2009-22-RE


CAUSA 2009-22-RE


Número de registre 415-2009. Recurs d’empara


AUTE DE L’1 DE FEBRER DEL 2010

_______________________________________________________________

BOPA núm. 8, del 10 de febrer del 2010




En nom del Poble Andorrà;


El Tribunal Constitucional;


Atès l’escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 29 de desembre del 2009, per la representació processal de la Unió Temporal d’Empreses (UTE) SAUR VALLNET, mitjançant el qual interposa recurs de súplica contra l’aute del Tribunal Constitucional del 21 de desembre del 2009 sobre la inadmissió de la causa 2009-22-RE;



Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);


Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 37.2, 38 i 94;


Vist l’aute esmentat del Tribunal Constitucional del 21 de desembre del 2009;



Escoltat l’informe del magistrat ponent, Sr. Carles Viver Pi-Sunyer;




Antecedent únic


El 29 de desembre del 2009, la representació processal de la UTE SAUR VALLNET va formular un recurs de súplica per manifestar que el Tribunal Constitucional “ha optat per la via fàcil d’evitar el fons (...) i agafar-se en la forma” per declarar aquesta causa inadmissible a tràmit.


Segons l’aute d’inadmissió a tràmit el recurs està mancat manifestament de contingut constitucional, cosa que no es pot entendre, ja que allò que es demanava era la protecció dels drets fonamentals, i més concretament el dret a un procés equitatiu.


Així mateix, segons aquest aute, tampoc s’havia esgotat la via judicial prèvia i aquesta part s’oposa “rodonament” a aquest motiu i reitera que no va poder presentar el segon incident de nul·litat d’actuacions fins que no va tenir coneixement de manera fefaent dels fets que al·legava. Si el Tribunal Constitucional considera que el fet nou invocat per aquesta part era un fet objectiu i públic que es venia produint des de feia anys “la qüestió esdevé encara molt més preocupant”.


Està d’acord, per contra, amb el Ministeri Fiscal quan considera que les aplicacions de les regles processals pel seu rigor o formalisme revelen una clara desproporció entre els fins que els requisits persegueixen i els interessos que es sacrifiquen, en aquest cas els interessos són de capital importància per la credibilitat de la justícia, tercer pilar de l’Estat de Dret, en qualsevol societat que es pretengui democràtica.


Per acabar, manifesta que no té constància de cap estimació d’un recurs de súplica, ara bé, atesa la jurisprudència del Tribunal Europeu dels Drets Humans, demana que es tingui aquest recurs per formulat amb reproducció dels fonaments, arguments i petitum continguts en el seu escrit d’empara.


Finalment, aquesta part demana que es revoqui l’aute objecte d’aquest recurs de súplica.




Fonament jurídic únic


El Tribunal Constitucional ha reiterat de manera constant i sense excepcions que el recurs de súplica no té per objecte fer jutjar de nou, amb els mateixos elements de dret i de fet, una causa que el Tribunal acaba d’enjudiciar en el tràmit d’admissió, sinó, en el seu cas, atraure la seva atenció sobre elements, de fet o de dret, que aquest no coneixia en el moment de prendre la decisió d’inadmissió.


En els autes del 12 d’octubre del 2009, dictats en les causes 2009-7-RE i 2009-8-RE, fins i tot, s’expliciten exemples hipotètics d’elements nous i, aplicant una interpretació no formalista d’acord amb la pràctica que sempre ha guiat aquest Tribunal, s’estimen els recursos de súplica, atès que els recurrents no havien fet avinent al Tribunal Constitucional el compliment d’un requisit de procedibilitat, que efectivament havien complert.


Contràriament, en el cas aquí enjudiciat la recurrent es limita a reproduir de forma sintètica les peticions i els arguments ja adduïts en la seva demanda d’empara, sense aportar cap element de dret o de fet nou -relatiu, per exemple, al coneixement al·legat d’una nova causa de parcialitat produïda precisament el dia després de finalitzar el termini per interposar l’incident de nul·litat d’actuacions- que ens obligui a revisar la decisió adoptada.


Per tot el que s’ha exposat,


El Tribunal Constitucional del Principat d’Andorra,



DECIDEIX:



Primer


Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal de la UTE SAUR VALLNET, contra l’aute del Tribunal Constitucional del 21 de desembre del 2009 sobre la inadmissió de la causa 2009-22-RE.



Segon


Notificar aquest aute a la representació processal de la recurrent, al president de la Batllia, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.



Tercer


Publicar aquest aute, d’acord amb el que disposa l’article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.


Acordat a Andorra la Vella, l’1 de febrer del 2010.





Carles Viver Pi-Sunyer Pierre Subra de Bieusses

President

Vicepresident





Didier Maus Juan Antonio Ortega Díaz-Ambrona

Magistrat

Magistrat