2019-63-RE

Causa 2019-63-RE
(Hartung c/ Principat d'Andorra)
 
Número de registre 399-2019. Recurs d'empara
 
Aute del 21 de gener del 2020
________________________________________________________________
BOPA núm. 7, del 29 de gener del 2020
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
El Tribunal Constitucional;
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 19 de desembre del 2019, per la representació processal Sr. Helmut Hartung, mitjançant el qual interposa un recurs de súplica contra l'aute del Tribunal Constitucional del 9 de desembre del 2019 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2019-63-RE;
 
Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41.2 i 98 c);
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 38 i 89.2;
 
Vist l'aute esmentat del Tribunal Constitucional del 9 de desembre del 2019;
 
Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Dominique Rousseau;
 
 
 
1. Arguments del recurrent
 
- La representació processal del recurrent considera que el Tribunal Constitucional hagués hagut de declarar l'admissió a tràmit del recurs d'empara presentat contra la decisió del Tribunal de Corts del 22 de juliol del 2019, mitjançant la qual es confirmava l'arxivament de la querella que havia formulat contra una treballadora de la societat Crèdit Andorrà, SA per un presumpte fals testimoniatge efectuat en el marc del judici de proves en una causa civil en què el recurrent havia resultat condemnat.
 
- Addueix que el Tribunal de Corts no va tenir en compte les proves i els testimoniatges efectuats, concretament el seu, el del seu fill i el d'altres persones que havien declarat que la querellada havia contestat els seus correus electrònics, però, per contra, no havia contestat els correus electrònics del recurrent.
 
- Manifesta que la causa hagués hagut de ser vista en judici oral en lloc de ser arxivada abans de la celebració d'aquest judici.
 
- La decisió del Tribunal de Corts vulnera, doncs, els seus drets a la jurisdicció, a obtenir una decisió fonamentada en Dret i a un procés equitable, així com els principis d'immediatesa i de contradicció.
 
- Per acabar, demana al Tribunal Constitucional que revoqui el seu aute del 9 de desembre del 2019, que admeti a tràmit el recurs d'empara presentat i que, en el seu dia, atorgui l'empara sol·licitada.
 
 
 
2. Fonaments jurídics del Tribunal Constitucional
 
2.1. D'acord amb la jurisprudència constant del Tribunal Constitucional, l'acceptació d'un recurs de súplica està essencialment condicionada per la presentació, per part del recurrent, d'elements de fet o de dret que no hagin pogut ser tinguts en compte en la decisió constitucional impugnada (veg. p. ex. les causes 2012-29-RE, 2013-24-RE, 2014-38-RE, 2016-11-RE, 2016-59-RE, 2018-3-RE, 2018-7-RE i 2018-19-RE).
 
2.2. De la lectura comparada del recurs d'empara i del recurs de súplica se'n desprèn que la representació processal del recurrent presenta la mateixa argumentació jurídica: vistes les proves i els testimoniatges realitzats la querella no s'hagués hagut d'arxivar i la Batllia hagués hagut de dictar un aute de processament per tal que el Tribunal de Corts, disposant de tots els elements de prova i de tots els testimoniatges i respectant els principis d'immediatesa i de contradicció, pogués determinar quina de les dues versions contraposades era la correcta.
 
2.3. La representació processal del recurrent no aporta cap testimoniatge nou, ni cap argumentació jurídica nova en el seu recurs de súplica.
 
2.4. Per consegüent, les condicions d'admissibilitat del recurs de súplica no estan reunides i aquest recurs ha de ser desestimat.
 
 
Per tot això que s'ha exposat,
 
El Tribunal Constitucional del Principat d'Andorra,
 
 
Decideix:
 
 
1. Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal Sr. Helmut Hartung contra l'aute del Tribunal Constitucional del 9 de desembre del 2019 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2019-63-RE.
 
 
2. Notificar aquest aute a la representació processal del recurrent, a la presidenta de la Batllia, al president del Tribunal de Corts i al Ministeri Fiscal.
 
 
3. Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.
 
 
Acordat a Andorra la Vella, el 21 de gener del 2020.
 
 
 
 
 
Dominique Rousseau                                                       Josep-D. Guàrdia Canela
President                                                                                            Vicepresident
 
 
 
 
 
Joan Manel Abril Campoy
Magistrat