2007-13-RE

CAUSA 2007-13-RE


Número de registre 180-2007. Recurs d’empara


AUTE DE L’1 DE FEBRER DEL 2008

_______________________________________________________________

BOPA núm. 13, del 13 de febrer del 2008



En nom del Poble Andorrà;


El Tribunal Constitucional;


Atès l’escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 20 de novembre del 2007, per la representació processal de la Sra. Maria Dolors Vilariño Iglesias, mitjançant el qual interposa recurs de súplica contra l’aute del Tribunal Constitucional del 12 de novembre del 2007 sobre la inadmissió de la causa 2007-13-RE;


Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);


Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 37.2, 38 i 94;


Vist l’aute esmentat del Tribunal Constitucional del 12 de novembre del 2007;


Escoltat l’informe del magistrat ponent, Sr. Didier Maus;



Antecedent únic


El 20 de novembre del 2007, la representació processal de la Sra. Maria Dolors Vilariño Iglesias va formular un recurs de súplica per demanar la revocació de la inadmissió a tràmit del recurs d’empara 2007-13-RE, presentat per haver-se produït una presumpta vulneració dels drets a la jurisdicció, a obtenir una decisió fonamentada en dret i a un procés degut, reconeguts a l’article 10 de la Constitució. Aquesta inadmissió a tràmit va ser acordada per l’aute del Tribunal Constitucional del 12 de novembre del 2007.


En el seu escrit de súplica, la part recurrent planteja al Tribunal Constitucional la possibilitat de que modifiqui els raonaments continguts en l’aute d’inadmissió a tràmit objecte de recurs, ja que reitera que el Tribunal Superior de Justícia no ha tingut en compte l’existència d’uns elements probatoris de singular importància per resoldre el thema decidendi del litigi, i que, per tant, s’ha vulnerat el dret a la jurisdicció. Més concretament, reitera que els conceptes de pensió i d’indemnització han de ser apreciats alternativament i no pas acumulativament, cosa que fou establerta en una jurisprudència dictada l’any 1998 per la Sala Penal del Tribunal Superior de Justícia.


Per acabar, demana l’admissió del seu recurs de súplica i, doncs, l’admissió a tràmit del recurs d’empara 2007-13-RE.


En darrer terme, aquesta part, per exprés desig del fill de la recurrent, aporta en annex un escrit que conté les seves manifestacions.




Fonament jurídic únic


El Tribunal Constitucional va declarar la inadmissió a tràmit del recurs d’empara presentat per la Sra. Maria Dolors Vilariño Iglesias per manca manifesta de contingut constitucional i perquè no s’havia vulnerat el dret a la jurisdicció. La recurrent al·lega novament, en el seu recurs de súplica, que el seu dret a la jurisdicció no ha estat respectat, concretament pel que fa a l’examen realitzat pel Tribunal Superior de Justícia en relació amb les seves al·legacions.


Cal recordar que el recurs de súplica no té per objecte fer jutjar de nou una causa, sinó, si s’escau, atraure l’atenció del Tribunal Constitucional sobre elements de fet o de dret que el Tribunal no havia pogut conèixer abans de la seva decisió.


En aquesta causa, la recurrent no aporta cap element de fet o de dret nou. Es limita a reproduir, de manera resumida, els arguments relatius a la vulneració dels drets continguts a l’article 10 de la Constitució, en particular critica l’examen efectuat pel Tribunal Superior de Justícia de diverses proves, segons el seu parer, d’una importància destacada.


El 12 de novembre passat el Tribunal Constitucional va considerar que les al·legacions i les pretensions de la recurrent havien estat examinades de manera detallada pel Tribunal Superior de Justícia, per tant, el recurs de súplica ha de ser desestimat.


Per tot el que s’ha exposat,


El Tribunal Constitucional del Principat d’Andorra,



DECIDEIX:



Primer


Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal de la Sra. Maria Dolors Vilariño Iglesias contra l’aute del Tribunal Constitucional del 12 de novembre del 2007 sobre la inadmissió de la causa 2007-13-RE.



Segon


Notificar aquest aute a la representació processal de la recurrent, al president del Tribunal de Corts, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.



Tercer


Publicar aquest aute, d’acord amb el que disposa l’article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.


Acordat a Andorra la Vella, l’1 de febrer del 2008.





Didier Maus

Carles Viver Pi-Sunyer

President

Vicepresident





Miguel Herrero de Miñón

Magistrat