2005-8-RE

CAUSA 2005-8-RE


Número de registre 42-2005. Recurs d’empara


AUTE DEL 25 D’ABRIL DEL 2005

_______________________________________________________________

BOPA núm. 39, del 4 de maig del 2005




En nom del Poble Andorrà;


El Tribunal Constitucional;



Atès l’escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional el 24 de març del 2005 per la Sra. Meritxell Valls Torrallardona mitjançant el qual interposa recurs de súplica contra l’aute del Tribunal Constitucional del 15 de març del 2005 sobre la inadmissió de la causa 2005-8-RE;



Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);


Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 37.2, 38 i 94;


Vist l’aute esmentat del Tribunal Constitucional del 15 de març del 2005;



Escoltat l’informe del magistrat ponent, Sr. Philippe Ardant;




Antecedent únic


El 24 de març del 2005, la Sra. Meritxell Valls Torrallardona va formular un recurs de súplica per demanar la revocació de la inadmissió a tràmit del recurs d’empara 2005-8-RE, presentat per haver-se produït una presumpta vulneració del dret a la jurisdicció, reconegut a l’article 10 de la Constitució, i de l’article 6 de la Convenció europea per a la salvaguarda dels drets humans i llibertats fonamentals. Aquesta inadmissió a tràmit va ser acordada per l’aute del Tribunal Constitucional del 15 de març del 2005.


La representació processal de la recurrent assenyala que no es pot plantejar l’excepció de cosa jutjada sense que el Tribunal a quo hagi constatat que la sentència que suposadament ha produït l’efecte de cosa jutjada hagi entrat a dirimir el fons de l’assumpte litigiós, “ja que contràriament es contravé el calendat principi de la tutela judicial efectiva.”


Segons el parer d’aquesta part, el Tribunal Constitucional “no té perquè fiscalitzar la interpretació que en general efectuen els Tribunals ordinaris de l’ordenament jurídic”, llevat l’existència d’una arbitrarietat manifesta.


Aquesta part afegeix que d’acord amb la jurisprudència del Tribunal Europeu dels Drets Humans, si un “tribunal ordinari no contesta raonablement un argument d’important transcendència pel que fa l’assumpte litigiós en qüestió no es pot entendre que la corresponent resolució dictada sigui congruent.”


Per acabar, l’escrit sol·licita al Tribunal Constitucional que reformi l’aute del 15 de març del 2005 en atenció als arguments invocats i “conforme al que es demana en el petitum del recurs d’Empara formulat per aquesta part.”




Fonament jurídic únic


Mitjançant el recurs de súplica, la recurrent demana al Tribunal Constitucional de reconsiderar la seva decisió del 15 de març del 2005 que inadmetia a tràmit el recurs d’empara 2005-8-RE presentat contra les decisions del Tribunal Superior de Justícia del 21 d’octubre del 2004 i del 22 de desembre del mateix any.


La recurrent es limita a afirmar, una vegada més, les al·legacions ja esgrimides en el seu recurs d’empara: considera que no es podia aplicar en aquesta causa l’excepció de cosa jutjada, perquè en primera instància el batlle no s’havia pronunciat en el fons com sigui que la recurrent no havia presentat el contracte de sotsarrendament objecte del litigi; el Tribunal Superior de Justícia tampoc s’hauria pronunciat en el fons i per aquest motiu se li hauria vulnerat el dret a la jurisdicció, reconegut a l’article 10 de la Constitució. La recurrent no aporta cap element nou a la seva argumentació inicial.


En aquestes condicions, el Tribunal Constitucional només pot confirmar la seva decisió anterior, en la qual considerava que les resolucions del Tribunal Superior de Justícia estaven desenvolupades i motivades i a més, eren clares i, per tant, no podien ser objecte d’un recurs d’empara. El recurs de súplica de la Sra. Meritxell Valls Torrallardona ha de ser, doncs, desestimat.


Per tot el que s’ha exposat,


El Tribunal Constitucional del Principat d’Andorra,



DECIDEIX:



Primer


Desestimar el recurs de súplica formulat per la Sra. Meritxell Valls Torrallardona contra l’aute del Tribunal Constitucional del 15 de març del 2005 que inadmetia a tràmit el recurs d’empara 2005-8-RE.



Segon


Notificar aquest aute a la recurrent, al president de la Batllia, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.



Tercer


Publicar aquest aute, d’acord amb el que disposa l’article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.



Acordat a Andorra la Vella, pel Tribunal Constitucional, el 25 d’abril del 2005.






Philippe Ardant

Miguel Ángel Aparicio Pérez

President

Vicepresident






Didier Maus

Miguel Herrero de Miñón

Magistrat

Magistrat