2019-56-RE

CAUSA 2019-56-RE
(Pérez Rojas c/ Principat d'Andorra)
 
Número de registre 326-2019. Recurs d'empara
 
Aute del 9 de desembre del 2019
_________________________________________________________________
BOPA núm. 108, del 18 de desembre del 2019
 
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
El Tribunal Constitucional;
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 31 d'octubre del 2019, per la representació processal de la Sra. Laura Pérez Rojas, mitjançant el qual interposa un recurs de súplica contra l'aute del Tribunal Constitucional del 17 d'octubre del 2019 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2019-56-RE;
 
 
Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41.2 i 98 c);
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 38 i 89.2;
 
 
Vist l'aute esmentat del Tribunal Constitucional del 17 d'octubre del 2019;
 
 
Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Dominique Rousseau;
 
 
1. Arguments de la recurrent
 
- La recurrent al·lega que el Tribunal Constitucional hagués hagut de declarar admissible a tràmit el seu recurs d'empara contra la decisió de declarar-la còmplice d'un delicte de contraban.
 
- Considera que la Sala Penal va fonamentar aquesta condemna en suposicions: va suposar que havia llogat un vehicle per a la seva parella, tot i saber que serviria per fer contraban, i que, per tant, com a parella sentimental havia de conèixer necessàriament les activitats i les amistats del seu company.
 
- Pel fet de fonamentar-se en aquestes suposicions, la Sala Penal va vulnerar el seu dret a la presumpció d'innocència i el Tribunal Constitucional hagués hagut d'admetre a tràmit el seu recurs.
 
- Recorda que va llogar el vehicle a Espanya, perquè el lloguer era més econòmic que a Andorra, que va pagar aquesta locació, ja que la seva parella tenia problemes econòmics i que aquest vehicle havia de ser utilitzat per la seva parella amb la finalitat de desplaçar-se a Montpeller i a Barcelona on estava seguint un tractament mèdic.
 
- També recorda que s'ha trobat en una situació d'indefensió material en la mesura en què l'informe de l'agent de policia andorrà reprèn la constatació d'una infracció administrativa comesa en territori espanyol efectuada per un agent de duanes espanyol, sense que aquesta estigui certificada per la Justícia espanyola.
 
- Per consegüent, al·lega que els seus drets a la jurisdicció, a obtenir una decisió fonamentada en Dret i a la presumpció d'innocència han estat vulnerats i demana que s'admeti aquest recurs de súplica, que es revoqui l'aute d'aquest Tribunal Constitucional que inadmet a tràmit el recurs d'empara i que, en el seu dia, es dicti una sentència atorgant l'empara sol·licitada.
 
 
 
2. Fonaments jurídics del Tribunal Constitucional
 
2.1. D'acord amb la jurisprudència constant del Tribunal Constitucional, l'acceptació d'un recurs de súplica està essencialment condicionada per la presentació, per part del recurrent, d'elements de fet o de dret que no hagin pogut ser tinguts en compte en la decisió constitucional impugnada (veg. p. ex. les causes 2012-29-RE, 2013-24-RE, 2014-38-RE, 2016-11-RE, 2016-59-RE, 2018-3-RE, 2018-7-RE i 2018-19-RE).
 
2.2. De la lectura comparada del recurs d'empara i del recurs de súplica se'n desprèn que la representació processal de la recurrent al·lega els mateixos motius: la vulneració per part de la Sala Penal de la seva presumpció d'innocència i el fet que aquesta hauria pronunciat una resolució il·lògica.
 
2.3. Així mateix, d'aquesta lectura comparada dels dos recursos se'n deriva també que la representació processal de la recurrent al·lega els mateixos arguments: les suposicions en relació amb el coneixement de la recurrent, primer, de les activitats il·lícites de la seva parella sentimental i, segon, de la utilització del vehicle que havia llogat per perpetrar el contraban.
 
2.4. Per tant, la representació processal de la recurrent considera que el Tribunal Constitucional va cometre un error en jutjar que la Sala Penal havia pronunciat una decisió fonamentada en Dret i que no havia vulnerat la seva presumpció d'innocència.
 
2.5. Ara bé, en l'aute del 17 d'octubre del 2019, el Tribunal Constitucional va contestar aquest argument considerant que les resolucions impugnades havien efectuat una apreciació dels fets que no era irraonable i que havien fonamentat una qualificació dels fets imputats a la recurrent que no era il·lògica.
 
2.6. Així doncs, atès que la representació processal de la recurrent no aporta cap argument de dret o de fet nou, les condicions d'admissibilitat del recurs de súplica no estan reunides i aquest recurs ha de ser desestimat.
 
 
Per tot això que s'ha exposat,
 
El Tribunal Constitucional del Principat d'Andorra,
 
 
 
DECIDEIX:
 
 
1. Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal de la Sra. Laura Pérez Rojas contra l'aute del Tribunal Constitucional del 17 d'octubre del 2019 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2019-56-RE.
 
 
2. Notificar aquest aute a la representació processal de la recurrent, al president del Tribunal de Corts, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.
 
 
3. Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.
 
 
Acordat a Andorra la Vella, el 9 de desembre del 2019.
 
 
 
 
 
Dominique Rousseau                                                       Josep-D. Guàrdia Canela
President                                                                                            Vicepresident
 
 
 
 
 
Laurence Burgorgue-Larsen                                            Joan Manel Abril Campoy
Magistrada                                                                                                Magistrat