2020-28-RE

Causa 2020-28-RE
(Mirabet Melines c/ Melines Roy)
 
Número de registre 194-2020. Recurs d'empara
 
Aute del 13 de juliol del 2020
_________________________________________________________________
BOPA núm. 92, del 22 de juliol del 2020
 
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
El Tribunal Constitucional;
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 18 de març del 2020, per la representació processal de les Sres. Meritxell i Mònica Mirabet Melines, mitjançant el qual interposa un recurs d'empara contra l'aute del 27 de febrer del 2020, dictat per la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia, per una presumpta vulneració dels drets a la jurisdicció i a un procés degut, reconeguts a l'article 10 de la Constitució, i, atès que demana al Tribunal Constitucional que atorgui l'empara sol·licitada i que declari la vulneració dels drets esmentats;
 
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 16 de juny del 2020, per la representació processal de les Sres. Meritxell i Mònica Mirabet Melines, en què exposa que les parts en el litigi origen del recurs d'empara han arribat a un acord per tal de suspendre tots els procediments judicials en curs que les oposen, i, en què demana, per tant, la suspensió del recurs d'empara presentat fins al 21 de maig del 2021, moment en què es demanarà la seva continuació o es presentarà el seu desistiment;
 
 
Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41.2, 98 c) i 102;
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment el títol IV, capítols primer i sisè;
 
 
Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Jean-Yves Caullet;
 
 
 
Fonaments jurídics del Tribunal Constitucional
 
1. La Constitució i la Llei qualificada del Tribunal Constitucional només reconeixen la competència del Tribunal Constitucional per declarar l'admissió o la inadmissió a tràmit dels recursos d'empara.
 
2. La Llei qualificada esmentada reconeix a aquest Tribunal la possibilitat d'acceptar el desistiment d'un recurrent, tret que aquest desistiment evidenciï la vulneració manifesta d'un dret fonamental reconegut a la Constitució, o afecti drets de tercers, o contravingui principis constitucionals o disposicions legals. En cas de constatar l'existència d'algun d'aquests supòsits, el Tribunal Constitucional pot continuar la tramitació del recurs fins a la seva resolució final malgrat que el recurrent que el va presentar decideixi el seu desistiment.
 
3. De la configuració del recurs d'empara se'n desprèn que si bé el procés constitucional s'inicia per la voluntat d'una part, la conducció del procediment correspon a la Constitució, a la Llei qualificada del Tribunal Constitucional i al Tribunal Constitucional mateix.
 
4. Així, les disposicions constitucionals i legals imposen un termini de 2 mesos per resoldre un recurs declarat admissible a tràmit.
 
5. En aquest esperit i per donar resposta al principi de bona administració de la Justícia, el Tribunal Constitucional, d'acord amb una jurisprudència constant, es pronuncia en relació amb l'admissibilitat a tràmit dels recursos d'empara en un termini raonable.
 
6. En aquest cas concret, el Tribunal havia començat a tramitar el recurs presentat per les recurrents el 18 de març del 2020, per tal de poder pronunciar-se sobre la seva admissibilitat en la sessió presencial del Ple del 13 de juliol del 2020.
 
7. En el decurs d'aquesta tramitació, s'ha enregistrat l'escrit de demanda de suspensió, suspensió que les recurrents mantindrien fins al 21 de maig del 2021. El Tribunal Constitucional l'ha analitzat en aquesta sessió d'avui, i ha arribat a la conclusió que acceptar aquesta demanda de suspensió el duria, en aquesta causa concreta, a no respectar els terminis del procediment.
 
8. Per consegüent, el Tribunal Constitucional decideix continuar la tramitació d'aquest recurs d'empara, tret que les recurrents decideixin utilitzar la via del desistiment.
 
Per tot això que s'ha exposat,
 
El Tribunal Constitucional del Principat d'Andorra,
 
 
Decideix:
 
 
1. No acceptar la demanda de suspensió del recurs d'empara 2020-28-RE fins al 21 de maig del 2021.
 
 
2. Notificar aquest aute a la representació processal de les recurrents, a la presidenta de la Batllia, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.
 
 
3. Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.
 
 
Acordat a Andorra la Vella, el 13 de juliol del 2020.
 
 
 
 
 
Dominique Rousseau                                                      Josep-D. Guàrdia Canela
President                                                                                           Vicepresident
 
 
 
 
 
Joan Manel Abril Campoy                                                           Jean-Yves Caullet
Magistrat                                                                                                     Magistrat