2010-37-RE

CAUSA 2010-37-RE


Número de registre 530-2010. Recurs d’empara


AUTE DEL 6 DE JUNY DEL 2011

_______________________________________________________________

BOPA núm. 38, del 15 de juny del 2011




En nom del Poble Andorrà;


El Tribunal Constitucional;


Atès l’escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 19 de maig del 2011, per la representació processal de la Sra. Maria Soledad Ruiz Pacheco, actuant en nom i representació pròpia i en nom i representació del seu fill menor Adrià Roca Ruiz i de la Sra. Míriam Roca Ruiz, mitjançant el qual interposa recurs de súplica contra l’aute del Tribunal Constitucional del 10 de maig del 2011 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2010-37-RE;



Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);


Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 36.2, 37.2, 38 i 94;


Vist l’aute esmentat del Tribunal Constitucional del 10 de maig del 2011;



Escoltat l’informe del magistrat ponent, Sr. Didier Maus;




Antecedent únic


El 19 de maig del 2011, la representació processal de la Sra. Maria Soledad Ruiz Pacheco, actuant en nom i representació pròpia i en nom i representació del seu fill menor Adrià Roca Ruiz i de la Sra. Míriam Roca Ruiz va formular un recurs de súplica en què planteja la possibilitat de modificar els seus raonaments compte tingut de l’existència de mitjans probatoris obrant en el judici penal, que segons el parer d’aquesta part quedarien al marge d’un examen acurat de les diligències a practicar proposades, així com la valoració dels resultats incomprensibles de les diligències que si han estat practicades d’ofici per part de la jurisdicció ordinària.


Aquesta part considera que la contradicció en la declaració dels testimonis, les conclusions de l’informe pericial i la pràctica de les diligències sol·licitades haguessin aclarit la producció de l’accident mortal i no han estat objecte de valoració per part del Tribunal de Corts, cosa que vulnera els drets fonamentals adduïts en el recurs d’empara pel fet de tractar-se d’elements de prova de singular importància per resoldre el thema decidendi del litigi


Per acabar, demana al Tribunal Constitucional que tingui per presentat aquest recurs de súplica i que admeti el recurs d’empara 2010-37-RE i que en el seu dia l’estimi.




Fonament jurídic únic


Mitjançant un aute del 10 de maig del 2011, el Tribunal Constitucional va inadmetre a tràmit, per manca de contingut constitucional, el recurs d’empara 2010-37-RE, interposat per la representació processal de la Sra. Maria Soledad Ruiz Pacheco, actuant en nom i representació pròpia i en nom i representació del seu fill menor Adrià Roca Ruiz i de la Sra. Míriam Roca Ruiz.


El 19 de maig del 2011, aquesta representació processal va formular un recurs de súplica en què manifesta que interposa aquest recurs per tal com considera que existeixen mitjans probatoris obrant en el judici penal que no han estat examinats i que aquells que han estat examinats han estat valorats erròniament, cosa que vulnera els drets fonamentals adduïts en el recurs d’empara pel fet de tractar-se d’elements de prova de singular importància per resoldre el fons del litigi.


Aquest Tribunal ha declarat, de manera constant, que el recurs de súplica no té per objecte fer jutjar de nou una causa, sinó, si s’escau, atraure l’atenció del Tribunal Constitucional sobre elements de fet o de dret nous desconeguts abans de dictar la seva decisió. Aquest seria el cas si, per exemple, succeïssin, entre la presentació del recurs i la decisió del Tribunal Constitucional, modificacions de l’estat civil dels recurrents, permutes immobiliàries o el descobriment d’una nova instància judicial, sense que aquest n’estesi informat. Així mateix, l’adopció d’una nova llei o d’una decisió molt recent del Tribunal Europeu dels Drets Humans, desconegudes pel Tribunal en el moment de la seva presa de decisió podrien ser de naturalesa a ser tingudes en consideració (aute del 12 d’octubre del 2009, recaigut en la causa 2009-7-RE i aute del 21 de desembre del 2009, recaigut en la causa 2009-12-RE).


En aquesta causa, els recurrents exposen, de manera comprimida, els arguments que ja havien presentat davant el Tribunal Constitucional sobre les proves i la seva valoració efectuada pels tribunals ordinaris.


Com ja ho va jutjar el Tribunal Constitucional en l’aute del 10 de maig del 2011, no es pot considerar que els recurrents no s’hagin beneficiat de totes les garanties del dret a la jurisdicció, reconegudes a l’article 10 de la Constitució i tampoc es pot considerar que les resolucions impugnades siguin incongruents o arbitràries.


En absència d’elements de dret o de fet nous, el Tribunal Constitucional ha de desestimar aquest recurs de súplica.


Per tot el que s’ha exposat,


El Tribunal Constitucional del Principat d’Andorra,



DECIDEIX:



Primer


Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal de la Sra. Maria Soledad Ruiz Pacheco, actuant en nom i representació pròpia i en nom i representació del seu fill menor Adrià Roca Ruiz i de la Sra. Míriam Roca Ruiz, contra l’aute del Tribunal Constitucional del 10 de maig del 2011 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2010-37-RE.




Segon


Notificar aquest aute a la representació processal dels recurrents, al president de la Batllia, al president del Tribunal de Corts i al Ministeri Fiscal.




Tercer


Publicar aquest aute, d’acord amb el que disposa l’article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.


Acordat a Andorra la Vella, el 6 de juny del 2011.





Pierre Subra de Bieusses Juan A. Ortega Díaz-Ambrona

President

Vicepresident





Didier Maus

Carles Viver Pi-Sunyer

Magistrat

Magistrat