2018-9-RE

CAUSA 2018-9-RE
(Compte Baptista i Aixalà García c/ Principat d'Andorra)
 
Número de registre 82-2018. Recurs d'empara
 
Aute del 7 de setembre del 2018
_________________________________________________________________
BOPA núm. 54, del 19 de setembre del 2018
 
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
El Tribunal Constitucional;
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 14 de juny del 2018, per la representació processal dels Srs. Jorge Compte Baptista i Marta Alejandra Aixalà García, mitjançant el qual interposa un recurs de súplica contra l'aute del Tribunal Constitucional del 4 de juny del 2018 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2018-9-RE;
 
 
Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41.2 i 98 c);
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 38 i 89.2;
 
Vist l'aute esmentat del Tribunal Constitucional del 4 de juny del 2018;
 
 
Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Isidre Molas Batllori;
 
 

1. Arguments dels recurrents

 
- La part recurrent exposa de nou les qüestions que va plantejar en el seu recurs d'empara: incongruència omissiva en relació amb les al·legacions sobre les mancances i els errors de càlculs comesos per la Batllia, incorrecta aplicació de la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea i valoració errònia de la prova en relació amb la condició de consumidors dels beneficiaris del préstec.
 
- Segons el parer d'aquesta part, aquestes qüestions tenen rellevància constitucional. Pel que fa al primer punt, aquesta part no pretén que el Tribunal Constitucional efectuï una valoració sobre el fons de l'assumpte, ni sobre el càlcul correcte dels interessos o sobre la cancel·lació d'aquest deute a canvi de l'adjudicació dels béns immobles, sinó que atorgui l'empara pel fet que la Sala Civil no va valorar aquestes qüestions purament materials, les quals provoquen l'enriquiment injust de l'altra part.
 
- Pel que fa al segon punt, retreu al Tribunal Constitucional no fer cap pronunciament sobre l'aplicació de la jurisprudència europea efectuada per la Sala Civil, destacant que és il·lògic citar una jurisprudència i adaptar-la lliurement per arribar a una conclusió no només inexacta, sinó totalment contradictòria a la sentència invocada.
 
- Així mateix, manifesta que no pretén atribuir al Tribunal Constitucional funcions pròpies d'una tercera instància o d'una cassació, ni que valori la prova o entri en el fons de l'assumpte, però considera que hauria de retenir que la fonamentació de les resolucions impugnades sobre la condició de consumidors dels recurrents no és lògica ni sostenible, ja que només ha tingut en compte l'objecte social de la societat sense considerar els arguments i la documentació addicional aportada per aquesta part.
 
- Per acabar, demana al Tribunal Constitucional que anul·li la seva decisió d'inadmissió a tràmit i acordi l'admissió a tràmit del recurs d'empara 2018-9-RE.
 
 

2. Fonament jurídic únic del Tribunal Constitucional

 
- Per tal d'admetre a tràmit un recurs de súplica, la jurisprudència reiterada d'aquest Tribunal Constitucional requereix l'aportació d'elements nous, de fet o de dret, que no hagin estat esmentats amb motiu del recurs d'empara presentat i que per tant no haurien pogut ésser valorats pel Tribunal.
 
- No obstant això, els arguments jurídics presentats en aquest recurs de súplica reiteren les tesis exposades en el recurs d'empara sobre les mancances i els errors de càlculs comesos per la Batllia, la incorrecta aplicació de la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea i la valoració errònia de la prova en relació amb la condició de consumidors dels beneficiaris del préstec. Per consegüent, no es pot estimar aquest recurs de súplica.
 
 
Per tot això que s'ha exposat.
 
El Tribunal Constitucional del Principat d'Andorra,
 
 
DECIDEIX:
 
1. Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal dels Srs. Jorge Compte Baptista i Marta Alejandra Aixalà García contra l'aute del Tribunal Constitucional del 4 de juny del 2018 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2018-9-RE.
 
 
2. Notificar aquest aute a la representació processal dels recurrents, a la presidenta de la Batllia, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.
 
 
3. Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.
 
 
Acordat a Andorra la Vella, el 7 de setembre del 2018.
 
 
 
 
Dominique Rousseau                                                       Josep-D. Guàrdia Canela
President                                                                                           Vicepresident
 
 
 
 
Laurence Burgorgue-Larsen                                                    Isidre Molas Batllori
Magistrada                                                                                              Magistrat