2004-10-RE

CAUSA 2004-10-RE


Número de registre 438-2004. Recurs d’empara


AUTE DEL 2 DE DESEMBRE DEL 2004

_______________________________________________________________

BOPA núm. 83, del 9 de desembre del 2004




En nom del Poble Andorrà;


El Tribunal Constitucional;


Atès l’escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional el 26 d’octubre del 2004 per la representació processal de la Sra. Teresa Fernández Rodríguez mitjançant el qual interposa recurs de súplica contra l’aute del Tribunal Constitucional del 12 d’octubre del 2004 sobre la inadmissió de la causa 2004-10-RE;


Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);


Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 37.2, 38 i 94;


Vist l’aute esmentat del Tribunal Constitucional del 12 d’octubre del 2004;


Escoltat l’informe del magistrat ponent, Sr. Miguel Ángel Aparicio Pérez;




Antecedent únic


El 26 d’octubre del 2004, la representació processal de la Sra. Teresa Fernández Rodríguez va formular recurs de súplica per demanar la revocació de la inadmissió a tràmit del recurs d’empara 2004-10-RE, presentat per presumpta vulneració del dret a la jurisdicció, reconegut a l’article 10 de la Constitució. Aquesta inadmissió a tràmit va ser acordada per l’aute del Tribunal Constitucional del 12 d’octubre del 2004.


La representació processal de la recurrent assenyala que “no pot compartir les consideracions del Tribunal Constitucional quan manifesta que en aquest cas no s’impugna cap interpretació arbitrària del dret aplicable. Això és radicalment falç ja que precisament els motius d’impugnació invocats per aquesta part són la interpretació arbitrària que ha fet la Batlle en la seva sentència, valoració que posteriorment ha estat confirmada per la Sala Civil del Tribunal Superior. És cert i aquesta part no discuteix que el dret comú permet al jutge estimar amb llibertat si ha hagut o no causa justa per litigar, però a criteri d’aquesta part en el nostre cas la decisió d’imposar les costes és totalment arbitrària i no està justificada per no haver estat acreditat que la meva patrocinada actués de mala fe.”


També manifesta que la sentència de la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia no s’ha pronunciat sobre dos dels motius d’apel·lació “en cap dels considerants de la resolució judicial. Així, doncs, el Tribunal no els cita ni els rebateix, el que al nostre entendre constitueix una vulneració de l’article 10 de la Carta Magna per manca de pronunciament complert sobre les pretensions de la part, incorrent en un tipus d’incongruència: la incongruència omissiva, que té transcendència constitucional i es susceptible d’emparament, perquè suposa una falta de protecció judicial.”


Per acabar, l’escrit sol·licita al Tribunal Constitucional que admeti a tràmit el recurs d’empara 2004-10-RE i que dicti sentència en què atorgui l’empara sol·licitada, que declari lesionat el dret a la jurisdicció reconegut a l’article 10 de la Constitució i que declari “la nul·litat de la sentència dictada per la Batlle Meritxell Picart Sánchez el 3 de novembre de 2003, i la nul·litat de la Sentència dictada el 22 d’abril de 2004 per la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia, i reposant a la part recurrent en la plenitud del seu dret mitjançant l’adopció de les mesures necessàries.”




Fonament jurídic únic


Aquest recurs de súplica conté una repetició literal dels arguments esgrimits en l’escrit de demanda d’empara constitucional que va ser inadmès a tràmit pel nostre aute del 12 d’octubre del 2004.


Per tant, ja que no aporta res de diferent a allò que va ser al·legat per la part i que no va ser acceptat per aquest Tribunal en el seu moment, hem de reiterar totalment les decisions que es van adoptar en l’aute esmentat.


Per tot el que s’ha exposat,


El Tribunal Constitucional del Principat d’Andorra,




DECIDEIX:




Primer


Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal de la Sra. Teresa Fernández Rodríguez contra l’aute del Tribunal Constitucional del 12 d’octubre del 2004 que inadmetia a tràmit el recurs d’empara 2004-10-RE.




Segon


Reiterar la improcedència i la temeritat de la recurrent tant pel que fa a la interposició del recurs d’empara com pel que fa a la interposició d’aquesta súplica.




Tercer


Notificar aquest aute a la representació processal de la Sra. Teresa Fernández Rodríguez, al president de la Batllia, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.




Quart


Publicar aquest aute, d’acord amb el que disposa l’article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.



Acordat a Andorra la Vella, pel Tribunal Constitucional, el 2 de desembre del 2004.







Philippe Ardant

Miguel Ángel Aparicio Pérez

President

Vicepresident







Didier Maus

Miguel Herrero de Miñón

Magistrat

Magistrat