2005-18-RE

CAUSA 2005-18-RE


Número de registre 248-2005. Recurs d’empara


AUTE DEL 13 DE JULIOL DEL 2005

_______________________________________________________________

BOPA núm. 63, del 27 de juliol del 2005




En nom del Poble Andorrà;


El Tribunal Constitucional;



Atès l’escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 17 de juny del 2005, per la representació processal de la Sra. Montserrat Dolcet Cristòfol mitjançant el qual interposa recurs de súplica contra l’aute del Tribunal Constitucional del 6 de juny del 2005 sobre la inadmissió de la causa 2005-18-RE;



Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);


Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 37.2, 38 i 94;


Vist l’aute esmentat del Tribunal Constitucional del 6 de juny del 2005;



Escoltat l’informe del magistrat ponent, Sr. Didier Maus;




Antecedent únic


El 17 de juny del 2005, la representació processal de la Sra. Montserrat Dolcet Cristòfol va formular un recurs de súplica per demanar la revocació de la inadmissió a tràmit del recurs d’empara 2005-18-RE, presentat per haver-se produït una presumpta vulneració dels drets a la presumpció d’innocència, a la jurisdicció i a un procés degut, reconeguts a l’article 10 de la Constitució. Aquesta inadmissió a tràmit va ser acordada per l’aute del Tribunal Constitucional del 6 de juny del 2005.


La representació processal de la recurrent assenyala que no està d’acord amb el Tribunal Constitucional quan fonamenta la seva decisió d’inadmissió del recurs d’empara en el fet que el recurs invoca de manera encoberta la protecció de l’article 22 de la Constitució, article que no s’esmenta en l’escrit d’empara “ni explícitament ni implícita”. La recurrent al·lega novament que s’ha vulnerat el dret a la defensa per tal com la justícia ordinària va basar les seves decisions en unes proves secretes que no va poder rebatre.


Així mateix, aquesta part critica que el Tribunal esmenti el recurs d’empara interposat per l’espòs de la recurrent, fet que considera incongruent, ja que el recurs de l’espòs va ser admès a tràmit.


Per acabar, l’escrit sol·licita al Tribunal Constitucional que revoqui l’aute del 6 de juny d’enguany, que admeti a tràmit el recurs d’empara 2005-18-RE, que dicti sentència que atorgui l’empara sol·licitada, que anul·li les decisions recorregudes i que retrotregui “les actuacions al moment anterior de dictar-se la sentència esmentada, a fi d’acordar-ne una altra d’acord amb la qual es corregeixin els vicis i vulneració de drets constitucionals denunciats en el cos del present escrit.”




Fonament jurídic únic


Mitjançant el recurs de súplica, la recurrent demana al Tribunal Constitucional de reconsiderar la seva decisió del 6 de juny del 2005 que inadmetia a tràmit el recurs d’empara presentat contra la sentència de la Sala Administrativa del Tribunal Superior de Justícia del 17 de novembre del 2004, confirmada per l’aute del 15 de març del 2005.


La recurrent reprèn els arguments que ja havia desenvolupat en el seu recurs d’empara i al·lega que s’ha vulnerat l’article 10 de la Constitució pel fet que el Tribunal Superior de Justícia no ha respectat el principi contradictori en la realització de la prova.


La recurrent no aporta cap element nou a la seva argumentació. El Tribunal Constitucional va considerar en l’aute del 6 de juny del 2005 que el Tribunal Superior de Justícia havia examinat les objeccions adduïdes per la recurrent, havia analitzat l’abast de l’article 40 del Codi de l’Administració, havia reprès la jurisprudència anterior en la matèria i havia considerat que aquestes objeccions no estaven fonamentades. I que per tant, l’apreciació efectuada pel Tribunal Superior de Justícia no és incoherent ni arbitrària i està fonamentada en dret, de manera que el recurs d’empara no té contingut constitucional i el recurs de súplica ha de ser desestimat.



Per tot el que s’ha exposat,


El Tribunal Constitucional del Principat d’Andorra,



DECIDEIX:



Primer


Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal de la Sra. Montserrat Dolcet Cristòfol contra l’aute del 6 de juny del 2005 del Tribunal Constitucional que inadmetia a tràmit el recurs d’empara 2005-18-RE.



Segon


Notificar aquest aute a la representació processal de la recurrent, al Govern, al president de la Batllia, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.



Tercer


Publicar aquest aute, d’acord amb el que disposa l’article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.



Acordat a Andorra la Vella, pel Tribunal Constitucional, el 13 de juliol del 2005.






Philippe Ardant

Miguel Ángel Aparicio Pérez

President

Vicepresident






Didier Maus

Miguel Herrero de Miñón

Magistrat

Magistrat