estimada revelaria vulneracions de l’article 10 de la Constitució. Per consegüent, el Ple del Tribunal Constitucional acorda admetre a tràmit la causa acumulada 2001-23 i 25-RE.

 

DECIDEIX:

 

Primer

 

Substanciar les causes 2001-23-RE i 2001-25-RE com a causes acumulades, en el mateix procediment i admetre a tràmit, sense efectes suspensius, el recurs d’empara 2001-23 i 25-RE.

 

Segon

 

Notificar el present aute a la representació processal del Sr. Sergi Ruiz Lázaro, a la representació processal del Sr. Domingo López Acedo, al president del Tribunal de Corts, al president del Tribunal Superior de Justícia, al Ministeri Fiscal i a la representació processal de l’acusació particular.

 

Tercer

 

Publicar el present aute, d’acord amb el que disposa l’article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

 

Acordat a Andorra la Vella, pel Tribunal Constitucional, el 15 de març del 2002.



 

Miguel Herrero de Miñón

Philippe Ardant

President

Vicepresident



 

Miguel Ángel Aparicio Pérez Pere Vilanova Trias

Magistrat

Magistrat