2009-21-RE

CAUSA 2009-21-RE

 

Número de registre 400-2009. Recurs d’empara

 

AUTE DEL 15 DE MARÇ DEL 2010

_______________________________________________________________

BOPA núm. 18, del 24 de març del 2010



 

En nom del Poble Andorrà;

 

El Tribunal Constitucional;

 

Atès l’escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 8 de febrer del 2010, per la representació processal del Sr. Gerard Gouarre-Patte, mitjançant el qual interposa recurs de súplica contra l’aute del Tribunal Constitucional de l’1 de febrer del 2010 sobre la inadmissió de la causa 2009-21-RE;

 

Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);

 

Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 37.2, 38 i 94;

 

Vist l’aute esmentat del Tribunal Constitucional de l’1 de febrer del 2010;

 

Escoltat l’informe del magistrat ponent, Sr. Didier Maus;



 

Antecedent únic

 

El 8 de febrer del 2010, la representació processal del Sr. Gerard Gouarre-Patte va formular un recurs de súplica en què manifesta que la condemna d’interdicció d’exercir una activitat de manera general i perpetua per part dels tribunals penals és una condemna de caràcter indiscutiblement penal. L’aplicació de la regla penal més favorable és d’aplicació general i no pot tenir únicament cabuda en el marc de les penes privatives de llibertat. Aquesta interpretació restrictiva buidaria de qualsevol sentit l’aplicació d’aquesta regla.

 

A més, en aquest cas, el caràcter perpetu i general de la interdicció fa que la condemna sigui particularment greu i dura i hauria de poder ser modulada amb l’aplicació del principi de la llei penal més favorable.

 

En un segon ordre de idees, mantenir l’efectivitat d’una llei penal que el legislador ha considerat inadequada i obsoleta, prohibeix al recurrent gaudir d’un principi reconegut i aplicat de manera constant en matèria penal com és el principi de l’aplicació de la llei penal més favorable.

 

Per acabar, demana al Tribunal Constitucional que estimi aquesta súplica i admeti a tràmit el recurs d’empara 2009-21-RE.



 

Fonament jurídic únic

 

L’1 de febrer del 2010, el Tribunal Constitucional va inadmetre a tràmit el recurs d’empara interposat per la representació processal del Sr. Gerard Gouarre-Patte per tal com va considerar que mancava de contingut constitucional.

 

El 8 de febrer següent, la representació processal esmentada va presentar un recurs de suplica contra aquesta decisió en què considera que s’hagués hagut de declarar l’admissió a tràmit del seu recurs d’empara i, posteriorment, l’anul·lació de les decisions objecte de recurs.

 

Aquest Tribunal ha declarat, de manera constant, que el recurs de súplica no té per objecte fer jutjar de nou una causa, sinó, si s’escau, atraure l’atenció del Tribunal Constitucional sobre elements de fet o de dret nous desconeguts abans de dictar la seva decisió. Aquest seria el cas si, per exemple, succeïssin, entre la presentació del recurs i la decisió del Tribunal Constitucional, modificacions de l’estat civil dels recurrents, permutes immobiliàries o el descobriment d’una nova instància judicial, sense que aquest n’estès informat. Així mateix, l’adopció d’una nova llei o una decisió molt recent del Tribunal Europeu dels Drets Humans, desconegudes pel Tribunal en el moment de la seva presa de decisió podrien ser de naturalesa a ser tingudes en consideració (aute del 12 d’octubre del 2009, recaigut en la causa 2009-7-RE).

 

En aquesta causa, el recurrent reprodueix, de manera resumida, els arguments que ja va desenvolupar en el seu escrit de recurs d’empara. Al·lega novament que la pena d’interdicció general i perpètua d’exercir una activitat professional és una pena de caràcter indiscutiblement penal i que caldria, per consegüent, aplicar el principi de la llei penal més favorable.

 

Aquests elements no poden ser considerats com a nous en el sentit donat per la jurisprudència d’aquest Tribunal.

 

En aquestes condicions el recurs de súplica ha de ser desestimat.

 

Per tot el que s’ha exposat,

 

El Tribunal Constitucional del Principat d’Andorra,



 

DECIDEIX:

 

Primer

 

Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal del Sr. Gerard Gouarre-Patte, contra l’aute del Tribunal Constitucional de l’1 de febrer del 2010 sobre la inadmissió de la causa 2009-21-RE.



 

Segon

 

Notificar aquest aute a la representació processal del recurrent, al president del Tribunal de Corts, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.



 

Tercer

 

Publicar aquest aute, d’acord amb el que disposa l’article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

 

Acordat a Andorra la Vella, el 15 de març del 2010.




 

Carles Viver Pi-Sunyer Pierre Subra de Bieusses

President

Vicepresident




 

Didier Maus

Juan A. Ortega Díaz-Ambrona

Magistrat

Magistrat