2019-52-RE

CAUSA 2019-52-RE
(Suárez Puebla i d'altres c/ Govern d'Andorra)
 
Número de registre 312-2019. Recurs d'empara
 
Aute del 9 de desembre del 2019
_________________________________________________________________
BOPA núm. 108, del 18 de desembre del 2019
 
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
El Tribunal Constitucional;
 
Atesa la sentència de l'11 de novembre del 2019 recaiguda en el marc de la causa 2019-52-RE, en què el Tribunal Constitucional va acordar desestimar el recurs d'empara presentat per la representació processal dels Srs. Isabel Suárez Puebla, Maria Paz Escandón De Aldecoa, Miguel Menéndez Escandón i de la societat panamenya JASP BUSINESS CORPORATION contra la sentència del Ple del Tribunal Superior de Justícia del 17 d'abril del 2019 que desestimava la seva demanda en reclamació pel reconeixement d'error judicial i de funcionament anormal de la Justícia, així com d'indemnització pels presumptes danys soferts derivats de les mesures cautelars adoptades des de l'any 2010.
 
 
Atès que, el 15 de novembre del 2019, la representació processal d'aquests recurrents va presentar un recurs de súplica contra la sentència del Tribunal Constitucional esmentada;
 
 
Vista la Constitució;
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment l'article 39.2 que disposa que les sentències no són recurribles;
 
 
Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Joan Manel Abril Campoy;
 
 
 
1. Argumentació de la representació processal dels recurrents
 
- Aquesta part al·lega que el Tribunal Constitucional ha omès de pronunciar-se en relació amb la manca d'aplicació de l'article 116.3 a) del Codi de procediment penal per part de la Batllia d'Instrucció, fet del qual derivaria el funcionament anormal o error judicial adduïts.
 
- Afegeix que la vulneració dels seus drets a la jurisdicció i a la defensa es fonamenta en el fet que el Ple del Tribunal Superior de Justícia no va exposar el motiu pel qual la manca d'aplicació de les mesures de l'article 116.3 a) esmentat, o la seva aplicació tardana, no constituïen un funcionament anormal de la Justícia.
 
- Per tant, demana al Tribunal Constitucional que tingui aquest recurs de súplica per formulat i "revoqui l'Aute impugnat i admeti el recurs d'empara presentat".
 
 
 
2. Fonaments jurídics del Tribunal Constitucional
 
2.1. L'article 39.2 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional és contundent en afirmar que "Les providències i sentències no són recurribles" i en limitar als autes l'objecte del recurs de súplica ho fa de conformitat i en coherència amb la naturalesa d'aquest recurs.
 
2.2. D'aquest fet se'n deriva que un recurs de súplica només es pot presentar contra autes i no contra una sentència del Tribunal Constitucional (veg. l'aute del 6 de juny del 2005, recaigut en la causa 2005-11-RE, en l'aute del 20 de novembre del 2017, recaigut en la causa 2017-23-RE i en l'aute de l'11 de febrer del 2019, recaigut en la causa 2018-31 i 42-RE). I aquest Tribunal ha remarcat les característiques del recurs de súplica en l'aute de l'11 de juliol del 2018, recaigut en la causa 2018-15-RE en el qual s'esmenten diverses resolucions en la mateixa línia.
 
2.3. No obstant l'anterior, l'escrit que interposa el recurs de súplica sol·licita que es revoqui l'aute dictat i s'admeti l’empara, quan en aquest cas concret la súplica s’interposa contra la sentència d’aquest Tribunal de l'11 de novembre del 2019, que desestimava l'empara interposada. Per tant, en no procedir el recurs de súplica no poden ser considerades, ni ateses les manifestacions que la part recurrent efectua en aquest escrit.
 
2.4. Per consegüent, ja que la Llei qualificada del Tribunal Constitucional no permet un recurs de súplica contra una sentència, aquesta reclamació no és procedent i el recurs de súplica ha de ser inadmès a tràmit.
 
Per tot això que s'ha exposat,
 
El Tribunal Constitucional del Principat d'Andorra,
 
 
DECIDEIX:
 
1. Declarar que el recurs de súplica presentat per la representació processal dels Srs. Isabel Suárez Puebla, Maria Paz Escandón De Aldecoa, Miguel Menéndez Escandón i de la societat panamenya JASP BUSINESS CORPORATION contra la sentència del Tribunal Constitucional de l'11 de novembre del 2019, recaiguda en la causa 2019-52-RE, no és procedent i ha de ser inadmès a tràmit.
 
 
2. Notificar aquest aute a la representació processal dels recurrents, al Govern, a la presidenta de la Batllia, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.
 
 
3. Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.
 
 
Acordat a Andorra la Vella, el 9 de desembre del 2019.
 
 
 
 
 
Dominique Rousseau                                                      Josep-D. Guàrdia Canela
President                                                                                           Vicepresident
 
 
 
 
 
Laurence Burgorgue-Larsen                                            Joan Manel Abril Campoy
Magistrada                                                                                                 Magistrat