2006-1-RE

CAUSA 2006-1-RE


Número de registre 23-2006. Recurs d’empara


AUTE DEL 26 D’ABRIL DEL 2006

_______________________________________________________________

BOPA núm. 38, del 10 de maig del 2006




En nom del Poble Andorrà;


El Tribunal Constitucional;


Atès l’escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional el 24 de març del 2006 per la representació processal de les Sres. Àngela Bravo Garcia i Àngela Grande Bravo, mitjançant el qual interposa recurs de súplica contra l’aute del Tribunal Constitucional del 15 de març del 2006 sobre la inadmissió de la causa 2006-1-RE;


Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);


Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 37.2, 38 i 94;


Vist l’aute esmentat del Tribunal Constitucional del 15 de març del 2006;


Escoltat l’informe del magistrat ponent, Sr. Didier Maus;




Antecedent únic


El 24 de març del 2006, la representació processal de les Sres. Àngela Bravo Garcia i Àngela Grande Bravo va formular un recurs de súplica per demanar la revocació de la inadmissió a tràmit del recurs d’empara 2006-1-RE, presentat per haver-se produït una presumpta vulneració dels drets a la jurisdicció, a obtenir d’aquesta una decisió fonamentada en dret i a un procés degut, reconeguts a l’article 10 de la Constitució. Aquesta inadmissió a tràmit va ser acordada per l’aute del Tribunal Constitucional del 15 de març del 2006.


La representació processal de les recurrents manifesta que el raonament del Tribunal Superior de Justícia no ha estat coherent atesa l’existència de dos mitjans probatoris que, segons el seu parer, quedarien al marge d’un examen acurat dels elements presentats per les parts i de la fonamentació de la decisió sobre un raonament jurídic coherent. Aquests mitjans serien el fet que el defenent hagués declarat el Sr. Hermenegildo Grande Grande com a empleat seu davant la CASS i cotitzés per ell en un període concret i la seva certificació que “afirma de forma expressa, explícita i gens ambigua la condició d’empleat seu del qui fou el Sr. Hermenegildo Grande Grande així com que treballava per ell al Principat des de l’any 1.955.”


Per acabar, l’escrit sol·licita al Tribunal Constitucional que admeti el recurs d’empara 2006-1-RE i en el seu dia dicti la resolució corresponent estimant el recurs esmentat.




Fonament jurídic únic


Cal recordar que el recurs de súplica no té per objecte fer jutjar de nou una causa, sinó, si s’escau, atraure l’atenció del Tribunal sobre elements de fet o de dret que es desconeixien anteriorment a la seva decisió. En el seu escrit de súplica, les recurrents reafirmen que el Tribunal Superior de Justícia no va tenir en compte elements de prova d’una importància particular. En l’aute del 15 de març del 2006 objecte de recurs, el Tribunal Constitucional va considerar que les decisions del 14 d’octubre del 2005 i del 20 de desembre del mateix any, dictades pel Tribunal Superior de Justícia contenen motivacions molt explícites sobre la manera com aquest Tribunal Superior va prendre en consideració i va apreciar les proves i els testimoniatges. Per tant, aquest recurs de súplica no aporta cap element nou de fet o de dret susceptible de justificar la reobertura d’aquesta causa.


Per tot el que s’ha exposat,


El Tribunal Constitucional del Principat d’Andorra,



DECIDEIX:



Primer


Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal de les Sres. Àngela Bravo Garcia i Àngela Grande Bravo contra l’aute del Tribunal Constitucional del 15 de març del 2006 que inadmetia a tràmit el recurs d’empara 2006-1-RE.



Segon


Notificar aquest aute a la representació processal de les recurrents, al president de la Batllia, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.



Tercer


Publicar aquest aute, d’acord amb el que disposa l’article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.


Acordat a Andorra la Vella, pel Tribunal Constitucional, el 26 d’abril del 2006.




Philippe Ardant

President en funcions




Didier Maus

Miguel Herrero de Miñón

Magistrat

Magistrat