2008-15-RE

CAUSA 2008-15-RE


Número de registre 221-2008. Recurs d’empara


AUTE DEL 6 D’OCTUBRE DEL 2008

_______________________________________________________________

BOPA núm. 76, del 22 d’octubre del 2008




En nom del Poble Andorrà;


El Tribunal Constitucional;


Atès l’escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 17 de setembre del 2008, per la representació processal del Sr. Roger Rossell Vilaginés, mitjançant el qual interposa recurs de súplica contra l’aute del Tribunal Constitucional del 15 de juliol del 2008 sobre la inadmissió de la causa 2008-15-RE;


Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);


Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 37.2, 38 i 94;


Vist l’aute esmentat del Tribunal Constitucional del 15 de juliol del 2008;


Escoltat l’informe del magistrat ponent, Sr. Carles Viver Pi-Sunyer;




Antecedent únic


El 17 de setembre del 2008, la representació processal del Sr. Roger Rossell Vilaginés va formular un recurs de súplica per demanar la revocació de la inadmissió a tràmit del recurs d’empara 2008-15-RE, presentat per haver-se produït una presumpta vulneració del dret a obtenir una decisió fonamentada en dret i del dret a la defensa, reconeguts a l’article 10 de la Constitució. Aquesta inadmissió a tràmit va ser acordada per l’aute del Tribunal Constitucional del 15 de juliol del 2008.


Aquesta part reitera que “no havent-se portat a terme aquesta base probatòria pels òrgans jurisdiccionals, no es pot arribar a la conclusió de que s’ha donat una decisió fonamentada perquè no es dóna en el supòsit d’autes”. Les resolucions objecte de recurs no estan motivades, perquè no han donat un pronunciament complet sobre les pretensions de la part recurrent, ja que tot i disposar dels mitjans per efectuar els inventaris notarials dels béns paterns i materns, s’ha donat una incongruència omissiva que té transcendència constitucional.


Per acabar, demana que s’admeti el recurs de súplica, que es restableixi el dret vulnerat i que es doni una protecció judicial a la incongruència omissiva de la jurisdicció ordinària.




Fonament jurídic únic


En el seu recurs de súplica el recurrent es limita a manifestar la seva discrepància amb les valoracions contingudes en l’aute objecte del recurs de súplica, però no aporta dades o raonaments nous que obliguin a aquest Tribunal a modificar el sentit de la resolució esmentada.


Reitera que, en no haver-se efectuat els inventaris notarials, les sentències pretesament vulneradores dels seus drets fonamentals no tenen base probatòria suficient. Aquesta és una qüestió que ja va ser ponderada i argumentada pel Tribunal Constitucional en l’aute del 15 de juliol del 2008, en què declaràvem que les sentències objecte del recurs d’empara havien explicitat de forma raonada i raonable la base probatòria emprada -que anava més enllà dels inventaris notarials sol·licitats- els criteris utilitzats per emprar i valorar aquestes proves i els motius pels quals no es van poder emprar d’altres proves.


Atès que en aquest recurs de súplica no s’aporten elements nous que puguin desvirtuar les valoracions contingudes en l’aute del Tribunal Constitucional esmentat, s’ha de desestimar aquest recurs.


Per tot el que s’ha exposat,


El Tribunal Constitucional del Principat d’Andorra,



DECIDEIX:



Primer


Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal del Sr. Roger Rossell Vilaginés contra l’aute del Tribunal Constitucional del 15 de juliol del 2008 sobre la inadmissió de la causa 2008-15-RE.



Segon


Notificar aquest aute a la representació processal del recurrent, al president de la Batllia, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.



Tercer


Publicar aquest aute, d’acord amb el que disposa l’article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.


Acordat a Andorra la Vella, el 6 d’octubre del 2008.





Carles Viver Pi-Sunyer Pierre Subra de Bieusses

President

Vicepresident





Miguel Herrero de Miñón

Didier Maus

Magistrat

Magistrat