2015-2-RE

CAUSA 2015-2-RE
(Ouali El Kanze c/ Principat d'Andorra)
 
Número de registre 51-2015. Recurs d'empara
 
Aute del 15 de juny del 2015
__________________________________________________________________
BOPA num. 48, del 25 de juny del 2015
 
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
El Tribunal Constitucional;
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 5 de maig del 2015, per la representació processal del Sr. Hassan Ouali El Kanze mitjançant el qual interposa un recurs de súplica contra l'aute del Tribunal Constitucional del 20 d'abril del 2015 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2015-2-RE;
 
 
Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 36.2, 37.2, 38 i 94;
 
Vist l'aute esmentat del Tribunal Constitucional del 20 d'abril del 2015;
 
 
Escoltat l'informe de la magistrada ponent, Sra. Laurence Burgorgue-Larsen;
 
 
 

Antecedent únic

 
El 5 de maig del 2015, la representació processal del Sr. Hassan Ouali El Kanze va formular un recurs de súplica en què manifesta que estima plenament la innocència del recurrent i que en la sentència impugnada sí que hi ha raonaments arbitraris, concretament, pel que fa a l'existència i a l'acreditació d'una baralla mútuament consentida i pel que fa a les consideracions que s'hi vinculen.
 
Pel fet que no es va poder establir quin dels dos protagonistes va agredir a l'altre, el Tribunal de Corts va concloure que la baralla va ser mútuament consentida, tanmateix aquesta afirmació no es recolza en cap prova, motiu pel qual es vulnera el dret a una resolució basada en fets i en Dret coherent aplicable i, a més, transgredint el principi de la presumpció d'innocència. El justiciable no pot considerar, per tant, que s'ha impartit justícia en aquest procés.
 
Per acabar, demana al Tribunal Constitucional que revoqui l'aute impugnat i que, en el seu dia, reconegui la vulneració del dret esmentat declarant l'absolució del recurrent.
 
 
 

Fonament jurídic únic

 
D'acord amb la jurisprudència constant del Tribunal Constitucional (veg. p. ex. les causes 2012-29-RE i 2013-24-RE), l'acceptació d'un recurs de súplica està condicionada per la presentació, per part del recurrent, d'elements de fet o de Dret nous. Si aquests elements no es duen al coneixement del Tribunal Constitucional, aquest no pot acceptar el recurs de súplica.
 
En aquesta causa, l'argument presentat pel recurrent no acompleix les exigències establertes pel recurs de súplica.
 
El recurrent es limita a reiterar els arguments anteriors exposats en el marc del recurs d'empara: persisteix a discutir la manera en què les jurisdiccions ordinàries han interpretat les proves i han fonamentat la seva argumentació, més concretament en relació amb l'inici de l'agressió i la qualificació de baralla mútuament consentida. La convicció de la defensa del recurrent sobre la seva innocència no és suficient per acreditar-la.
 
Tal com hem precisat anteriorment, no s'ha aportat cap element nou determinant susceptible de modificar la posició del Tribunal Constitucional.
 
 
Per tot allò que s'ha exposat,
 
El Tribunal Constitucional del Principat d'Andorra,
 
 
DECIDEIX:
 
 
Primer
 
Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal del Sr. Hassan Ouali El Kanze contra l'aute del Tribunal Constitucional del 20 d'abril del 2015 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2015-2-RE.
 
 
Segon
 
Notificar aquest aute a la representació processal del recurrent, al president del Tribunal de Corts, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.
 
 
Tercer
 
Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.
 
 
Acordat a Andorra la Vella, el 15 de juny del 2015.
 
 
 
 
Laurence Burgorgue-Larsen                                                       Isidre Molas Batllori
Presidenta                                                                                             Vicepresident
 
 
 
 
Pierre Subra de Bieusses                                          Juan A. Ortega Díaz-Ambrona
Magistrat                                                                                                      Magistrat