2018-2-RE

CAUSA 2018-2-RE
(Álvarez Gutiérrez i Esteve Estefanell c/ Principat d'Andorra)
 
Número de registre 32-2018. Recurs d'empara
 
Aute de l'11 de juliol del 2018
_________________________________________________________________
BOPA núm. 46, del 25 de juliol del 2018
 
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
El Tribunal Constitucional;
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 31 de maig del 2018, per la representació processal dels Srs. Claudio Álvarez Gutiérrez i Magdalena Esteve Estefanell, mitjançant el qual interposa un recurs de súplica contra l'aute del Tribunal Constitucional del 7 de maig del 2018 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2018-2-RE;
 
 
Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41.2 i 98 c);
 
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 38 i 89.2;
 
Vist l'aute esmentat del Tribunal Constitucional del 7 de maig del 2018;
 
 
Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Dominique Rousseau;
 
 
 

1. Arguments dels recurrents

 
- En un primer punt, la part recurrent defensa haver interposat el recurs d'empara dins el termini de 15 dies atorgat per la legislació, tenint en compte que la resolució impugnada va ser notificada el 3 de gener del 2018, que era un dia feriat, per tant, el termini havia de ser comptat a partir de l'endemà del 8 de gener.
 
- Pel que fa al fons, considera que en el seu recurs d'empara no qüestionava la competència funcional i material de la batlle sinó que qüestionava la manca de legalitat de les seves decisions perquè no havia aplicat el Conveni internacional dels drets de l'infant i haver resolt de manera arbitrària. Així mateix, retreu al Tribunal Constitucional no haver-se pronunciat en relació amb aquesta no aplicació.
 
- També discrepa de la valoració efectuada pel Tribunal Constitucional en relació amb les decisions impugnades de la Batllia, les quals conclouen en una situació dels menors que seria falsa en aplicació del Conveni abans esmentat, que és molt més detallat i garantista tant pels infants com pels pares i que ha estat omès en aquesta causa. La Batllia ha aplicat la Llei qualificada d'adopció, mitjançant la qual s'ha permès la suspensió provisional de la pàtria potestat sobre les decisions mèdiques del fill menor, sense respectar el Conveni esmentat, ni els informes mèdics, ni el fet que a Andorra no hi hagi especialista per a la patologia d'aquest fill.
 
- Aquesta part dona per reproduïdes les al·legacions contingudes en el seu escrit d'empara, concretament els punts 10 a 18; 25 i 26; 30 a 38; 43; i 48 a 52.
 
Per acabar, demana al Tribunal Constitucional que declari nul·les les actuacions seguides en aquesta causa per vulneració del dret a la jurisdicció, reconegut a l'article 10 de la Constitució i que declari el retorn dels menors als seus progenitors on podran ser millor tractats que en els llocs d'acolliment on es troben ingressats en contra de la seva voluntat i dels seus drets.
 
 
 

2. Fonaments jurídics del Tribunal Constitucional

 
2.1. D'acord amb els articles 38 i 89.2 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, la part recurrent presenta un recurs de súplica contra l'aute d'inadmissió a tràmit del 7 de maig del 2018.
 
2.2. D'acord amb la jurisprudència constant d'aquest Tribunal Constitucional (veg. p. ex. les causes 2012-29-RE, 2013-24-RE, 2014-38-RE, 2016-11-RE i 2016-59-RE i amb una més gran proximitat les causes 2018-3-RE, 2018-7-RE i 2018-19-RE), l'acceptació d'un recurs de súplica està condicionada per la presentació, per part del recurrent, d'elements nous de fet o de dret. Si els elements esmentats no s'al·leguen davant el Tribunal Constitucional per al seu coneixement, no es pot acceptar el recurs de súplica.
 
2.3. En aquesta causa, el recurs de súplica reprodueix els elements i els raonaments que ja van ser exposats en el recurs d'empara i, per tant, aquesta súplica no conté elements nous de fet o de dret que permetin a aquest Tribunal reconsiderar la seva decisió.
 
2.4. Pel que fa al còmput del termini de presentació del recurs d'empara, el Tribunal Constitucional recorda, nogensmenys, que va acordar examinar-lo ateses les circumstàncies concretes de la seva presentació.
 
Per tot això que s'ha exposat.
 
El Tribunal Constitucional del Principat d'Andorra,
 
 
DECIDEIX:
 
1. Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal dels Srs. Claudio Álvarez Gutiérrez i Magdalena Esteve Estefanell contra l'aute del Tribunal Constitucional del 7 de maig del 2018 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2018-2-RE.
 
 
2. Notificar aquest aute a la representació processal dels recurrents, a la presidenta de la Batllia i al Ministeri Fiscal.
 
 
3. Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.
 
 
Acordat a Andorra la Vella, l'11 de juliol del 2018.
 
 
 
Isidre Molas Batllori                                                               Dominique Rousseau
President                                                                                           Vicepresident
 
 
 
Laurence Burgorgue-Larsen                                           Josep-D. Guàrdia Canela
Magistrada                                                                                               Magistrat