2018-1-RE

CAUSA 2018-1-RE
(Mora Niceto c/ Crèdit Andorrà, SA)
 
Número de registre 6-2018. Recurs d'empara
 
Aute del 7 de setembre del 2018
_________________________________________________________________
 BOPA núm. 54, del 19 de setembre del 2018
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
El Tribunal Constitucional;
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 16 de maig del 2018, per la representació processal del Sr. Josep Maria Mora Niceto, mitjançant el qual interposa un recurs de súplica contra l'aute del Tribunal Constitucional del 7 de maig del 2018 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2018-1-RE;
 
Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41.2 i 98 c);
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 38 i 89.2;
 
Vist l'aute esmentat del Tribunal Constitucional del 7 de maig del 2018;
 
Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Isidre Molas Batllori;
 
 
 

1. Arguments del recurrent

 
- En el seu escrit de súplica la part recurrent precisa que en l'apartat 1.2 dels antecedents de l'aute impugnat no s'ha reproduït de manera exacta el contingut de la decisió de la sentència de la primera instància en relació amb els interessos i les comissions en litigi, i que cal examinar el considerant tercer de la sentència esmentada per entendre el seu abast.
 
- Pel que fa al fons, discrepa de la interpretació efectuada pel Tribunal Constitucional sobre la incongruència omissiva al·legada en el recurs d'empara; reitera que aquesta incongruència omissiva es basava en què no s'havia donat cap resposta al fet que s'havien estimat les pretensions de la part adversa en base a les seves pròpies manifestacions, les quals no van ser posades en dubte malgrat l'oposició d'aquesta part. Aquesta incongruència omissiva no té res a veure amb el retret del Tribunal Constitucional relatiu al moment en què aquesta part va exposar les seves al·legacions (punt 3.3 dels fonaments jurídics de l'aute impugnat).
 
- Així mateix, també impugna el tractament efectuat de la tasca de valoració de les proves, així com dels seus límits, el qual considera contradictori amb el Conveni per a la salvaguarda dels drets humans i de les llibertats fonamentals i amb la jurisprudència del Tribunal Europeu dels Drets Humans que cita (causes curiosament referides a entitats bancàries en alguns casos), relativa al procés equitatiu i a la igualtat d'armes entre les parts que implica l'obligació d'oferir a cada una de les parts una possibilitat raonable de presentar la seva causa -incloses les proves- en condicions d'igualtat, sense que cap d'elles quedi en una posició desavantatjosa davant de l'altra.
 
- Per acabar demana al Tribunal Constitucional que revoqui la seva decisió d'inadmissió a tràmit i acordi l'admissió a tràmit del recurs d'empara 2018-1-RE.
 
 
 

2. Fonament jurídic únic del Tribunal Constitucional

 
- Per tal d'admetre a tràmit un recurs de súplica, la jurisprudència reiterada d'aquest Tribunal Constitucional demana als recurrents l'aportació d'elements nous, de fet o de dret, que no hagin estat esmentats amb motiu del recurs d'empara presentat i que per tant no haurien pogut ésser valorats pel Tribunal.
 
- No obstant això, els arguments jurídics presentats en el recurs de súplica reiteren, i amplifiquen, les tesis exposades en el recurs d'empara sobre la denegació per la jurisdicció ordinària de determinades proves proposades pel recurrent, així com la defensa de l'existència d'una incongruència omissiva que afectaria a un procés equitatiu. Per consegüent, no es pot estimar aquest recurs de súplica.
 
 
Per tot això que s'ha exposat.
 
El Tribunal Constitucional del Principat d'Andorra,
 
 
DECIDEIX:
 
1. Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal del Sr. Josep Maria Mora Niceto contra l'aute del Tribunal Constitucional del 7 de maig del 2018 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2018-1-RE.
 
 
2. Notificar aquest aute a la representació processal del recurrent, a la presidenta de la Batllia, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.
 
 
3. Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.
 
 
Acordat a Andorra la Vella, el 7 de setembre del 2018.
 
 
 
 
Dominique Rousseau                                                       Josep-D. Guàrdia Canela
President                                                                                            Vicepresident
 
 
 
 
Laurence Burgorgue-Larsen                                                      Isidre Molas Batllori
Magistrada                                                                                                  Magistrat