2009-25-RE


CAUSA 2009-25-RE


Número de registre 477-2009. Recurs d’empara


AUTE DEL 15 DE MARÇ DEL 2010

_______________________________________________________________

BOPA núm. 18, del 24 de març del 2010




En nom del Poble Andorrà;


El Tribunal Constitucional;


Atès l’escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 14 de gener del 2010, per la representació processal del Sr. Josep Parramon Llavet mitjançant el qual interposa recurs de súplica contra l’aute del Tribunal Constitucional de l’11 de gener del 2010 sobre la inadmissió de la causa 2009-25-RE;



Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);



Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 37.2, 38 i 94;


Vist l’aute esmentat del Tribunal Constitucional de l’11 de gener del 2010;



Escoltat l’informe del magistrat ponent, Sr. Carles Viver Pi-Sunyer;




Antecedent únic


El 14 de gener del 2010, la representació processal del Sr. Josep Parramon Llavet va formular un recurs de súplica en què reitera que les condemnes pels delictes i contravencions penals pels quals el recurrent havia estat condemnat han prescrit, ja que han transcorregut més de sis anys des de la publicació de les sentències fermes i, d’acord amb l’article 87 del Codi penal, calia acordar la seva rehabilitació.


Aquesta part entén que la decisió de la justícia ordinària de desestimar la seva petició, perquè va ser condemnat en situació de rebel·lia processal, vulnera els seus drets fonamentals a la llibertat, a la seguretat i a entrar lliurement al país, reconeguts als articles 9 i 21.1 de la Constitució i a l’article 5 del protocol núm. 4 del Conveni per a la salvaguarda dels drets humans i de les llibertats fonamentals, atès que amb un raonament arbitrari se l’ha privat d’aquests drets esmentats i, a més, s’ha vulnerat el dret a la jurisdicció en el seu vessant del dret a una decisió fonamentada en Dret, a un procés degut, a un tribunal imparcial i independent predeterminat per la llei, al dret a la defensa, així com al dret fonamental a la seva vida privada i familiar, reconeguts als articles 6.1, 6.2, 9.1, 10.1, 10.2, 14 i 21.1 de la Constitució i als articles 6.1, 8.1, 8.2, 14 i 17 del Conveni per a la salvaguarda dels drets humans i de les llibertats fonamentals.


Segons el seu parer, en aquesta causa no s’ha respectat la legalitat establerta en els article 81, 82, 84 i 85 del Codi penal, ni el sentit comú, que imposa que en algun moment els condemnats per delictes o faltes han de veure prescrites les seves conductes il·lícites.


Per acabar, demana al Tribunal Constitucional que revoqui l’aute de l’11 de gener del 2010 que inadmet a tràmit la causa 2009-25-RE i es reconegui el dret del recurrent a obtenir una resolució sobre el fons en el tema objecte del recurs d’empara de referència.




Fonament jurídic únic


En el seu recurs d’empara la representació processal del recurrent es limita a reiterar, dues vegades, com a únic argument que “Aquesta representació lletrada, amb tot respecte i consideració degudes al tribunal de corts, al batlle de guàrdia i al tribunal superior de justícia i únicament en termes de defensa, entén que aquestes resolucions conculquen els drets fonamentals a la llibertat, a la seguretat i a entrar lliurement al país d’acord amb les lleis reconeguts en els articles 9.1 i 21.1 de la Constitució i en l’article 5 i en el protocol número 4 de la Convenció per a la Salvaguarda dels Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals atès que amb un raonament totalment arbitrari i abusiu es priva al meu patrocinat dels seus drets fonamentals a la llibertat, a la seguretat, a entrar lliurement al seu país, a la jurisdicció en la seva vessant al dret a una decisió fonamentada en dret, al procés degut, a un tribunal imparcial e independent predeterminat per la llei, el dret a la defensa, així com el dret fonamental a la seva vida privada i familiar reconeguts en els articles 6.1, 6.2, 9.1, 9.3, 10.1, 10.2, 14, 21.1 de la Constitució i en els articles 6.1, 8.1, 8.2, 14 i 17 de la Convenció per a la Salvaguarda dels Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals.”


És clar que el recurrent no aporta cap element de fet o de Dret nou que aquest Tribunal no hagués tingut en compte en dictar l’aute d’inadmissió objecte d’aquest recurs de súplica.


Atès que, com ha reiterat de manera constant i sense excepcions aquest Tribunal, el recurs de súplica no té per objecte fer jutjar de nou, amb els mateixos elements de Dret i de fet, una causa que el Tribunal acaba d’enjudiciar en el tràmit d’admissió, sinó, en el seu cas, atraure la seva atenció sobre elements, de fet o de Dret que aquest no coneixia en el moment de prendre la decisió d’inadmetre el recurs, procedeix desestimar aquest recurs de súplica.


Per tot el que s’ha exposat,


El Tribunal Constitucional del Principat d’Andorra,



DECIDEIX:



Primer


Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal del Sr. Josep Parramon Llavet, contra l’aute del Tribunal Constitucional de l’11 de gener del 2010 sobre la inadmissió de la causa 2009-25-RE.



Segon


Notificar aquest aute a la representació processal del recurrent, al president del Tribunal de Corts, al president de la Batllia, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.



Tercer


Publicar aquest aute, d’acord amb el que disposa l’article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.


Acordat a Andorra la Vella, el 15 de març del 2010.





Carles Viver Pi-Sunyer Pierre Subra de Bieusses

President

Vicepresident





Didier Maus

Juan A. Ortega Díaz-Ambrona

Magistrat

Magistrat