2006-7-RE

CAUSA 2006-7-RE


Número de registre 202-2006. Recurs d’empara


AUTE DEL 20 DE NOVEMBRE DEL 2006

_______________________________________________________________

BOPA núm. 87, del 29 de novembre del 2006




En nom del Poble Andorrà;


El Tribunal Constitucional;


Atès l’escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional el 13 d’octubre del 2006 per la representació processal de diversos treballadors de l’empresa Xarxa, SL, mitjançant el qual interposa recurs de súplica contra l’aute del Tribunal Constitucional del 26 de setembre del 2006 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2006-7-RE;


Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);


Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 37.2, 38 i 94;


Vist l’aute esmentat del Tribunal Constitucional del 26 de setembre del 2006;


Escoltat l’informe del magistrat ponent, Sr. Didier Maus;




Antecedent únic


El 13 d’octubre del 2006, la representació processal de diversos treballadors de l’empresa Xarxa, SL va formular un recurs de súplica per demanar la revocació de la inadmissió a tràmit del recurs d’empara 2006-7-RE, presentat per haver-se produït una presumpta vulneració dels drets fonamentals recollits als articles 10 i 19 de la Constitució. Aquesta inadmissió a tràmit va ser acordada per l’aute del Tribunal Constitucional del 26 de setembre del 2006 per manca d’esgotament de la via judicial prèvia.


La representació processal dels recurrents manifesta que va exhaurir la via judicial ordinària, ja que la impossibilitat de recurs ha de ser expressament prevista per la Llei, i “de cap manera, es pot inferir del text de l’article 38 del Decret sobre suspensions de pagaments i fallida i de la utilització de la paraula “definitivament” que aquesta absència de recurs sigui expressa”. Per tant, de conformitat amb els principis generals de dret aplicables, aquesta part va interposar un recurs ordinari davant el Tribunal Superior de Justícia, en lloc d’un recurs extraordinari davant el Tribunal de Batlles.


Per acabar, l’escrit sol·licita al Tribunal Constitucional que tingui aquest recurs de súplica per formulat, revoqui l’aute d’inadmissió a tràmit del 26 de setembre del 2006 esmentat, admeti a tràmit el recurs d’empara 2006-7-RE i atorgui l’empara en el sentit sol·licitat per aquesta part.




Fonament jurídic únic


Els recurrents al·leguen que les vies de recurs ordinàries havien estat esgotades abans de presentar el recurs d’empara davant el Tribunal Constitucional i que, per tant, en l’aute d’inadmissió a tràmit del 26 de setembre del 2006 esmentat, el Tribunal hauria ignorat les disposicions de l’article 94.1 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional.


Cal recordar que el recurs de súplica no té per objecte fer jutjar de nou una causa, sinó, si s’escau, atraure l’atenció del Tribunal sobre elements de fet o de dret que es desconeixien anteriorment a la seva decisió.


En el seu escrit de súplica, els recurrents s’oposen a la interpretació del Tribunal Constitucional en relació amb les possibilitats de les vies de recurs ordinàries i al·leguen, una altra vegada, que els drets reconeguts als articles 10 i 19 de la Constitució han estat vulnerats. Per tal de justificar el seu recurs no aporten cap element de fet o de dret que aquest Tribunal desconegués anteriorment a la seva primera decisió del 26 de setembre del 2006.


Per tant, les condicions necessàries per admetre el recurs de súplica no estan reunides. La desestimació d’aquest recurs és, doncs, procedent.


Per tot el que s’ha exposat,


El Tribunal Constitucional del Principat d’Andorra,



DECIDEIX:



Primer


Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal de diversos treballadors de l’empresa Xarxa, SL, contra l’aute del Tribunal Constitucional del 26 de setembre del 2006 que inadmetia a tràmit el recurs d’empara 2006-7-RE.



Segon


Notificar aquest aute a la representació processal dels recurrents, al president de la Batllia, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.



Tercer


Publicar aquest aute, d’acord amb el que disposa l’article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.



Acordat a Andorra la Vella, pel Tribunal Constitucional, el 20 de novembre del 2006.




Didier Maus

Carles Viver Pi-Sunyer

President

Vicepresident




Miguel Herrero de Miñón

Magistrat