2017-46-RE

CAUSA 2017-46-RE
(Torres Cortina c/ CASS)
 
Número de registre 460-2017. Recurs d'empara
 
Aute del 4 de juny del 2018
_________________________________________________________________
BOPA núm. 36, del 13 de juny del 2018
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
El Tribunal Constitucional;
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, l'11 d'abril del 2018, per la representació processal del Sr. Antoni Torres Cortina, mitjançant el qual interposa un recurs de súplica contra l'aute del Tribunal Constitucional del 14 de març del 2018 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2017-46-RE;
 
 
Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41.2 i 98 c);
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 38 i 89.2;
 
 
Vist l'aute esmentat del Tribunal Constitucional del 14 de març del 2018;
 
 
Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Dominique Rousseau;
 

1. Arguments del recurrent

 
- Aquesta part discrepa de la resolució adoptada pel Tribunal Constitucional i, de manera més concreta, de l'afirmació segons la qual no hauria acreditat l'absència d'activitat comercial del seu negoci, ja que va aportar tota la documentació de la qual disposava, en particular el compte bancari de l'empresa on s'observa que no s'havia introduït cap ingrés.
 
- Si bé és cert que l'article 19 de la Llei de la seguretat social estableix la presumpció legal d'activitat, els interessats poden demostrar el contrari, recaient en ells la càrrega de la prova. Nogensmenys, la prova en relació amb l'activitat comercial és difícil d'aportar si aquesta activitat no ha existit, sobretot, perquè tampoc se li exigia legalment el manteniment de comptes.
 
- No obstant això, en primera instància el batlle va concloure que no existia la prova que el negoci en litigi no tingués cap mena d'activitat sense haver valorat els elements aportats per aquesta part, almenys com a indicis, derivant en uns dubtes raonables sobre la suposada activitat.
 
- Aquesta manca de valoració de la prova per totes les instàncies judicials o la indicació dels elements acreditatius necessaris a aquest efecte, deixa a aquesta part en una situació d'indefensió, sobretot quan de l'aute del Tribunal Constitucional s'interpreta que la doble cotització imposada al recurrent hagués estat una càrrega manifestament desproporcionada si s'hagués acreditat l'absència d'activitat del seu establiment comercial.
 
- Per acabar, demana al Tribunal Constitucional que revoqui l'aute d'inadmissió a tràmit d'aquesta causa i, en el seu dia, atorgui l'empara formulada.
 

2. Fonaments jurídics del Tribunal Constitucional

 
2.1. La representació processal del Sr. Antoni Torres Cortina interposa un recurs de súplica contra l'aute del Tribunal Constitucional del 14 de març del 2018 sobre la inadmissió a tràmit del seu recurs d'empara. Aquesta interposició s'efectua d'acord amb les disposicions dels articles 38 i 89.2 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional.
 
2.2. D'acord amb la jurisprudència constant del Tribunal Constitucional, només es pot admetre un recurs de súplica en el supòsit en què es presentin elements de fet o de dret nous: "l'acceptació d'un recurs de súplica està condicionada per la presentació, per part del recurrent, d'elements de fet o de dret nous" (veg. p. ex. les causes 2012-29-RE, 2013-24-RE, 2014-38-RE, 2016-59-RE i 2017-44-RE).
 
2.3. En aquesta causa, el recurs de súplica reprodueix els elements i els raonaments de fet i de dret que ja havien estat adduïts en el seu escrit d'empara i, per consegüent, no conté elements de fet o de dret que haguessin pogut permetre al Tribunal Constitucional reconsiderar la seva decisió.
 
 
Per tot això que s'ha exposat.
 
El Tribunal Constitucional del Principat d'Andorra,
 
 
DECIDEIX:
 
1. Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal del Sr. Antoni Torres Cortina contra l'aute del Tribunal Constitucional del 14 de març del 2018 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2017-46-RE.
 
 
2. Notificar aquest aute a la representació processal del recurrent, a la presidenta de la Batllia, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.
 
 
3. Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.
 
 
Acordat a Andorra la Vella, el 4 de juny del 2018.
 
 
 
 
Isidre Molas Batllori                                                                Dominique Rousseau
President                                                                                            Vicepresident
 
 
 
 
Laurence Burgorgue-Larsen                                            Josep-D. Guàrdia Canela
Magistrada                                                                                                Magistrat