2017-7-RE

CAUSA 2017-7-RE
(Troguet Ribes i Lafoz Jodar c/ Comú d'Encamp)
 
Número de registre 44-2017. Recurs d'empara
 
Aute del 13 de març del 2017
________________________________________________________________
BOPA núm. 18, del 22 de març del 2017
 
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
El Tribunal Constitucional;
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 24 de gener del 2017, per la representació processal dels Srs. Jordi Troguet Ribes i Maribel Lafoz Jodar, mitjançant el qual interposa un recurs d'empara contra l'aute del 22 de juliol del 2016, dictat per la Batllia de Guàrdia (Civil), i, contra la sentència del 16 de desembre del mateix any, dictada per la Sala Administrativa del Tribunal Superior de Justícia, en el marc del procediment urgent i preferent, per unes presumptes vulneracions del dret a accedir en condicions d'igualtat a les funcions i càrrecs públics amb els requisits que determinin les lleis, reconegut a l'article 25 de la Constitució, i del principi d'arbitrarietat dels poders públics, reconegut a l'article 3.2 de la Constitució i, atès que demana al Tribunal Constitucional que atorgui l'empara sol·licitada, que declari la vulneració del dret i del principi esmentats, que reposi els recurrents en la plenitud dels seus drets mitjançant l'adopció de les mesures necessàries, declarant que l'Acord adoptat pel Consell de Comú, el 14 de gener del 2016, en el punt onzè de l'ordre del dia, vulnera la Constitució i ha de ser anul·lat; així mateix, demana que s'ordeni la fixació d'una nova graella salarial en què no hi hagi cap diferència de tracte injustificada en relació amb la retribució salarial dels consellers, siguin de la majoria o de la minoria;
 
 
Vista la Constitució, especialment els articles 3.2, 25, 41, 88 i 98 c);
 
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment el títol IV, capítol sisè;
 
 
Considerant que el recurs d'empara ha estat formulat i presentat dins els terminis i amb les condicions fixades per la Constitució i pels articles 36 i 94 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional.
 
 
Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Juan Antonio Ortega Díaz-Ambrona;
 
 
 
Fonament jurídic únic del Tribunal Constitucional
 
L'article 41 de la Constitució estableix que els drets i les llibertats reconeguts en els seus capítols III i IV són tutelats pels tribunals ordinaris per mitjà d'un procediment urgent i preferent, en dues instàncies, procediment que obre la via a una empara davant el Tribunal Constitucional.
 
Els recurrents al·leguen la vulneració de l'article 25 de la Constitució, que declara el dret de tots els andorrans a accedir en condiciones d'igualtat a les funcions i als càrrecs públics. L'article 25 al·legat, es troba en el capítol IV, relatiu als drets polítics dels andorrans. Per tant, aquest recurs d'empara s'ha d'admetre a tràmit per tal d'examinar si va haver-hi o no va haver-hi vulneració.
 
Aquest no és el cas de la infracció al·legada de l'article 3.2 de la Constitució relatiu a la interdicció de tota arbitrarietat, ja que manca de substantivitat per fonamentar una empara sobre la seva possible vulneració, sense perjudici que calgui ponderar, si s'escau, la seva possible incidència en el moment de tractar el fons de l'empara que ara s'admet a tràmit en relació amb l'accés a les funcions i als càrrecs públics.
 
 
 
DECIDEIX:
 
 
1. Admetre a tràmit, sense efectes suspensius, el recurs d'empara 2017-7-RE interposat per la representació processal dels Srs. Jordi Troguet Ribes i Maribel Lafoz Jodar, per una possible vulneració de l'article 25 de la Constitució.
 
 
2. Inadmetre a tràmit l'empara en relació amb l'article 3.2 de la Constitució.
 
 
3. Notificar aquest aute a la representació processal dels recurrents, al Comú d'Encamp, al president de la Batllia, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.
 
 
4. Publicar  aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.
 
 
Acordat a Andorra la Vella, el 13 de març del 2017.
 
 
 
 
Isidre Molas Batllori                                                                  Dominique Rousseau
President                                                                                            Vicepresident
 
 
Juan A. Ortega Díaz-Ambrona                                          Laurence Burgorgue-Larsen
Magistrat                                                                                                Magistrada