2010-36-RE

 

CAUSA 2010-36-RE

 

Número de registre 527-2010. Recurs d’empara

 

AUTE DEL 7 DE FEBRER DEL 2011

_______________________________________________________________

BOPA núm. 10, del 16 de febrer del 2011



 

En nom del Poble Andorrà;

 

El Tribunal Constitucional;

 

Atès l’escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 18 de gener del 2011, per la representació processal de les Sres. Ester Aires Dupre i Adelaida Saez Castejon i dels Srs. Julian Garcia Argente, Antonio Javier Almeida Carmona i José Caracuel Rodriguez, mitjançant el qual interposa recurs de súplica contra l’aute del Tribunal Constitucional del 10 de gener del 2011 sobre la inadmissió de la causa 2010-36-RE;

 

Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);

 

Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 37.2, 38 i 94;

 

Vist l’aute esmentat del Tribunal Constitucional del 10 de gener del 2011;

 

Escoltat l’informe del magistrat ponent, Sr. Carles Viver Pi-Sunyer;



 

Antecedent únic

 

El 18 de gener del 2011, la representació processal de les Sres. Ester Aires Dupre i Adelaida Saez Castejon i dels Srs. Julian Garcia Argente, Antonio Javier Almeida Carmona i José Caracuel Rodriguez va formular un recurs de súplica en què manifesta que no comparteix els arguments del Tribunal Constitucional davant l’especificitat dels fets invocats en l’escrit de recurs d’empara.

 

Reitera que els interrogatoris efectuats als recurrents eren incriminatoris i s’imposava la seva conversió de testimonis a imputats. Segons el seu parer, el Tribunal Constitucional no ha analitzat amb concreció aquests aspectes, ni les proves que aquesta part ha adjuntat al seu recurs d’empara.

 

Seguidament, passa a desgranar les seves argumentacions i conclusions en relació amb les declaracions efectuades davant el Servei de Policia i davant la Batllia. Per acabar, conclou que d’aquests punts queda acreditada la vulneració del dret al procés degut i “a la necessitat d’haver d’atorgar als meus mandants d’assistència lletrada preceptiva.

 

Finalment, aquesta part demana que es revoqui l’aute objecte d’aquest recurs de súplica i que s’admeti a tràmit el recurs d’empara 2010-36-RE.



 

Fonament jurídic únic

 

En el recurs de súplica la representació processal dels recurrents sosté que el Tribunal Constitucional no ha analitzat amb concreció les proves presentades per tal de demostrar que els interrogatoris tenien un interès incriminatori que obligava a convertir els testimonis en imputats. Especialment, l’aute d’inadmissió a tràmit no hauria analitzat amb concreció la substitució d’una còpia de la declaració en la qual figurava que s’havia llegit als declarants els seus drets per una còpia en què no es feia constar que s’havia efectuat aquesta lectura. Per la representació processal “Aquesta circumstància (...) prova de forma incontestable que el propòsit real de les declaracions eren en qualitat d’imputats.

 

Davant d’aquesta al·legació cal reiterar que no correspon a aquest Tribunal entrar a valorar si la substitució de la còpia denunciada prova o no de forma incontestable el propòsit de les declaracions. L’únic judici que ens correspon és aquell que permet afirmar que no és ni lògicament, ni jurídicament irraonable, ni és fruit d’un error patent no inferir d’aquesta substitució com a única conclusió possible el caràcter incriminatori de la declaració i el retard constitucionalment abusiu en la conversió d’un testimoni en inculpat.

 

En segon lloc, la representació processal pretén basar la vulneració denunciada en el fet que els perits judicials en la declaració davant la Batllia van efectuar directament preguntes als testimonis i, immediatament després de les declaracions, van emetre un informe pericial preliminar. També en aquest cas, no és irracional, des del punt de vista lògic o jurídic, ni és una manifestació de cap error material patent no deduir dels fets exposats la necessitat de convertir els testimonis en imputats.

 

El que acabem d’exposar ens du directament a la desestimació del recurs de súplica.

 

Per tot el que s’ha exposat,

 

El Tribunal Constitucional del Principat d’Andorra,



 

DECIDEIX:



 

Primer

 

Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal dels recurrents contra l’aute del Tribunal Constitucional del 10 de gener del 2011 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2010-36-RE.



 

Segon

 

Notificar aquest aute a la representació processal dels recurrents, al president de la Batllia i al Ministeri Fiscal.



 

Tercer

 

Publicar aquest aute, d’acord amb el que disposa l’article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

 

Acordat a Andorra la Vella, el 7 de febrer del 2011.




 

Pierre Subra de Bieusses Juan A. Ortega Díaz-Ambrona

President

Vicepresident




 

Didier Maus

Carles Viver Pi-Sunyer

Magistrat

Magistrat