2005-35-RE

CAUSA 2005-35-RE


Número de registre 752-2005. Recurs d’empara


AUTE DEL 21 DE FEBRER DEL 2006

_______________________________________________________________

BOPA núm. 18, de l’1 de març del 2006




En nom del Poble Andorrà;


El Tribunal Constitucional;


Atès l’escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 5 de desembre del 2005, per la representació processal de la Sra. Kristina Zarskyte mitjançant el qual interposa recurs de súplica contra l’aute del Tribunal Constitucional del 30 de novembre del 2005 sobre la inadmissió de la causa 2005-35-RE;


Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);


Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 37.2, 38 i 94;


Vist l’aute esmentat del Tribunal Constitucional del 30 de novembre del 2005;


Escoltat l’informe del magistrat ponent, Sr. Didier Maus;




Antecedent únic


El 5 de desembre del 2005, la representació processal de la Sra. Kristina Zarskyte va formular un recurs de súplica per demanar la revocació de la inadmissió a tràmit del recurs d’empara 2005-35-RE, presentat per haver-se produït una presumpta vulneració dels drets a la llibertat individual i a la seguretat de la recurrent, reconeguts a l’article 9.1 de la Constitució. Aquesta inadmissió a tràmit va ser acordada per l’aute del Tribunal Constitucional del 30 de novembre del 2005.


La representació processal de la recurrent assenyala que considera erroni el raonament del Tribunal Constitucional segons el qual el procediment de l’Habeas corpus correspon a l’apreciació dels jutges del fons i que els tribunals ordinaris disposen de plenitud de competències, tant pel que fa al seu pronunciament sobre el fons com pel que fa a les mesures eventuals de restricció temporal de llibertat, ja que segons el seu parer, el Tribunal Constitucional estaria fent “a priori una delegació i/o submissió de les seves competències en favor de tribunals ordinaris pel que fa al dret a la llibertat i seguretat individual, la qual cosa comporta que es deixi sense tutela constitucional el dret de l’article 9.1 de la carta magna.”


També manifesta que durant totes les fases del procés s’ha al·legat que els tribunals no havien respectat els principis i les normes del procés degut a l’hora de privar del dret individual a la llibertat de la Sra. Zarskyte i que si aquesta part havia escollit el procediment d’Habeas corpus en compte d’un altre procediment ordinari per tal d’arribar al Tribunal Constitucional va ser “per raó de celeritat en la protecció d’un dret de tanta transcendència constitucional com és el de l’article 9.1.”


Per acabar, l’escrit sol·licita al Tribunal Constitucional que vulgui admetre aquest recurs de súplica i que revoqui l’aute del 30 de novembre del 2005.




Fonament jurídic únic


Aquest recurs de súplica, que reafirma en la seva totalitat la fonamentació continguda en el recurs d’empara, sol·licita substancialment un seguit d’aclariments del contingut de l’aute d’inadmissió a tràmit. Així doncs, no s’argumenta o s’aporta res de nou a favor de la seva pretensió.


Com ja s’ha reiterat diverses vegades, el recurs de súplica no té la finalitat de jutjar de nou una causa, sinó, si s’escau, d’atraure l’atenció del Tribunal sobre elements de fet o de dret que es desconeixien anteriorment a la seva decisió.


En aquest cas, el Tribunal Constitucional constata que ja va donar resposta en el seu aute del 30 de novembre passat a les al·legacions de la recurrent. Per tant, en aquestes condicions el recurs de súplica interposat per la Sra. Kristina Zarskyte ha de ser desestimat.


Per tot el que s’ha exposat,


El Tribunal Constitucional del Principat d’Andorra,



DECIDEIX:



Primer


Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal de la Sra. Kristina Zarskyte contra l’aute del 30 de novembre del 2005 del Tribunal Constitucional que inadmetia a tràmit el recurs d’empara 2005-35-RE.



Segon


Notificar aquest aute a la representació processal de la Sra. Kristina Zarskyte, al president de la Batllia, al president del Tribunal de Corts i al Ministeri Fiscal.



Tercer


Publicar aquest aute, d’acord amb el que disposa l’article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.




Philippe Ardant

President en funcions




Didier Maus

Miguel Herrero de Miñón

Magistrat

Magistrat