2010-17-RE


CAUSA 2010-17-RE


Número de registre 232-2010. Recurs d’empara


AUTE DEL 10 DE GENER DEL 2011

____________________________________________________________

BOPA núm. 4, del 19 de gener del 2011




En nom del Poble Andorrà;


El Tribunal Constitucional;


Atès l’escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 20 de desembre del 2010, per la representació processal de les Sres. Regina, Sílvia i Àgueda Riba Garcia, mitjançant el qual interposa recurs de súplica contra l’aute del Tribunal Constitucional del 8 de novembre del 2010 sobre la inadmissió de la causa 2010-17-RE;



Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);


Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 36.2, 37.2, 38 i 94;


Vist l’aute esmentat del Tribunal Constitucional del 8 de novembre del 2010;



Escoltat l’informe del magistrat ponent, Sr. Didier Maus;




Antecedent únic


El 20 de desembre del 2010, la representació processal de les Sres. Regina, Sílvia i Àgueda Riba Garcia va formular un recurs de súplica en què manifesta que interposa aquest recurs per tal com considera que l’aute del Tribunal Constitucional no és ajustat a dret i als principis constitucionals que sostenen el dret fonamental a la defensa i a un procés degut.


Aquesta part reitera que la impugnació que reivindica versa únicament i exclusivament sobre la nul·litat del procediment de l’acte d’aprovació provisional del POUP d’Andorra la Vella i no sobre algun contingut del fons. Aquest procediment està viciat perquè s’ha omès la formalitat preceptiva d’obertura d’un segon tràmit d’informació pública, atesa la modificació substancial relativa a l’edificabilitat global de la parròquia. Seguidament, aquesta part desenvolupa i argumenta a bastament aquest punt.


D’altra banda, la part recurrent al·lega que l’omissió esmentada anteriorment afecta els drets de les recurrents a l’audiència i a la contradicció que constitueixen el substrat del dret a la defensa constitucionalment garantit. La manca d’aquest tràmit posa a les recurrents en una situació de clara indefensió.


Finalment, aquesta part demana que es revoqui l’aute objecte d’aquest recurs de súplica i que s’admeti a tràmit, amb efectes suspensius, el recurs d’empara 2010-17-RE.




Fonament jurídic únic


Mitjançant un aute del 8 de novembre del 2010, que no va poder ser notificat fins el 10 de desembre del mateix any, el Tribunal Constitucional va inadmetre a tràmit per manca de contingut constitucional el recurs d’empara 2010-17-RE, interposat per la representació processal de les Sres. Regina, Sílvia i Àgueda Riba Garcia contra les decisions de justícia pronunciades en el marc d’una modificació del POUP d’Andorra la Vella.


El 20 de desembre del 2010, la representació processal de les Sres. Regina, Sílvia i Àgueda Riba Garcia va formular un recurs de súplica en què manifesta que interposa aquest recurs per tal com considera que l’aute del Tribunal Constitucional no és ajustat a dret i als principis constitucionals que sostenen el dret fonamental a la defensa i a un procés degut.


Aquest Tribunal ha declarat, de manera constant, que el recurs de súplica no té per objecte fer jutjar de nou una causa, sinó, si s’escau, atraure l’atenció del Tribunal Constitucional sobre elements de fet o de dret nous desconeguts abans de dictar la seva decisió. Aquest seria el cas si, per exemple, succeïssin, entre la presentació del recurs i la decisió del Tribunal Constitucional, modificacions de l’estat civil dels recurrents, permutes immobiliàries o el descobriment d’una nova instància judicial, sense que aquest n’estès informat. Així mateix, l’adopció d’una nova llei o d’una decisió molt recent del Tribunal Europeu dels Drets Humans, desconegudes pel Tribunal en el moment de la seva presa de decisió podrien ser de naturalesa a ser tingudes en consideració (autes del 12 d’octubre del 2009, recaigut en la causa 2009-7-RE i del 21 de desembre del 2009, recaigut en la causa 2009-12-RE).


En aquesta causa, les recurrents exposen novament els arguments que ja havien presentat davant el Tribunal Constitucional sobre les irregularitats procedimentals que afectaven la modificació del POUP d’Andorra la Vella.


Com ja ho va jutjar el Tribunal Constitucional en l’aute del 8 de novembre del 2010, no es pot considerar que el Tribunal Superior de Justícia no hagi donat resposta a les exigències de l’article 10 de la Constitució.


En absència d’elements de dret o de fet nous, el Tribunal Constitucional ha de desestimar aquest recurs de súplica.


Per tot el que s’ha exposat,


El Tribunal Constitucional del Principat d’Andorra,



DECIDEIX:



Primer


Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal de les Sres. Regina, Sílvia i Àgueda Riba Garcia, contra l’aute del Tribunal Constitucional del 8 de novembre del 2010 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2010-17-RE.



Segon


Notificar aquest aute a la representació processal de les recurrents, al president de la Batllia, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.



Tercer


Publicar aquest aute, d’acord amb el que disposa l’article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.


Acordat a Andorra la Vella, el 10 de gener del 2011.





Pierre Subra de Bieusses Juan A. Ortega Díaz-Ambrona

President

Vicepresident





Didier Maus

Carles Viver Pi-Sunyer

Magistrat

Magistrat