2010-30-RE

 

CAUSA 2010-29-RE, CAUSA 2010-30-RE i CAUSA 2010-36-RE

 

Números de registre 405-2010, 406-2010 i 527-2010. Recursos d’empara

 

AUTE DEL 7 DE FEBRER DEL 2011

_______________________________________________________________

BOPA núm. 10, del 16 de febrer del 2011



 

En nom del Poble Andorrà;

 

El Tribunal Constitucional;

 

Atès l’escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 22 de desembre del 2010, per la representació processal dels Srs. Santiago David Palmero Martin, Andres Rodriguez Perez i Javier Ibañez Puertas (el darrer en nom propi i en representació legal de l’empresa RMD KWIKFORM IBERICA, SA) així com de les Sres. Ester Aires Dupre i Adelaida Saez Castejon i dels Srs. Julian Garcia Argente, Antonio Javier Almeida Carmona i José Caracuel Rodriguez, que al·lega sobre l’informe pericial presentat per la U. T. E. Boca Oest, adjudicatari del projecte contractista principal de les obres del Túnel dels Dos Valires, que li va ser traslladat el 17 de desembre passat;

 

Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);

 

Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 37.2, 38 i 94;

 

Vist l’aute del Tribunal Constitucional del 20 de desembre del 2010 que desestima el recurs de súplica presentat, en el marc de la causa 2010-29-RE, per la representació processal dels Srs. Santiago David Palmero Martin, Andres Rodriguez Perez i Javier Ibañez Puertas (el darrer en nom propi i en representació legal de l’empresa RMD KWIKFORM IBERICA, SA);

 

Vist l’aute del Tribunal Constitucional del 20 de desembre del 2010 que desestima el recurs de súplica presentat, en el marc de la causa 2010-30-RE, per la representació processal dels Srs. Santiago David Palmero Martin, Andres Rodriguez Perez i Javier Ibañez Puertas (el darrer en nom propi i en representació legal de l’empresa RMD KWIKFORM IBERICA, SA);

 

Vist l’aute del Tribunal Constitucional del 10 de gener del 2011 que no admet a tràmit el recurs d’empara 2010-36-RE presentat per la representació processal de les Sres. Ester Aires Dupre i Adelaida Saez Castejon i dels Srs. Julian Garcia Argente, Antonio Javier Almeida Carmona i José Caracuel Rodriguez;

 

Escoltat l’informe del magistrat ponent, Sr. Carles Viver Pi-Sunyer;



 

Antecedents

 

Primer

 

El 22 de desembre del 2010, la representació processal dels recurrents va presentar un escrit mitjançant el qual informa el Tribunal Constitucional que, el 17 de desembre del 2010, se li va donar trasllat de l’informe pericial efectuat per la U. T. E. Boca Oest adjudicatària del projecte contractista principal de les obres del Túnel dels Dos Valires i que anava signat pel Sr. Hugo Corres Peiretti entre d’altres.

 

Aquesta part manifesta que en els seus precedents escrits ja havia destacat la relació existent entre el Sr. Michel Paul Virlogeux –perit judicial nomenat per la Batllia- i el Sr. Hugo Corres Peiretti –que ara queda perfectament clar que signa el dictamen pericial efectuat a instància de la U. T. E. constructora. Aquesta relació, segons el seu parer, acreditava la clara pèrdua d’imparcialitat, de neutralitat, d’independència i d’objectivitat del primer en l’elaboració del dictamen encomanat per la Batllia.

 

Segons el parer d’aquesta part, les proves són definitives i contundents per a merèixer l’acceptació de la revocació sol·licitada del Sr. Michel Paul Virlogeux i per extensió dels perits que han intervingut col·legiadament amb ell en el dictamen, així com per declarar la nul·litat del dictamen pericial esmentat.

 

Per acabar demana que el Tribunal Constitucional procedeixi “a atorgar les peticions del Recurs de Súplica de forma antecedent entaulat, així com finalment, el Recurs d’Empara expressat.”



 

Fonament jurídic únic

 

Amb data 22 de desembre del 2010 es va registrar a aquest Tribunal Constitucional un escrit del representant processal dels recurrents de les causes 2010-29-RE, 2010-30-RE i 2010-36-RE mitjançant el qual s’aportava una còpia d’un dictamen pericial signat pel Sr. Hugo Corres Peiretti i efectuat a instància de la U. T. E. Dragados, SA, Treballs Públics Daniel Armengol, SAU i Dragasa, Túnel dels Dos Valires Boca Oest.

 

Com s’ha exposat en els antecedents, en aquest escrit es pretenia demostrar la pèrdua d’imparcialitat, neutralitat, independència i objectivitat del perit judicial nomenat per la Batllia, ateses les relacions que mantenia amb el Sr. Hugo Corres Peiretti que, com mostraria de manera incontrovertible el document que ara aporta, signa el dictamen pericial elaborat a instància de la U. T. E. constructora.

 

La representació processal sembla pretendre que l’escrit que ara aporta s’incorpori com a document complementari a les tres causes que, en fase de recurs de súplica, considerava que tenia encara obertes.

 

Tanmateix, cal tenir en compte: primer, que les súpliques relatives a les causes 2010-30-RE i 2010-36-RE no fan referència a la qüestió de la imparcialitat dels perits judicials, sinó a la necessitat que els testimonis declaressin com a inculpats. I, en segon lloc, cal tenir present que el 20 de desembre del 2010, el Tribunal Constitucional en la seva reunió plenària va dictar sengles autes desestimant els recursos de súplica interposats per la representació processal esmentada en relació amb les causes 2010-29-RE i 2010-30-RE.

 

Contra aquesta darrera resolució, que és aquí la rellevant, no hi caben, doncs, nous recursos i, en conseqüència, l’escrit presentat el 22 de desembre del 2010, que els recurrents poden fer valer encara davant la jurisdicció ordinària, no pot reobrir en aquest moment el procediment constitucional d’empara ni, per tant, pot ser tingut en consideració.

 

Per tot el que s’ha exposat,

 

El Tribunal Constitucional del Principat d’Andorra,



 

DECIDEIX:

 

Primer

 

Inadmetre a tràmit l’escrit presentat per la representació processal dels Srs. Santiago David Palmero Martin, Andres Rodriguez Perez i Javier Ibañez Puertas (el darrer en nom propi i en representació legal de l’empresa RMD KWIKFORM IBERICA, SA) així com de les Sres. Ester Aires Dupre i Adelaida Saez Castejon i dels Srs. Julian Garcia Argente, Antonio Javier Almeida Carmona i José Caracuel Rodriguez.



 

Segon

 

Notificar aquest aute a la representació processal dels recurrents, al president de la Batllia i al Ministeri Fiscal.



 

Tercer

 

Publicar aquest aute, d’acord amb el que disposa l’article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

 

Acordat a Andorra la Vella, el 7 de febrer del 2011.




 

Pierre Subra de Bieusses Juan A. Ortega Díaz-Ambrona

President

Vicepresident




 

Didier Maus

Carles Viver Pi-Sunyer

Magistrat

Magistrat