2002-8-RE

CAUSA 2002-8-RE


Número de registre: 268-2002. Recurs d’empara


AUTE DEL DIA 20 DE DESEMBRE DEL 2002

_______________________________________________________________

BOPA núm. 99, del 27 de desembre del 2002




En nom del Poble Andorrà;


El Tribunal Constitucional;


Atès l’escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional el dia 9 de desembre del 2002 per la representació processal de la Sra. Maria Bringué Pifarré mitjançant el qual interposa recurs de súplica contra l’aute del Tribunal Constitucional de data 29 de novembre del 2002 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2002-8-RE;



Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);


Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 37.2, 38 i 94;


Vist l’aute esmentat del Tribunal Constitucional de data 29 de novembre del 2002;


Escoltat l’informe del magistrat ponent, Sr. Miguel Herrero de Miñón;




Antecedent únic


Amb data 9 de desembre del 2002, la representació processal de la Sra. Maria Bringué Pifarré va formular recurs de súplica per demanar la revocació de la inadmissió a tràmit del recurs d’empara 2002-8-RE, presentat per presumpta vulneració del dret a la jurisdicció, del dret a obtenir una decisió fonamentada en dret i del dret a un procés degut, reconeguts a l’article 10 de la Constitució. Aquesta inadmissió a tràmit va ser acordada per l’aute del Tribunal Constitucional de data 29 de novembre del 2002.


L’escrit de súplica assenyala que es fa menció de l’article 6 de la Constitució en el recurs d’empara “perquè es considera necessari per poder explicar la manca de congruència i de fonamentació en dret de la decisió presa pel Tribunal Superior, així com per descriure la importància que per aquesta part té el fet que el Tribunal Superior hagi omitit de pronunciar-se sobre les al·legacions d’aquesta al principi d’igualtat”. D’altra banda considera que el fet de demanar al Tribunal Constitucional d’apreciar si realment existeix la manca de congruència no suposa que es doni la raó a les seves al·legacions.


També estima que no és cert que la jurisdicció ordinària hagi ponderat de manera suficient els seus arguments i que el Tribunal Constitucional no argumenta el motiu de la inexactitud de la manca de fonamentació de les decisions del Tribunal Superior de Justícia que serveix per no admetre a tràmit el recurs d’empara interposat. Seguidament, afirma que no considera el Tribunal Constitucional com a una tercera instància i que hi ha acudit “perquè considera que la decisió del Tribunal Superior de Justícia no ha estat congruent ni fonamentada en dret”.


Per acabar, l’escrit sol·licita al Tribunal Constitucional que revoqui el seu aute del 29 de novembre del 2002 i que admeti a tràmit el recurs d’empara 2002-8-RE.




Fonament jurídic únic


El recurs de súplica es limita a reiterar els arguments en què es basava l’anterior petició d’empara inadmesa per aquest Tribunal mitjançant aute del 29 de novembre del 2002. Per consegüent, i pels motius exposats en el seu moment en l’aute esmentat, no és procedent accedir a la súplica plantejada.



Per tot el que s’ha exposat,


El Tribunal Constitucional del Principat d’Andorra,



DECIDEIX:



Primer


Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal de la Sra. Maria Bringué Pifarré contra l’aute del Tribunal Constitucional del 29 de novembre del 2002 que inadmetia a tràmit el recurs d’empara 2002-8-RE.



Segon


Notificar el present aute a la representació processal de la recurrent, al president del Tribunal Superior de Justícia, al president de la Batllia i al Ministeri Fiscal.



Tercer


Publicar el present aute, d’acord amb el que disposa l’article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.



Acordat a Andorra la Vella, pel Tribunal Constitucional, el 20 de desembre del 2002.




Miguel Herrero de Miñón

Philippe Ardant

President

Vicepresident




Miguel Ángel Aparicio Pérez Pere Vilanova Trias

Magistrat

Magistrat