2005-40-RE

CAUSA 2005-40-RE


Número de registre 841-2005. Recurs d’empara


AUTE DEL 26 D’ABRIL DEL 2006

_______________________________________________________________

BOPA núm. 38, del 10 de maig del 2006




En nom del Poble Andorrà;


El Tribunal Constitucional;


Atès l’escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional el 28 de febrer del 2006 per la representació processal de les societats Serveis Immobiliaris i de Construcció, SA (SIMCO) i Construccions Campos, SA mitjançant el qual interposa recurs de súplica contra l’aute del Tribunal Constitucional del 21 de febrer del 2006 sobre la inadmissió de la causa 2005-40-RE;


Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);


Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 37.2, 38 i 94;


Vist l’aute esmentat del Tribunal Constitucional del 21 de febrer del 2006;


Escoltat l’informe del magistrat ponent, Sr. Miguel Herrero de Miñón;




Antecedent únic


El 28 de febrer del 2006, la representació processal de les societats Serveis Immobiliaris i de Construcció, SA (SIMCO) i Construccions Campos, SA va formular un recurs de súplica per demanar la revocació de la inadmissió a tràmit del recurs d’empara 2005-40-RE, presentat per haver-se produït una presumpta vulneració del dret a la jurisdicció. Aquesta inadmissió a tràmit va ser acordada per l’aute del Tribunal Constitucional del 21 de febrer del 2006.


La representació processal del recurrent assenyala que “aquesta part no interessa al·legar el dret a que se li doni o no la raó a les seves pretensions, sinó el dret a que les seves pretensions en el marc del procediment ordinari siguin substanciades per un tribunal independent e imparcial, que aquest tribunal sigui equitatiu en el fons dels seus raonaments (no tan sols en la forma) a l’hora d’analitzar les postures jurídiques i fàctiques aportades per ambdues parts al llarg del procediment i que quan es prengui la seva decisió final, aquestes siguin fonamentades en base a la normativa legal o jurisprudencial nacional i que raoni de forma clara, precisa i coherent la bondat o l’inexactitud dels raonaments d’aquesta part (...) però sobretot el que interessa aquesta part és que el raonament que facin els tribunals ordinaris estiguin en harmonia amb els drets i valors constitucionals en el sentit més favorable per l’efectivitat dels drets fonamentals”. Per acabar, l’escrit sol·licita al Tribunal Constitucional que revoqui l’aute del 21 de febrer del 2006.




Fonament jurídic únic


El recurs de súplica es fonamenta en el fet que la part recurrent no considera acomplides les exigències de l’article 10 de la Constitució interpretat d’acord amb l’article 6.1 del Conveni Europeu dels Drets Humans per dos ordres d’al·legacions. D’una banda, considera que l’acompliment de les exigències formals del procés no són suficients per satisfer el dret a la jurisdicció, perquè la jurisdicció ordinària en el seu raonament no ha retingut les seves pretensions, sinó les de l’altra part. D’altra banda, estima que el caràcter no perpetu de l’ofici de jutge priva els tribunals d’Andorra de la independència requerida per la Constitució.


La primera al·legació ja ha estat desestimada en diverses i nombroses ocasions per la jurisprudència d’aquest Tribunal que va assenyalar que el dret a la jurisdicció, reconegut a l’article 10 de la Constitució, no pot confondre’s amb un inexistent dret a que la jurisdicció et doni la raó, la qual cosa seria contradictòria amb la naturalesa mateixa d’aquest dret que ha d’exercir-se objectivament, entre parts oposades en un procés contradictori.


La segona al·legació suposa rebutjar el sistema institucional de la justícia del Principat d’Andorra, que ningú havia discutit fins avui, i que es basa en la Constitució mateixa i en la legislació qualificada que la desenvolupa.


Per tot el que s’ha exposat,


El Tribunal Constitucional del Principat d’Andorra,



DECIDEIX:



Primer


Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal de les societats Serveis Immobiliaris i de Construcció, SA (SIMCO) i Construccions Campos, SA contra l’aute del Tribunal Constitucional del 21 de febrer del 2006 que inadmetia a tràmit el recurs d’empara 2005-40-RE.



Segon


Notificar aquest aute a la representació processal de les societats recurrents, al president de la Batllia, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.



Tercer


Publicar aquest aute, d’acord amb el que disposa l’article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.




Philippe Ardant

President en funcions




Didier Maus

Miguel Herrero de Miñón

Magistrat

Magistrat