2008-28-RE

CAUSA 2008-28-RE


Número de registre 402-2008. Recurs d’empara


AUTE DEL 14 DE JULIOL DEL 2009

_______________________________________________________________

BOPA núm. 54, del 22 de juliol del 2009




En nom del Poble Andorrà;


El Tribunal Constitucional;


Atès l’escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 21 d’abril del 2009, per la representació processal dels Srs. Aurelian Manole i Marian Musca, mitjançant el qual interposa recurs de súplica contra l’aute del Tribunal Constitucional del 30 de març del 2009 sobre la inadmissió de la causa 2008-28-RE;



Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);



Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 37.2, 38 i 94;



Vist l’aute esmentat del Tribunal Constitucional del 30 de març del 2009;



Escoltat l’informe del magistrat ponent, Sr. Miguel Herrero de Miñón;




Antecedent únic


El 21 d’abril del 2009, la representació processal dels Srs. Aurelian Manole i Marian Musca va formular un recurs de súplica per demanar la revocació de la inadmissió a tràmit del recurs d’empara 2008-28-RE, presentat per haver-se produït una presumpta vulneració dels articles 14 i 15 de la Constitució en relació amb el dret a la jurisdicció, reconegut a l’article 10 de la Constitució.


En aquest escrit manifesta que “La qüestió que motiva a aquesta part a suplicar d’aquest M.I Tribunal reconsiderar no admetre a tràmit el recurs d’empara interposat per aquesta representació contra les sentències del 30 de juny del 2008 i del 10 de setembre del mateix any dictades per la Sala Penal del Tribunal Superior de Justícia és, a més dels arguments ja emprats en el recurs d’ampar, que intervenir un telèfon sense autorització judicial afecta necessàriament al procediment utilitzat per a condemnar als meus representats i que necessàriament comulga amb el ventall de drets de deriven del dret de la jurisdicció de l’art. 10 de la nostra Carta Magna.”




Fonament jurídic únic


Els recurrents reiteren les al·legacions que ja van ser desestimades per aquest Tribunal, el 30 de març del 2009, i insisteixen precisament en la connexió entre els drets reconeguts en els articles 14 i 15 de la Constitució i el dret a la jurisdicció, establert en l’article 10 de la Constitució.


La decisió recorreguda va ser una decisió formal conforme amb la jurisprudència reiterada d’aquest Tribunal, citada en l’aute objecte de recurs. Ni en aquest aute, ni ara, és possible entrar en el fons de la qüestió, és a dir, en l’empara sol·licitada, perquè, com aleshores va dir el Tribunal i, ara repeteix, no es compleixen els requisits formals establerts en la normativa que regula l’empara. Dit altrament, l’esgotament dels recursos ordinaris.


La via oberta als recurrents era esgotar els recursos ordinaris previstos en la llei sobre la base de l’article 41 de la Constitució i, en cas de no obtenir satisfacció a la seva pretensió en aquesta via i considerar que en la seva tramitació s’havien vulnerat els seus drets constitucionals, recórrer a l’empara una vegada esgotada aquesta via ordinària. És la decisió dels recurrents d’obviar la via ordinària i sol·licitar l’empara abans d’esgotar-la, com exigeix l’ordenament vigent, que han impedit a aquest Tribunal entrar en el fons de les seves al·legacions.



Per tot el que s’ha exposat,


El Tribunal Constitucional del Principat d’Andorra,



DECIDEIX:



Primer


Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal dels Srs. Aurelian Manole i Marian Musca, contra l’aute del Tribunal Constitucional del 30 de març del 2009 sobre la inadmissió de la causa 2008-28-RE.



Segon


Notificar aquest aute a la representació processal dels recurrents, al president del Tribunal de Corts, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.



Tercer


Publicar aquest aute, d’acord amb el que disposa l’article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.



Acordat a Andorra la Vella, el 14 de juliol del 2009.





Carles Viver Pi-Sunyer Pierre Subra de Bieusses

President

Vicepresident





Miguel Herrero de Miñón

Didier Maus

Magistrat

Magistrat