2008-25-RE

CAUSA 2008-25-RE


Número de registre 388-2008. Recurs d’empara


AUTE DEL 3 DE DESEMBRE DEL 2008

_______________________________________________________________

BOPA núm. 92, del 24 de desembre del 2008




En nom del Poble Andorrà;


El Tribunal Constitucional;


Atès l’escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 23 de setembre del 2008, per la representació processal del Sr. Ignasi Puig Cusiné, mitjançant el qual interposa recurs d’empara contra l’aute del 3 de setembre del 2007, dictat per la Secció Civil del Tribunal de Batlles i contra els autes del 15 de maig del 2008 i del 17 de juliol del mateix any, dictats per la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia, per haver-se produït una presumpta vulneració del dret a obtenir una decisió fonamentada en dret, reconegut a l’article 10 de la Constitució, i atès que demana al Tribunal Constitucional que dicti una sentència que declari que s’ha vulnerat el dret al·legat, “consistent en la vulneració d’allò previst en els articles 69.5 i 70 del Decret de suspensió de pagaments i fallida”, que s’anul·lin, per consegüent, les resolucions objecte del recurs i que “s’ordeni dictar un altre Aute que contempli l’establert en els articles 69.5 i 70 del Decret de suspensió de pagaments i fallida, i sigui motivada i fonamentada en dret d’acord amb els fets acreditats a partir de les proves practicades i no en base a suposicions i presumpcions”;


Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);


Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment el títol IV, capítol sisè;


Vist l’informe del Ministeri Fiscal del 28 d’octubre del 2008;


Escoltat l’informe del magistrat ponent, Sr. Didier Maus;




Antecedents


Primer


El 3 de setembre del 2007, la Secció Civil del Tribunal de Batlles va acordar declarar l’extensió de la fallida de les societats Electropell, SL i Nast, SA als Srs. Philippe Chastaing i Josep Ignasi Puig Cusiné.



Segon


El Sr. Josep Ignasi Puig Cusiné va presentar un recurs d’apel·lació contra aquesta decisió i, el 15 de maig del 2008, la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia va desestimar aquest recurs.



Tercer


El Sr. Josep Ignasi Puig Cusiné va formular, aleshores, un incident de nul·litat d’actuacions per tal com va considerar que la decisió del Tribunal Superior de Justícia era arbitrària, perquè feia diverses asseveracions sense tenir-ne la prova.



Quart


El 17 de juliol del 2008, la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia va desestimar aquest incident de nul·litat d’actuacions, perquè va considerar que el demandant pretenia que la Sala tornés a valorar les proves.



Cinquè


El 23 de setembre del 2008, la representació processal del Sr. Ignasi Puig Cusiné va presentar un recurs d’empara en què manifestava que la resolució del Tribunal Superior de Justícia era arbitrària, pel fet d’haver aplicat les disposicions dels articles 69.5 i 70 del Decret de suspensió de pagaments i fallida quan no consta en les actuacions cap prova de mala fe, d’imprudència inexcusable o d’infraccions greus de les regles i usos del comerç que es presumeixin i que justifiquin l’extensió d’una fallida a la seva persona.


Segons el seu parer, els tribunals van fer una aplicació inadequada de les normes esmentades, perquè corresponia a l’administrador judicial, que havia demanat l’extensió de la fallida, provar els fets que al·legava. Malgrat la manca de prova, van admetre presumpcions que no estaven contemplades pel Decret esmentat i que, per tant, es refermava l’arbitrarietat al·legada.


Per acabar, demana al Tribunal Constitucional que dicti una sentència que declari que s’ha vulnerat el dret al·legat, “consistent en la vulneració d’allò previst en els articles 69.5 i 70 del Decret de suspensió de pagaments i fallida”, que s’anul·lin, per consegüent, les resolucions objecte del recurs i que “s’ordeni dictar un altre Aute que contempli l’establert en els articles 69.5 i 70 del Decret de suspensió de pagaments i fallida, i sigui motivada i fonamentada en dret d’acord amb els fets acreditats a partir de les proves practicades i no en base a suposicions i presumpcions.”



Sisè


El 28 d’octubre del 2008, el Ministeri Fiscal va presentar un informe mitjançant el qual s’oposava a l’admissió a tràmit d’aquest recurs d’empara, perquè el que realment pretenia el recurrent era una revisió i reforma de les consideracions jurídiques adoptades en les resolucions objecte de recurs, que estan fonamentades jurídicament i que no són arbitràries, per tant, no hi ha la vulneració de cap dels drets recollits a l’article 10 de la Constitució.


El Ministeri Fiscal manifesta que en aquest cas es nota una desconnexió entre el contingut que processalment ha de tenir un recurs d’empara i la naturalesa dels arguments de legalitat ordinària invocats pel recurrent.


Així doncs, el Ministeri Fiscal sol·licita la inadmissió a tràmit del recurs d’empara 2008-25-RE.




Fonament jurídic únic


En relació amb l’article 10 de la Constitució, el Tribunal Constitucional ha declarat de manera constant que no li correspon comportar-se com un jutge del fons, com un tercer grau de jurisdicció o com un tribunal de cassació i que el seu paper consisteix a verificar que els drets reconeguts, tant per aquest article de la Constitució com per l’article 6 del Conveni per a la salvaguarda dels drets humans i de les llibertats fonamentals, han permès al recurrent presentar els seus arguments i les seves proves i que les jurisdiccions competents s’han pronunciat de manera independent i imparcial d’acord amb un raonament coherent i no arbitrari.


Pel que fa a les al·legacions presentades pel recurrent, hem de destacar que la decisió de la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia del 15 de maig del 2008, en el fonament de dret primer, exposa els arguments del recurs, en el fonament de dret segon, analitza la conducta del Sr. Ignasi Puig Cusiné en relació amb els articles 69.5 i 70 del Decret sobre la suspensió de pagaments i fallida, i procedeix a un examen i a una apreciació detallada de les proves. La decisió destaca, per acabar, les irregularitats de la seva gestió amb les conseqüències inevitables constatades.


L’aute del 17 de juliol del 2008, desestima l’incident de nul·litat d’actuacions i considera que en realitat el Sr. Ignasi Puig Cusiné intenta obtenir una nova apreciació de la prova.


Per tant, no es pot adduir que el Tribunal Superior de Justícia s’hagi pronunciat de manera incompleta o que no s’hagi pronunciat en relació amb les pretensions de les parts.


El Tribunal Constitucional estima que el recurrent que mitjançant la pretesa vulneració del seu dret a la jurisdicció, allò que realment pretén és una revisió de les consideracions jurídiques contingudes en les resolucions objecte de recurs, malgrat que de la seva lectura es desprèn una argumentació jurídica coherent i no arbitrària.


En aquestes condicions, el recurs d’empara del Sr. Ignasi Puig Cusiné, d’acord amb l’article 37.2 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, ha de ser declarat inadmissible a tràmit per manca manifesta de contingut constitucional.



Per tot el que s’ha exposat,


El Tribunal Constitucional del Principat d’Andorra,



DECIDEIX:



Primer


No admetre a tràmit el recurs d’empara 2008-25-RE, interposat per la representació processal del Sr. Ignasi Puig Cusiné, contra l’aute del 3 de setembre del 2007, dictat per la Secció Civil del Tribunal de Batlles i contra els autes del 15 de maig del 2008 i del 17 de juliol del mateix any, dictats per la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia.



Segon


No hi ha condemna expressa en costes per no existir parts contràries.



Tercer


Notificar aquest aute a la representació processal del recurrent, al president de la Batllia, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.



Quart


Publicar aquest aute, d’acord amb el que disposa l’article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.


Acordat a Andorra la Vella, el 3 de desembre del 2008.





Carles Viver Pi-Sunyer Pierre Subra de Bieusses

President

Vicepresident





Miguel Herrero de Miñón

Didier Maus

Magistrat

Magistrat