2019-65-RE

CAUSA 2019-65-RE
(SEGURISER, SAU c/ Carrasco Alcazar i Miralbes Martin)
 
Número de registre 408-2019. Recurs d'empara
 
Aute del 18 d'octubre del 2019
_________________________________________________________________
BOPA núm. 96, del 30 d'octubre del 2019
 
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
El Tribunal Constitucional;
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 17 de setembre del 2019, per la representació processal de la societat SEGURISER, SAU, mitjançant el qual interposa un recurs d'empara contra la sentència del 25 de juliol del 2019, dictada per la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia per una presumpta vulneració dels drets a la jurisdicció, a la defensa i a un procés degut, reconeguts a l'article 10 de la Constitució, i, atès que demana al Tribunal Constitucional que atorgui l'empara sol·licitada, que declari la vulneració dels drets esmentats i que retrotregui les actuacions al moment processal oportú. Així mateix, atesos el perjudici greu i de difícil reparació vers els interessos de la societat recurrent demana que declari la suspensió dels efectes de la resolució impugnada fins al pronunciament constitucional;
 
 
Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41.2, 98 c) i 102;
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment el títol IV, capítols primer i sisè;
 
Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Dominique Rousseau.
 
 
 
1. Antecedents processals davant les jurisdiccions ordinàries
 
1.1. En el marc d'un litigi laboral, el 17 de maig del 2018, el Tribunal Unipersonal de la Batllia va dictar una sentència mitjançant la qual decidia estimar la demanda dels agents contra la societat SEGURISER, SAU i condemnar-la al pagament de diversos imports corresponents a diversos conceptes, així com al pagament d'unes indemnitzacions per desistiment justificat de 182.002,53 € i 93.334,33 € respectivament.
 
1.2. La societat SEGURISER, SAU va interposar un recurs d'apel·lació contra aquesta sentència i, el 25 de juliol del 2019, la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia va dictar una sentència que desestimava aquest recurs i confirmava íntegrament la sentència de la primera instància.
 
1.3. El 17 de setembre del 2019, la representació processal de la societat SEGURISER, SAU, va presentar un recurs d'empara contra la sentència del 25 de juliol del 2019, dictada per la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia per una presumpta vulneració dels drets a la jurisdicció, a la defensa i a un procés degut, reconeguts a l'article 10 de la Constitució.
 
 
 
2. Fonaments jurídics del Tribunal Constitucional
 
2.1. La representació processal de la societat SEGURISER, SAU interposa un recurs d'empara contra la sentència de la Sala Civil ressenyada en l'apartat anterior tot i indicar en el seu escrit de recurs d'empara que, d'acord amb l'article 18 quater de la Llei transitòria de procediments judicial, modificada per la Llei 24/2018, del 18 d'octubre, del Codi de procediment civil ha presentat igualment un incident de nul·litat d'actuacions davant la Sala Civil.
 
2.2. En la seva decisió del 8 d'abril del 2019, recaiguda en la causa 2019-19-RE, aquest Tribunal es va pronunciar en relació amb la qüestió de saber si una vegada iniciada la via de l'incident de nul·litat d'actuacions es podia interposar alhora un recurs d'empara davant aquest Tribunal.
 
2.3. En aquella decisió s'analitzaven els articles 86 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional i l'article 18 quater de la Llei transitòria de procediments judicials i es concloïa, entre altres punts, que interposat un incident de nul·litat d'actuacions i un recurs d'empara directe per les mateixes raons, l'admissió d'aquest darrer resta supeditada al desistiment de l'incident de nul·litat d'actuacions, encara no inadmès o resolt.
 
2.4. Per consegüent, en l'estat actual del procediment ordinari cal declarar la inadmissió a tràmit del recurs d'empara interposat per la societat SEGURISER, SAU.
 
 
 
DECIDEIX:
 
 
1. No admetre a tràmit el recurs d'empara 2019-65-RE interposat per la representació processal de la societat SEGURISER, SAU contra la sentència del 25 de juliol del 2019, dictada per la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia.
 
 
2. Notificar aquest aute a la representació processal de la societat recurrent, a la presidenta de la Batllia, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.
 
 
3. Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.
 
 
Acordat a Andorra la Vella, el 18 d'octubre del 2019.
 
 
 
 
 
Dominique Rousseau                                                       Josep-D. Guàrdia Canela
President                                                                                           Vicepresident
 
 
 
 
 
Laurence Burgorgue-Larsen                                            Joan Manel Abril Campoy
Magistrada                                                                                                 Magistrat