2013-33-RE

CAUSA 2013-33-RE


Aute del Tribunal Constitucional del 2-12-2013 relatiu al recurs d’empara 2013-33-RE


Número de registre 431-2013. Recurs d’empara


Aute del 2 de desembre del 2013

_______________________________________________________________

BOPA núm. 60, del 18 de desembre del 2013





En nom del Poble Andorrà;


El Tribunal Constitucional;



Atès l’escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 17 de setembre del 2013, per la representació processal dels Srs. Santiago Rosselló Piera i Francisco Javier Campos Tomás, mitjançant el qual interposa un recurs d’empara contra els autes del 25 de gener, del 20 i del 25 de febrer i del 13 de març del 2013, dictats per la Batllia, i contra l’aute del 30 de juliol del mateix any que resol l’incident de nul·litat d’actuacions, dictat igualment per la Batllia, per una presumpta vulneració del dret a obtenir una decisió fonamentada en Dret (més genèricament el dret a un procés degut), reconegut a l’article 10 de la Constitució i una presumpta vulneració del dret a la intimitat, reconegut a l’article 14 de la Constitució i del dret al secret de les comunicacions, establert a l’article 15 del mateix text i atès que demana al Tribunal Constitucional que atorgui l’empara sol·licitada, que declari la vulneració dels drets fonamentals esmentats, que s’adoptin les mesures per reposar els drets fonamentals vulnerats fent cessar la situació il·lícita, declarant la consegüent nul·litat de tots els autes que ordenen la intervenció telefònica o el lliurament del resultat de les mateixes, que es comuniqui aquesta decisió a les autoritats espanyoles competents als efectes que es recuperin les escoltes telefòniques i els missatges lliurats, sense que resti cap còpia en cap sumari o diligències i es retornin a l’autoritat judicial andorrana, la qual les haurà de conservar fins que no es resolgui l’afer espanyol, en interès de la defensa d’aquesta part i per minorar el dany causat. També demana que es declari la “responsabilitat del poder judicial de l’Estat en l’error comés, tal com propugna l’article 92.2” de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, per tal de ser exigible davant la jurisdicció ordinària;



Vista la Constitució, especialment els articles 10, 14, 15, 41, 88 i 98 c);



Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment el títol IV, capítol sisè;



Vist l’informe del Ministeri Fiscal del 10 d’octubre del 2013;



Considerant que el recurs d’empara ha estat formulat i presentat dins els terminis i amb les condicions fixades per la Constitució i pels articles 36 i 94 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional;



Escoltat l’informe del magistrat ponent, Sr. Juan Antonio Ortega Díaz-Ambrona;




Antecedents



Primer


En el marc de la cooperació penal internacional i de la comissió rogatòria internacional CRI-022-3/12 seguida per uns presumptes delictes de falsedat de document mercantil, suborn i blanqueig de capitals, la Batllia va dictar diversos autes mitjançant els quals, entre d’altres, es decretava el secret de sumari per un termini de 6 mesos, s’autoritzava la intervenció de les comunicacions telefòniques dels Srs. Santiago Rosselló Piera i Francisco Javier Campos Tomás, així com el lliurament d’aquestes comunicacions a les autoritats judicials espanyoles.



Segon


La representació processal d’aquestes persones va presentar un recurs d’apel·lació contra els autes esmentats i, el 10 de juliol del 2013, el Tribunal de Corts va dictar un aute en què s’inadmetia a tràmit aquest recurs d’apel·lació per tal com l’article 194 del Codi de procediment penal no permet interposar un recurs contra els autes de la Batllia dictats en el marc de la cooperació penal internacional en relació amb una comissió rogatòria.



Tercer


La representació processal dels Srs. Santiago Rosselló Piera i Francisco Javier Campos Tomás va considerar que s’havien vulnerat els seus drets a obtenir una decisió fonamentada en Dret, reconegut a l’article 10 de la Constitució, a la intimitat, reconegut a l’article 14 de la Constitució i al secret de les comunicacions, establert a l’article 15 del mateix text i va formular, aleshores, un incident de nul·litat d’actuacions contra els autes impugnats. El 30 de juliol del 2013, la Secció d’Instrucció de la Batllia va dictar un aute mitjançant el qual decidia desestimar l’incident de nul·litat d’actuacions esmentat, perquè no apreciava que s’hagués produït en les investigacions practicades cap de les vulneracions al·legades.



Quart


El 17 de setembre del 2013, la representació processal dels Srs. Santiago Rosselló Piera i Francisco Javier Campos Tomás va presentar un recurs d’empara contra els autes del 25 de gener, del 20 i 25 de febrer i del 13 de març del 2013, dictats per la Batllia, i contra l’aute del 30 de juliol del mateix any que resol l’incident de nul·litat d’actuacions, dictat igualment per la Batllia, per una presumpta vulneració del dret a obtenir una decisió fonamentada en Dret (més genèricament el dret a un procés degut), reconegut a l’article 10 de la Constitució i una presumpta vulneració del dret a la intimitat, reconegut a l’article 14 de la Constitució i del dret al secret de les comunicacions, establert a l’article 15 del mateix text.



Cinquè


El 10 d’octubre del 2013, el Ministeri Fiscal va presentar un informe en resposta al recurs d’empara 2013-33-RE en què demana la seva inadmissió a tràmit per considerar que les seves pretensions manquen de contingut constitucional, d’acord amb les disposicions de l’article 37.2 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional.




Fonament jurídic únic


Com es desprèn dels antecedents extrets, el recurs d’empara es dirigeix contra cinc autes de la Batllia del 25 de gener, dels 20 i 25 de febrer, del 13 de març i del 30 de juliol del 2013. Aquest darrer desestima l’incident de nul·litat d’actuacions.


L’aute del 25 de gener del 2013 és el que decideix donar curs a la comissió rogatòria internacional núm. CRI-022-03/13, que decreta el secret del sumari i que ordena efectuar tota una sèrie de tràmits de prova en diverses entitats bancàries del Principat pel que fa a unes persones físiques i jurídiques determinades, d’informació dels notaris i d’intervenció de comunicacions. El recurs d’empara es dirigeix contra aquest aute per tal com els recurrents consideren que la resolució no està fonamentada en Dret i que vulnera els drets constitucionals a la intimitat i al secret de les comunicacions. Atesa la rellevància constitucional dels drets invocats l’admissió a tràmit del recurs contra aquest aute és procedent. Així mateix, també és procedent admetre’l contra l’aute del 30 de juliol del 2013, dictat per la Batllia (Secció d’Instrucció núm. 3) que resol l’incident de nul·litat d’actuacions.


En canvi, no és procedent admetre a tràmit la impugnació constitucional dels autes dictats per la Secció d’Instrucció núm. 3 de la Batllia, del 20 de febrer del 2013 de simple autorització a determinats funcionaris; del 25 de febrer del 2013 sobre la cessació de les escoltes; i del 13 de març del 2013 sobre la manera de procedir amb els enregistraments efectuats. Tots aquests autes manquen de substantivitat suficient per ser objecte d’un enjudiciament constitucional, ja que són conseqüència de l’aute dictat el 25 de gener del 2013, sobre el qual s’ha admès l’examen en empara; de manera que si l’empara fos procedent i aquest aute fos declarat nul, aquesta declaració causaria la nul·litat dels autes posteriors dictats en la seva execució, sense necessitat d’un examen separat de constitucionalitat.



DECIDEIX:



Primer


Admetre a tràmit, sense efectes suspensius, el recurs d’empara 2013-33-RE interposat per la representació processal dels Srs. Santiago Rosselló Piera i Francisco Javier Campos Tomás contra els autes del 25 de gener i del 30 de juliol del 2013, dictats per la Batllia.



Segon


Inadmetre a tràmit el recurs d’empara interposat per la representació processal esmentada contra els autes del 20 i 25 de febrer del 2013 i del 13 de març del mateix anys, dictats per la Batllia.



Tercer


Notificar aquest aute a la representació processal dels recurrents, al president de la Batllia i al Ministeri Fiscal.



Quart


Publicar aquest aute, d’acord amb allò que disposa l’article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.



Acordat a Andorra la Vella, el 2 de desembre del 2013.





Juan A. Ortega Díaz-Ambrona Laurence Burgorgue-Larsen

President

Vicepresidenta





Carles Viver Pi-Sunyer Pierre Subra de Bieusses

Magistrat

Magistrat