2002-11-RE

CAUSA 2002-11-RE


Número de registre: 310-2002. Recurs d’empara


AUTE DEL 28 DE FEBRER DEL 2003

_______________________________________________________________

BOPA núm. 21, del 7 de març del 2003



En nom del Poble Andorrà;


El Tribunal Constitucional;


Atès l’escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional el 3 de febrer del 2003 per la representació processal de la Sra. M. Esperança Callen Utges mitjançant el qual interposa recurs de súplica contra l’aute del Tribunal Constitucional del 27 de gener del 2003 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2002-11-RE;



Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);


Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 37.2, 38 i 94;


Vist l’aute esmentat del Tribunal Constitucional del 27 de gener del 2003;


Escoltat l’informe del magistrat ponent, Sr. Miguel Ángel Aparicio Pérez;




Antecedent únic


El 3 de febrer del 2003, la representació processal de la Sra. M. Esperança Callen Utges va formular recurs de súplica per demanar la revocació de la inadmissió a tràmit del recurs d’empara 2002-11-RE, presentat per presumpta vulneració del dret a la presumpció d’innocència, reconegut a l’article 10 de la Constitució. Aquesta inadmissió a tràmit va ser acordada per l’aute del Tribunal Constitucional del 27 de gener del 2003.


L’escrit de súplica assenyala que els tribunals ordinaris han condemnat a la recurrent basant-se només en indicis ja que “Ni el Tribunal Superior ni el propi Tribunal Constitucional han trobat proves de la conducta comissiva de la senyora Callen” que per consegüent es pot “concloure precisament que les proves no han estat degudament motivades i que per tant les resolucions que n’han derivat han incorregut en indesitjable i prohibida arbitrarietat”.


També estima que “És cert que la lliure valoració de la prova és matèria reservada als tribunals ordinaris i està vedada al Tribunal Constitucional, però la tutela del principi d’interdicció de tota arbitrarietat sí que és de la seva competència. I el nostre raonament lògic és nítid i transcendent jurídicament: la manca absoluta de prova provoca un raonament jurídic sense fonament que duu a una resolució necessàriament arbitrària front a la qual tota defensa queda anorreada”.


Per acabar, l’escrit sol·licita al Tribunal Constitucional que reconsideri i reformi el seu aute del 27 de gener del 2003 i que admeti a tràmit el recurs d’empara 2002-11-RE.




Fonament jurídic únic


Com que en el raonament d’aquest recurs de súplica no s’aporta cap fet nou ni cap argumentació diferent de les al·legacions contingudes en la demanda d’empara, aquest Tribunal ha de ratificar-se en la seva decisió de no admetre’l a tràmit. Les seqüències lògiques ara presentades no són altra cosa que la repetició de les anteriors i, com a resultat, les seqüències lògiques en la motivació d’aquest Tribunal també, en el fons, són les mateixes: el recurrent afirma que els tribunals a quo han mancat de les proves suficients per fonamentar la decisió de condemna; els tribunals a quo han raonat que aquestes proves, sigui quin sigui el nom que se’ls hi atorgui, són suficients per justificar les seves sentències; i el Tribunal Constitucional, com que no aprecia en aquest últim raonament una absència de motivació ni una actuació arbitrària, estima que no pot suplantar l’activitat decisòria dels tribunals ordinaris ja que aquesta s’ha ajustat a les exigències constitucionals. La conseqüència és la manca de contingut constitucional i la no procedència de l’admissió a tràmit.


Per tot el que s’ha exposat,


El Tribunal Constitucional del Principat d’Andorra,



DECIDEIX:




Primer


Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal de la Sra. M. Esperança Callen Utges contra l’aute del Tribunal Constitucional del 27 de gener del 2003 que inadmetia a tràmit el recurs d’empara 2002-11-RE.



Segon


Notificar el present aute a la representació processal de la recurrent, al president del Tribunal de Corts, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.



Tercer


Publicar el present aute, d’acord amb el que disposa l’article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.



Acordat a Andorra la Vella, pel Tribunal Constitucional, el 28 de febrer del 2003.







Miguel Herrero de Miñón

Philippe Ardant

President

Vicepresident







Miguel Ángel Aparicio Pérez Pere Vilanova Trias

Magistrat

Magistrat