2020-17-RE

Causa 2020-17-RE
(Guillaumin c/ Assegurances Generals, SA)
 
Número de registre 99-2020. Recurs d'empara
 
Aute del 13 de juliol del 2020
_________________________________________________________________
BOPA núm. 92, del 22 de juliol del 2020
 
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
El Tribunal Constitucional;
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 4 de juny del 2020, per la representació processal del Sr. Bernard Guillaumin, mitjançant el qual interposa un recurs de súplica contra l'aute del Tribunal Constitucional del 26 de maig del 2020 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2020-17-RE;
 
Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41.2 i 98 c);
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 38 i 89.2;
 
Vist l'aute esmentat del Tribunal Constitucional del 26 de maig del 2020;
 
Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Dominique Rousseau;
 
 
 
1. Arguments del recurrent
 
- La part recurrent demana al Tribunal Constitucional que reconsideri el seu aute d'inadmissió a tràmit de la causa 2020-17-RE, dictat el 26 de maig del 2020.
 
- En aquest aute, el Tribunal Constitucional havia declarat que la Sala Civil no havia fonamentat indegudament la inadmissibilitat a tràmit del seu incident de nul·litat pel fet de considerar que la resolució impugnada no era ni una sentència, ni una decisió definitiva.
 
- La part recurrent retreu al Tribunal Constitucional haver jutjat que la interpretació de l'article 18 quater de la Llei transitòria de procediments judicials efectuada per la Sala Civil no era ni il·lògica, ni irraonable quan, tanmateix, aquest article pot donar lloc a interpretació pel que fa a la noció de "resolució ferma".
 
- Per consegüent, li retreu haver vulnerat els principis de legalitat, d'igualtat d'armes i el dret a la defensa, en la mesura en què se li imposa esperar que el procediment de fallida es tanqui per poder reclamar el seu deute, quan ja sigui massa tard per recuperar-lo.
 
- Al·lega que el Tribunal Constitucional, fent ús de les seves competències, hagués hagut de clarificar la interpretació de l'article esmentat de la manera més ajustada a la seguretat jurídica i a la protecció efectiva dels drets fonamentals.
 
- Per aquests motius, demana al Tribunal Constitucional que estimi aquest recurs de súplica i que segueixi el procediment pels seus tràmits i que acordi, oportunament, l'admissió a tràmit del seu recurs d'empara.
 
 
 
2. Fonaments jurídics del Tribunal Constitucional
 
2.1. D'acord amb la jurisprudència constant del Tribunal Constitucional, l'acceptació d'un recurs de súplica està essencialment condicionada per la presentació, per part del recurrent, d'elements de fet o de dret que no hagin pogut ser tinguts en compte en la decisió constitucional impugnada (veg. p. ex. les causes 2012-29-RE, 2013-24-RE, 2014-38-RE, 2016-11-RE, 2016-59-RE, 2018-3-RE, 2018-7-RE i 2018-19-RE).
 
2.2. De la lectura comparada del recurs d'empara i del recurs de súplica se'n desprèn que la representació processal del recurrent impugna els mateixos elements de dret.
 
2.3. Reafirma que l'aute del 16 de gener del 2020 que suspèn el procediment d'apel·lació contra la decisió de la primera instància que condemnava la societat Assegurances Generals, SA, a pagar al recurrent 882.312,10 €, vulnera el dret a la jurisdicció, en la mesura en què després del tancament de la fallida de la societat esmentada, ja no podrà recuperar el seu deute.
 
2.4. També reafirma que la Sala Civil hauria comés un error pel fet de considerar que l'aute del 16 de gener del 2020 esmentat no era definitiu, afegint que el Tribunal Constitucional hagués hagut de sancionar aquesta interpretació.
 
2.5. En aquestes condicions, el Tribunal Constitucional recorda que la interpretació de la llei correspon als jutges de la jurisdicció ordinària, tret que aquesta interpretació sigui manifestament il·lògica o irraonable.
 
2.6. En el cas que ara ens ocupa, la interpretació efectuada per la Sala Civil de la noció de "resolució ferma" no és irraonable i està conforme amb la interpretació mantinguda per aquest Tribunal Constitucional en la seva jurisprudència (veg. per ex. l'aute del 18 d'octubre del 2019, recaigut en la causa 2019-66-RE).
 
2.7. Per consegüent, com que la representació processal del recurrent no aporta cap element de fet o de dret nous, les condicions d'admissibilitat d'aquest recurs de súplica no es troben reunides i aquest recurs ha de ser, doncs, desestimat.
 
Per tot això que s'ha exposat,
 
El Tribunal Constitucional del Principat d'Andorra,
 
Decideix:
 
 
 
1. Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal del Sr. Bernard Guillaumin contra l'aute del Tribunal Constitucional del 26 de maig del 2020 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2020-17-RE.
 
 
2. Notificar aquest aute a la representació processal del recurrent, a la presidenta de la Batllia, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.
 
 
3. Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.
 
 
Acordat a Andorra la Vella, el 13 de juliol del 2020.
 
 
 
Dominique Rousseau                                                       Josep-D. Guàrdia Canela
President                                                                                             Vicepresident
 
 
 
Joan Manel Abril Campoy                                                            Jean-Yves Caullet
Magistrat                                                                                                    Magistrat