2005-30-RE

CAUSA 2005-30-RE


Número de registre 485-2005. Recurs d’empara


AUTE DEL 30 DE NOVEMBRE DEL 2005

_______________________________________________________________

BOPA núm. 105, del 14 de desembre del 2005




En nom del Poble Andorrà;


El Tribunal Constitucional;



Atès l’escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 19 d’octubre del 2005, per la representació processal del Sr. Marcel Albós Riba mitjançant el qual interposa recurs de súplica contra l’aute del Tribunal Constitucional del 7 d’octubre del 2005 sobre la inadmissió de la causa 2005-30-RE;



Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);


Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 37.2, 38 i 94;


Vist l’aute esmentat del Tribunal Constitucional del 7 d’octubre del 2005;



Escoltat l’informe del magistrat ponent, Sr. Miguel Herrero de Miñón;




Antecedent únic


El 19 d’octubre del 2005, la representació processal del Sr. Marcel Albòs Riba va formular un recurs de súplica per demanar la revocació de la inadmissió a tràmit del recurs d’empara 2005-30-RE, presentat per haver-se produït una presumpta vulneració del dret a la presumpció d’innocència, del dret a la jurisdicció, del dret a obtenir una decisió fonamentada en dret i del dret a un procés degut, reconeguts a l’article 10 de la Constitució. Aquesta inadmissió a tràmit va ser acordada per l’aute del Tribunal Constitucional del 7 d’octubre del 2005.


La representació processal del recurrent insisteix que l’apreciació de la prova per part del Tribunal Superior de Justícia es va fer sense els criteris raonats i fonamentats que exigeix la Constitució. Com que el Tribunal Constitucional coneix els fets, aquesta part posa de relleu la discrepància entre ambdós, tanmateix això no li impedeix tornar a demanar l’empara per manca d’activitat probatòria dels tribunals ordinaris.


Aquesta part també discrepa de les afirmacions que en termes generals el Tribunal Constitucional fa en el segon paràgraf del fonament jurídic únic de l’aute objecte de recurs.


Per acabar, aquesta part conclou que tant els tribunals ordinaris com el Tribunal Constitucional vulneren l’article 10 de la Constitució, sol·licita al Tribunal Constitucional que tingui per presentat el recurs de súplica contra l’aute d’inadmissió a tràmit del 7 d’octubre d’enguany, el revoqui i declari l’admissió a tràmit del recurs d’empara 2005-30-RE.




Fonament jurídic únic


El recurs de súplica es limita a reiterar els arguments en què es basava l’anterior petició d’empara inadmesa per aquest Tribunal mitjançant aute del 7 d’octubre del 2005. Per consegüent, i pels motius exposats en el seu moment en l’aute esmentat, no és procedent accedir a la súplica plantejada.



Per tot el que s’ha exposat,



El Tribunal Constitucional del Principat d’Andorra,



DECIDEIX:



Primer


Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal del Sr. Marcel Albós Riba contra l’aute del 7 d’octubre del 2005 del Tribunal Constitucional que inadmetia a tràmit el recurs d’empara 2005-30-RE.



Segon


Notificar aquest aute a la representació processal del recurrent, al president de la Batllia, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.



Tercer


Publicar aquest aute, d’acord amb el que disposa l’article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.



Acordat a Andorra la Vella, pel Tribunal Constitucional, el 30 de novembre del 2005.







Philippe Ardant

Miguel Ángel Aparicio Pérez

President

Vicepresident







Didier Maus

Miguel Herrero de Miñón

Magistrat

Magistrat