2008-30-RE

CAUSA 2008-30-RE


Número de registre 411-2008. Recurs d’empara


AUTE DEL 2 DE MARÇ DEL 2009

_______________________________________________________________

BOPA núm. 23, del 18 de març del 2009




En nom del Poble Andorrà;


El Tribunal Constitucional;


Atès l’escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 26 de gener del 2009, per la representació processal dels Srs. Antoni i Neus Rebés d’Areny Plandolit, mitjançant el qual interposa recurs de súplica contra l’aute del Tribunal Constitucional del 12 de gener del 2009 sobre la inadmissió de la causa 2008-30-RE;



Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);



Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 37.2, 38 i 94;



Vist l’aute esmentat del Tribunal Constitucional del 12 de gener del 2009;



Escoltat l’informe del magistrat ponent, Sr. Carles Viver Pi-Sunyer;




Antecedent únic


El 26 de gener del 2009, la representació processal dels Srs. Antoni i Neus Rebés d’Areny Plandolit va formular un recurs de súplica per demanar la revocació de la inadmissió a tràmit del recurs d’empara 2008-30-RE, presentat per haver-se produït una presumpta vulneració del dret a un procés degut, reconegut a l’article 10 de la Constitució.


En aquest recurs, al·lega que el primer punt de la part expositiva de l’aute objecte de recurs és erroni, ja que el patrimoni relicte dels difunts Bartomeu Rebés Duran i Montserrat Rebés d’Areny Plandolit no s’administra a través de les societats Guillemó, SA i OCCESA, aquest patrimoni és propietat de la societat Guillemó, SA (ja que OCCESA és participada al 100% per Guillemó, SA). La part recurrent precisa els fets de la causa i transcriu les peticions efectuades en la seva demanda en la causa a quo, per tal de demostrar que cal suprimir les paraules “a través de les quals s’administra aquest patrimoni” contingudes en l’aute objecte de recurs.


Seguidament, reitera que s’ha vulnerat el dret a un procés degut de les societats Guillemó, SA i OCCESA, perquè com que no eren part en el judici principal, no se les podia posar sota administració judicial i perquè no se les va escoltar en el moment oportú.


Així mateix, considera que el termini atorgat per contestar la demanda va ser fixat de manera arbitrària pel batlle cosa que vulnera l’article 10 de la Constitució.


Aquesta part considera, també, que el fet de no traslladar-li uns escrits dels administradors judicials li ha provocat indefensió, sobretot si es té en compte que representen unes societats que no són part en el judici principal i que aquests administradors van estar proposats per la part adversa.


Per acabar, aquesta part demana, doncs, la supressió de l’incís abans esmentat i l’admissió a tràmit del recurs d’empara 2008-30-RE.




Fonament jurídic únic


Els recurrents en súplica sol·liciten, en primer lloc, la rectificació del darrer incís de l’antecedent primer de l’aute recorregut que diu “a través de les quals s’administra aquest patrimoni”. Aquestes nou paraules són la reproducció literal del Resultant segon de l’aute del 3 d’abril del 2007 de la Batllia i del Resultant segon de l’aute de la mateixa Batllia del 9 de gener del 2004 que, quan resumeix les pretensions dels recurrents afirma que al·leguen que “Guillemó, SA era una societat familiar que tenia per objecte la gestió del patrimoni de la casa Guillemó”; en qualsevol cas, el que és rellevant és que l’incís no va tenir cap transcendència respecte de la decisió d’inadmissió a tràmit continguda en l’aute del 12 de gener del 2009, objecte d’aquest recurs de súplica, i tampoc la pot tenir respecte de la decisió sobre el fons que està pendent de resolució per part de la jurisdicció judicial o ordinària.


La resta d’al·legacions es limiten a mostrar el desacord amb la decisió i l’argumentació de l’aute recorregut, però no aporta cap argument, ni cap dada que no s’hagués posat ja de manifest davant d’aquest Tribunal en el seu escrit d’interposició de recurs d’empara i que no hagués estat valorat i expressament resolt per aquest Tribunal. En definitiva, per fonamentar el seu recurs els recurrents no posen de manifest cap element nou que obligui al Tribunal a revisar les seves valoracions i conclusions jurídiques.


Per tot el que s’ha exposat,



El Tribunal Constitucional del Principat d’Andorra,




DECIDEIX:




Primer


Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal dels Srs. Antoni i Neus Rebés d’Areny Plandolit, contra l’aute del Tribunal Constitucional del 12 de gener del 2009 sobre la inadmissió de la causa 2008-30-RE.




Segon


Notificar aquest aute a la representació processal dels recurrents, al president de la Batllia, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.




Tercer


Publicar aquest aute, d’acord amb el que disposa l’article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.



Acordat a Andorra la Vella, el 2 de març del 2009.





Carles Viver Pi-Sunyer Pierre Subra de Bieusses

President

Vicepresident





Miguel Herrero de Miñón

Didier Maus

Magistrat

Magistrat