2018-12-RE

CAUSA 2018-12-RE
(Peghin Carusi c/ Govern d'Andorra)
 
Número de registre 112-2018. Recurs d'empara
 
Aute del 7 de setembre del 2018
_________________________________________________________________
BOPA núm. 54, del 19 de setembre del 2018
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
El Tribunal Constitucional;
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 13 de juny del 2018, per la representació processal del Sr. Giorgio Peghin Carusi, mitjançant el qual interposa un recurs de súplica contra l'aute del Tribunal Constitucional del 4 de juny del 2018 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2018-12-RE;
 
 
Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41.2 i 98 c);
 
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 38 i 89.2;
 
 
Vist l'aute esmentat del Tribunal Constitucional del 4 de juny del 2018;
 
 
Escoltat l'informe de la magistrada ponent, Sra. Laurence Burgorgue-Larsen;
 
 
 

1. Arguments del recurrent

 
- Aquesta part discrepa de la decisió d'inadmissió a tràmit del seu recurs d'empara, per tal com considera que no només va al·legar la vulneració del dret a la defensa, reconegut a l'article 10 de la Constitució, sinó també la vulneració del principi de jerarquia normativa, reconegut a l'article 3.2 d'aquesta mateixa norma, ja que els òrgans ordinaris van fonamentar les seves decisions en el Reglament de desenvolupament de la Llei 10/2017 d'intercanvi d'informació més restrictiu que la Llei mateixa. Cita en aquest sentit extractes del seu recurs d'empara per concloure que, en el seu cas, no se li va permetre cap accés a l'expedient, sinó que se li va exhibir un llistat confeccionat pel Govern, contravenint, per tant, l'article 7.8 de la Llei esmentada que permet la consulta d'aquelles parts de l'expedient que no hagin de romandre confidencials.
 
- Retreu al Tribunal Constitucional haver validat la interpretació i l'aplicació de la normativa en la matèria sense haver tingut en compte el dret a la defensa, garantit per la Constitució, com ho va fer en la sentència del 3 de febrer del 2014, recaiguda en la sentència 2013-30-RE.
 
- Sobre la vulneració del seu dret d'audiència i a la doble instància, reprodueix igualment les al·legacions contingudes en el seu escrit d'empara, destacant que va conèixer l'expedient en el moment en què se li va donar trasllat de la contesta a la seva demanda, sense tenir l'oportunitat de realitzar cap al·legació en primera instància i, per tant, si bé va poder al·legar en apel·lació se l'ha privat d'una instància. Sobre aquest punt, cita novament la sentència constitucional anteriorment esmentada.
 
- Per acabar, demana que s'admeti aquesta súplica i es revoqui l'aute d'inadmissió impugnat, per tal que el recurs d'empara segueixi els seus tràmits i s'acordin les pretensions d'aquesta part. Així mateix, demana de nou la suspensió dels efectes de les decisions impugnades en empara, ja que la seva execució podria causar perjudicis de difícil reparació i perquè s'al·lega la seva nul·litat de ple dret per la vulneració del dret a la jurisdicció, en diversos dels seus vessants.
 
 
 

2. Fonaments jurídics del Tribunal Constitucional

 
2.1. Aquest Tribunal Constitucional s'ha pronunciat en reiterades ocasions sobre la naturalesa i la funció del recurs de súplica (veg. p. ex. les causes 2012-29-RE, 2013-24-RE, 2014-38-RE, 2016-11-RE, 2016-59-RE, 2018-3-RE, 2018-7-RE i 2018-19-RE).
 
2.2. D'acord amb la jurisprudència constant del Tribunal Constitucional, l'acceptació d'un recurs de súplica està condicionada per la presentació, per part del recurrent, d'elements de fet o de dret que no hagin pogut ser tinguts en compte en la decisió constitucional impugnada.

2.3. En aquest cas, queda manifestament palès que el recurrent empra el recurs de súplica per impugnar l'argumentació del Tribunal Constitucional sense que, en cap moment, les condicions d'admissibilitat d'aquest recurs excepcional (exposades en el 2.2) s'hagin acomplert.
 
 
Per tot això que s'ha exposat.
 
El Tribunal Constitucional del Principat d'Andorra,
 
 
DECIDEIX:
 
1. Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal del Sr. Giorgio Peghin Carusi contra l'aute del Tribunal Constitucional del 4 de juny del 2018 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2018-12-RE.
 
2. Notificar aquest aute a la representació processal del recurrent, a la presidenta de la Batllia, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.
 
3. Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.
 
Acordat a Andorra la Vella, el 7 de setembre del 2018.
 
 
 
 
Dominique Rousseau                                                      Josep-D. Guàrdia Canela
President                                                                                          Vicepresident
 
 
 
 
Laurence Burgorgue-Larsen                                                    Isidre Molas Batllori
Magistrada                                                                                              Magistrat