2014-17-RE

CAUSA 2014-17-RE
(Doppelmayr, SA c/ CASS)
 
Aute del Tribunal Constitucional del 17-10-2014 relatiu al recurs d’empara 2014-17-RE
 
Número de registre 281-2014. Recurs d'empara
 
Aute del 17 d'octubre del 2014
_______________________________________________________________
BOPA núm. 62, del 29 d'octubre del 2014
 
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
El Tribunal Constitucional;
 
Atès l’escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 17 de setembre del 2014, per la representació processal de la societat Doppelmayr, SA, mitjançant el qual interposa un recurs de súplica contra l’aute del Tribunal Constitucional del 9 de setembre del 2014 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2014-17-RE;
 
 
Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);
 
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 36.2, 37.2, 38 i 94;
 
 
Vist l’aute esmentat del Tribunal Constitucional del 9 de setembre del 2014;
 
 
Escoltat l’informe de la magistrada ponent, Sra. Laurence Burgorgue-Larsen;
 
 
 

Antecedent únic

 
El 17 de setembre del 2014, la representació processal de la societat Doppelmayr, SA va formular un recurs de súplica en què manifesta que en l'aute impugnat el Tribunal Constitucional no ha contestat alguns greuges continguts en el seu escrit de recurs d'empara. Aquesta part no ha considerat mai que la motivació del Tribunal Superior de Justícia fos absurda o arbitrària, allò que va al·legar va ser la vulneració dels drets a un procés degut, a obtenir una decisió fonamentada en Dret i de la presumpció d'innocència de la societat recurrent. Aquestes vulneracions derivarien del fet d'imposar a la part recurrent una càrrega financera deguda a un suposat mancament a les regles de seguretat i d'higiene en el treball, mentre que la jurisdicció penal havia determinat que aquesta mancança no li era imputable, sinó que era imputable a un tercer. Per tant, s'ha imposat a la societat recurrent una responsabilitat merament objectiva per unes actuacions que no havia dut a terme, la qual cosa confirma el fonament del recurs d'empara.
 
Pel que fa a la vulneració de la presumpció d'innocència, cita novament la jurisprudència del Tribunal Superior de Justícia mateix en què es declara que l'article 10.2 de la Constitució exclou la responsabilitat merament objectiva en l'àmbit sancionador.
 
Per acabar, demana al Tribunal Constitucional que admeti a tràmit aquest escrit, que estimi el recurs de súplica i, consegüentment, admeti a tràmit el recurs d'empara 2014-17-RE.
 
 
 

Fonament jurídic únic

 
D’acord amb la jurisprudència constant del Tribunal Constitucional (veg. p. ex. les causes 2012-29-RE i 2013-24-RE), l’acceptació d’un recurs de súplica està condicionada per la presentació, per part del recurrent, d’elements de fet o de dret nous. Si aquests elements no es duen al coneixement del Tribunal Constitucional, aquest no pot acceptar el recurs de súplica.
 
En aquesta causa, l’argument presentat per la societat recurrent no acompleix les exigències establertes pel recurs de súplica.
 
D’una banda, es limita a reiterar els arguments anteriors exposats en el marc del recurs d’empara: persisteix a discutir la manera en què les jurisdiccions ordinàries han interpretat les proves i han fonamentat la seva argumentació.
 
D'altra banda, qüestiona la decisió d'aquest Tribunal, el qual no hauria degudament pres en compte la integralitat de les seves al·legacions. Cal recordar que la societat recurrent va invocar una sèrie de vulneracions de drets constitucionals que, en realitat, tenien com a objectiu impugnar la interpretació efectuada per les jurisdiccions ordinàries. El Tribunal Constitucional ha demostrat que aquesta interpretació no contenia cap mancança cosa que, per se, no ha generat cap vulneració de l’article 10.2 de la Constitució que consagra el dret a la presumpció d'innocència.
 
Tal com hem precisat anteriorment, no s’ha aportat cap element nou determinant susceptible de modificar la posició del Tribunal Constitucional.
 
 
Per tot allò que s’ha exposat,
 
El Tribunal Constitucional del Principat d’Andorra,
 
 
 
DECIDEIX:
 
 
Primer
 
Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal de la societat Doppelmayr, SA contra l’aute del Tribunal Constitucional del 9 de setembre del 2014 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2014-17-RE.
 
 
 
Segon
 
Notificar aquest aute a la representació processal de la societat recurrent, al president de la Batllia, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.
 
 
 
Tercer
 
Publicar aquest aute, d’acord amb allò que disposa l’article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.
 
 
Acordat a Andorra la Vella, el 17 d'octubre del 2014.
 
 
 
 
Laurence Burgorgue-Larsen                                                Isidre Molas Batllori
Presidenta                                                                                   Vicepresident
 
 
 
 
Pierre Subra de Bieusses                                   Juan A. Ortega Díaz-Ambrona
Magistrat                                                                                           Magistrat