2017-19-RE

CAUSA 2017-19-RE
(PRODECO, SLU c/ Riba Garcia)
 
Número de registre 167-2017. Recurs d'empara
 
Aute del 14 de juliol del 2017
_________________________________________________________________
BOPA núm. 49, del 26 de juliol del 2017
 
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
El Tribunal Constitucional;
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 27 de juny del 2017, per la representació processal de la societat PRODECO, SLU, mitjançant el qual interposa un recurs de súplica contra l'aute del Tribunal Constitucional del 12 de juny del 2017 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2017-19-RE;
 
Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 36.2, 37.2, 38 i 94;
 
Vist l'aute esmentat del Tribunal Constitucional del 12 de juny del 2017;
 
Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Juan Antonio Ortega Díaz-Ambrona;
 
 
 

1. Arguments de la societat recurrent

 
Segons el parer d'aquesta part s'han vulnerat els seus drets a la defensa, al procés degut i a la jurisdicció per les raons següents:
 
- per l'ús improcedent de l'escrit de dúplica efectuat per la part contrària, el qual va deixar a la part recurrent en indefensió, pel fet de privar-la dels seus drets a al·legar i a provar en relació amb el contingut de l'escrit de dúplica esmentat;
 
- amb aquesta manera de fer, la part recurrent considera que s'han infringit els principis de preclusió, de contradicció i d'igualtat d'armes, contràriament a allò que sosté la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia en el fonament segon de la seva sentència 175/13 del 29 d'octubre del 2013;
 
- i, per acabar, especifica dos apartats de la sentència 53/2015 de la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia del 23 de desembre del 2015 que provarien les vulneracions denunciades.
 
La part recurrent sol·licita al Tribunal Constitucional que revoqui l'aute d'inadmissió a tràmit de la causa 2017-19-RE, que admeti a tràmit el recurs d'empara i que, en el seu dia, dicti una resolució d'acord amb les pretensions formulades.
 
 
 

2. Fonaments jurídics del Tribunal Constitucional

 
2.1. El recurs d'empara presentat per la representació processal de la societat PRODECO, SLU va ser declarat inadmissible a tràmit mitjançant un aute del 12 de juny del 2017. L'essència de l'argumentació del Tribunal Constitucional en aquell aute retreia el caràcter genèric de l'escrit d'empara, ja que el recurrent no especificava amb concreció suficient quines serien les vulneracions de caràcter constitucional comeses en els processos civils que fonamentarien l'anul·lació per part d'aquest Tribunal de la sentència impugnada.
 
2.2. L'escrit de súplica presentat és formalment procedent i fa un esforç de concreció. Aquest escrit considera que s'han vulnerat els drets a la defensa, al procés degut i a la jurisdicció de la societat recurrent i fonamenta les seves al·legacions en les tres raons que s'han exposat en l'apartat 1 d'aquest aute.
 
2.3. Les concrecions efectuades en l'escrit de súplica permeten ara centrar i enfocar el sentit de la impugnació. I això, no per la vulneració del dret a la jurisdicció, que no està afectat, sinó per una possible afecció al dret constitucional a la defensa o al procés degut. Cal admetre a tràmit el recurs d'empara sobre aquests dos únics punts i el Tribunal se circumscriurà a examinar la rellevància o la irrellevància constitucional d'allò que ha succeït a la vista de les raons al·legades per la societat recurrent i que s'acaben d'exposar.
 
2.4. Amb aquestes limitacions, s'estima la súplica interposada per la societat PRODECO, SLU, sense que l'admissió a tràmit dugui a suspendre la sentència impugnada, ni calgui admetre la prova, ja que les actuacions estan a disposició del Tribunal Constitucional.
 
Per tot això que s'ha exposat.
 
El Tribunal Constitucional del Principat d'Andorra,
 
 
DECIDEIX:
 
 
1. Estimar parcialment el recurs de súplica formulat per la representació processal de la societat PRODECO, SLU, contra l'aute del Tribunal Constitucional del 12 de juny del 2017 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2017-19-RE.
 
 
2. Admetre a tràmit el recurs d'empara 2017-19-RE per tal d'examinar si, a la vista de les raons adduïdes en els punts concretats en l'escrit de súplica, s'ha produït una indefensió de rellevància constitucional o si s'ha vulnerat el dret constitucional a un procés degut, en els termes de l'article 10 de la Constitució.
 
 
3. Notificar aquest aute a la representació processal de la societat recurrent, a la representació processal de les germanes Sílvia, Àgueda i Regina Riba Garcia, al president de la Batllia, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.
 
 
4. Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.
 
Acordat a Andorra la Vella, el 14 de juliol del 2017.
 
 
 
Isidre Molas Batllori                                                                Dominique Rousseau
President                                                                                            Vicepresident
 
 
 
Juan A. Ortega Díaz-Ambrona                                    Laurence Burgorgue-Larsen
Magistrat                                                                                                 Magistrada