2014-45-RE

CAUSA 2014-45-RE
(Martin Jaen c/ CASS)
 
Aute del Tribunal Constitucional del 20-4-2015 relatiu al recurs d’empara 2014-45-RE
 
Número de registre 637-2014. Recurs d'empara
 
Aute del 20 d'abril del 2015
_________________________________________________________________
BOPA núm. 46, del 29 d'abril del 2015
 
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
El Tribunal Constitucional;
 
Atès l’escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 26 de febrer del 2015, per la representació processal de la Sra. Emília Martin Jaen, mitjançant el qual interposa un recurs de súplica contra l’aute del Tribunal Constitucional del 16 de febrer del 2015 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2014-45-RE;
 
Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 36.2, 37.2, 38 i 94;
 
Vist l’aute esmentat del Tribunal Constitucional del 16 de febrer del 2015;
 
Escoltat l’informe del magistrat ponent, Sr. Isidre Molas Batllori;
 
 
 

Antecedent únic

 
El 26 de febrer del 2015, la representació processal de la Sra. Emília Martin Jaen va formular un recurs de súplica contra l'aute d'inadmissió a tràmit de la causa 2014-45-RE en què reitera que les resolucions impugnades en el seu recurs d'empara vulneren de manera flagrant els articles 10 i 27 de la Constitució, ja que s'han valorat indegudament les proves.
 
Reitera igualment que la recurrent va presentar la seva baixa per malaltia abans que el SAAS presentés la seva baixa per acomiadament i discrepa, per tant, de la interpretació efectuada pels tribunals ordinaris sobre les dates i les hores d'aquestes baixes.
 
En definitiva, conclou que la data de la baixa presentada pel SAAS no pot ser considerada com a vàlida, i que com a molt la seva baixa mèdica seria temporalment connexa i concomitant amb la data de presentació del seu acomiadament a la CASS.
 
Per acabar, demana al Tribunal Constitucional que tingui per formulat aquest recurs de súplica i que revoqui l'aute impugnat a l'efecte de dictar-ne un altre que admeti a tràmit el recurs d'empara presentat per la recurrent.
 
 
 

Fonament jurídic únic

 
El Tribunal Constitucional va expressar en el fonament jurídic únic de l'aute que ara s'impugna que, "d’acord amb una jurisprudència reiterada, ve recordant que la missió d’interpretar i d’aplicar l’ordenament jurídic, així com la de valorar les proves, correspon en exclusiva als òrgans judicials de la jurisdicció ordinària. El Tribunal Constitucional no té funcions de tercera instància d’apel·lació o de cassació; analitza només els aspectes constitucionals i examina aquelles resolucions judicials que prima facie poden resultar incongruents o arbitràries o que poden contenir raonaments arbitraris o absurds per tal de garantir el respecte al dret a la jurisdicció reconegut a l’article 10.1 de la Constitució (“Es reconeix el dret a la jurisdicció, a obtenir d’aquesta una decisió fonamentada en Dret, i a un procés degut, substanciat per un tribunal imparcial predeterminat per la llei”). Les resolucions impugnades estan fonamentades en Dret, i no són incongruents, ni contenen raonaments arbitraris o absurds."
 
Aquest recurs de súplica reitera els arguments formulats per la recurrent en el recurs d’empara que no havia estat admès a tràmit per l'aute del 16 de febrer del 2015 per manca de contingut constitucional, sense aportar elements nous, de dret o de fet, que no haguessin estat examinats per aquest Tribunal. D’acord amb la jurisprudència constant d’aquest Tribunal (causes 2012-29-RE, 2013-24-RE i 2014-38-RE) “l’acceptació d’un recurs de súplica pel Tribunal està condicionada per la presentació per part del recurrent d’elements nous de fet o de dret. Si aquests elements no es duen al coneixement del Tribunal Constitucional, aquest no pot admetre el recurs de súplica”, raó per la qual el Tribunal no admet el recurs de súplica esmentat que demana la revocació de l’aute del 16 de febrer del 2015.
 
Per tot allò que s’ha exposat,
 
El Tribunal Constitucional del Principat d’Andorra,
 
 
DECIDEIX:
 
Primer
 
Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal de la Sra. Emília Martin Jaen contra l’aute del Tribunal Constitucional del 16 de febrer del 2015 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2014-45-RE.
 
 
Segon
 
Notificar aquest aute a la representació processal de la recurrent, al president de la Batllia, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.
 
 
Tercer
 
Publicar aquest aute, d’acord amb allò que disposa l’article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.
 
 
Acordat a Andorra la Vella, el 20 d'abril del 2015.
 
 
 
 
Laurence Burgorgue-Larsen                                                      Isidre Molas Batllori
Presidenta                                                                                           Vicepresident
 
 
 
 
Pierre Subra de Bieusses                                          Juan A. Ortega Díaz-Ambrona
Magistrat                                                                                                     Magistrat