2005-11-RE

CAUSA 2005-11-RE

 

Número de registre 90-2005. Recurs d’empara

 

AUTE DEL 6 DE JUNY DEL 2005

_______________________________________________________________

BOPA núm. 52, del 15 de juny del 2005

 

En nom del Poble Andorrà;

 

El Tribunal Constitucional;

 

Atès l’escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional el 4 de maig del 2005 per la representació processal dels Srs. Josep Vidal Escoll i Josep Guillán González mitjançant el qual interposa recurs de nul·litat contra la sentència del Tribunal Constitucional del 25 d’abril del 2005;

 

Vista la Constitució, especialment l’article 98;

 

Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional;

 

Vista la sentència del Tribunal Constitucional del 25 d’abril del 2005;

 

Escoltat l’informe del magistrat ponent, Sr. Miguel Herrero de Miñón;



 

Antecedent únic

 

En el primer punt del seu escrit, la representació processal dels recurrents admet que el recurs de nul·litat no està previst de manera expressa en la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, tanmateix, segons el seu parer, la sentència del Tribunal Constitucional és nul·la i el “nostre ordenament jurídic permet que, en qualsevol moment, davant d’un acte nul, es pugui sol·licitar la declaració de nul·litat”. Així mateix, la finalitat d’aquest recurs no és altra que donar compliment al contingut de l’article 26 del Conveni per a la salvaguarda dels drets humans i de les llibertats fonamentals per tal de poder recórrer la sentència esmentada davant el Tribunal Europeu dels Drets Humans.

 

Pel que fa al fons, aquesta part considera que, en primer lloc, el Tribunal Constitucional comet un error que condiciona de manera total i absoluta la decisió de la sentència: el Tribunal no examina l’acta del Comú d’Escaldes-Engordany que inicia el procediment d’expropiació, per determinar l’existència o no de connexió entre l’acord de declaració d’utilitat pública i una voluntat eventual d’incomplir la sentència del Tribunal Superior de Justícia. En segon lloc, la sentència incorre en incongruència perquè es pronuncia sobre qüestions que no li han estat sotmeses i, en conseqüència, provoca la nul·litat de la mateixa.

 

Per acabar, l’escrit sol·licita al Tribunal Constitucional que declari la nul·litat de la sentència del 25 d’abril del 2005 i resolgui el recurs d’empara 2005-11-RE “prenent en consideració l’Acta del Consell de Comú de la parròquia d’Escaldes-Engordany del 5 de març de 2004 (doc. 7 dels adjuntats al recurs d’empara d’aquesta part) i les conseqüències que, de la mateixa, es deriven, i sense entrar a analitzar qüestions que no han estat sotmeses al Tribunal.”



 

Fonament jurídic únic

 

L’article 39.2 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional disposa que les providències i sentències no són recurribles, tot i que l’article 39.3 preveu un recurs de súplica contra les providències que incideixin en el fons de l’assumpte, recurs que ha de ser resolt mitjançant un aute irrecurrible. En conseqüència, està clar que la Llei disposa que les decisions sobre el fons adoptades pel Ple del Tribunal no són susceptibles de recurs, sense que analògicament es puguin estendre a aquestes decisions les previsions sobre la nul·litat d’actuacions. Per tant, no és procedent admetre un recurs que, d’acord amb l’ordenament andorrà, és inexistent davant la jurisdicció constitucional.

 

Així ho reconeix la representació processal dels recurrents que en plantejar aquest recurs deixa clara la seva intenció de desembarassar qualsevol obstacle per a recursos ulteriors davant instàncies internacionals.

 

Per tot el que s’ha exposat,

 

El Tribunal Constitucional del Principat d’Andorra,

 

DECIDEIX:

 

Primer

 

Declarar que el recurs de nul·litat contra la sentència del 25 d’abril del 2005 del Tribunal Constitucional no és procedent.

 

Segon

 

Notificar aquest aute a la representació processal dels recurrents, al síndic general, al president de la Batllia, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.

 

Tercer

 

Publicar aquest aute, d’acord amb el que disposa l’article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

 

Acordat a Andorra la Vella, pel Tribunal Constitucional, el 6 de juny del 2005.






 

Philippe Ardant

Miguel Ángel Aparicio Pérez

President

Vicepresident






 

Didier Maus

Miguel Herrero de Miñón

Magistrat

Magistrat