2020-6-RE

Causa 2020-6-RE
(De Rosselló Piera c/ Principat d'Andorra)
 
Número de registre 35-2020. Recurs d'empara
 
Aute del 13 de juliol del 2020
_________________________________________________________________
BOPA núm. 92, del 22 de juliol del 2020
 
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
El Tribunal Constitucional;
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 27 de maig del 2020, per la representació processal del Sr. Santiago De Rosselló Piera, mitjançant el qual interposa un recurs de súplica contra l'aute del Tribunal Constitucional del 19 de maig del 2020 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2020-6-RE;
 
Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41.2 i 98 c);
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 38 i 89.2;
 
Vist l'aute esmentat del Tribunal Constitucional del 19 de maig del 2020;
 
Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Jean-Yves Caullet;
 
 
 
1. Arguments del recurrent
 
- En la súplica contra l'aute del 19 de maig del 2020, que declarava la inadmissió a tràmit del recurs d'empara 2020-6-RE, el recurrent exposa la cronologia dels fets i dels procediments sense aportar cap element nou, altre que la súplica esmentada.
 
- Pel que fa a l'argumentació jurídica, desenvolupa novament la seva anàlisi d'acord amb la qual la decisió de l'11 d'octubre del 2019 del Tribunal de Corts, adoptada mitjançant providència, és una decisió definitiva.
 
- Torna a deduir-ne que l'incident de nul·litat plantejat contra aquesta decisió no hagués hagut de ser inadmès pel Tribunal de Corts, ni declarat inadmissible a tràmit per la Sala Penal.
 
- De la mateixa manera que en l'argumentació desenvolupada per donar suport al recurs d'empara, la qüestió essencial rau, doncs, en considerar que l'incident de nul·litat plantejat es fonamentava en el supòsit de l'article 18 quater i no en el del 18 ter, com es desprèn de l'anàlisi del Tribunal Constitucional que va dur a la decisió d'inadmissibilitat a tràmit del seu recurs d'empara actualment recorreguda en súplica.
 
- Per consegüent, demana al Tribunal Constitucional que estimi aquest recurs de súplica, revoqui l'aute impugnat i admeti a tràmit el recurs d'empara 2020-6-RE.
 
 
 
2. Fonaments jurídics del Tribunal Constitucional
 
2.1. D'acord amb la jurisprudència constant del Tribunal Constitucional, l'acceptació d'un recurs de súplica està essencialment condicionada per la presentació, per part del recurrent, d'elements de fet o de dret que no hagin pogut ser tinguts en compte en la decisió constitucional impugnada (veg. p. ex. les causes 2012-29-RE, 2013-24-RE, 2014-38-RE, 2016-11-RE, 2016-59-RE, 2018-3-RE, 2018-7-RE i 2018-19-RE).
 
2.2. De la lectura comparada del recurs d'empara i del recurs de súplica se'n desprèn que la representació processal del recurrent impugna els mateixos elements de fet i de dret i no aporta cap fet nou.
 
2.3. El Tribunal Constitucional va considerar que la providència de l'11 d'octubre del 2019, dictada pel Tribunal de Corts no era una resolució definitiva, i, per tant, va confirmar l'anàlisi del Tribunal de Corts i la de la Sala Penal que concloïen a la inadmissibilitat a tràmit de l'incident de nul·litat plantejat pel recurrent. Així doncs, va considerar que les possibilitats de recurs contra la futura decisió definitiva es mantenien obertes pel recurrent, i, per consegüent, no s'havia vulnerat el seu dret a la jurisdicció, reconegut a la Constitució, i, per aquests motius, estimava que en aquesta fase calia inadmetre a tràmit el seu recurs d'empara.
 
2.4. Per consegüent, com que la part recurrent no aporta cap element de fet o de dret nous, les condicions d'admissibilitat d'aquest recurs de súplica no es troben reunides i aquest recurs ha de ser desestimat.
 
Per tot això que s'ha exposat,
 
El Tribunal Constitucional del Principat d'Andorra,
 
 
Decideix:
 
1. Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal del Sr. Santiago De Rosselló Piera contra l'aute del Tribunal Constitucional del 19 de maig del 2020 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2020-6-RE.
 
 
2. Notificar aquest aute a la representació processal del recurrent, al president del Tribunal de Corts, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.
 
 
3. Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.
 
 
Acordat a Andorra la Vella, el 13 de juliol del 2020.
 
 
 
 
 
Dominique Rousseau                                                      Josep-D. Guàrdia Canela
President                                                                                           Vicepresident
 
 
 
 
 
Joan Manel Abril Campoy                                                            Jean-Yves Caullet
Magistrat                                                                                                    Magistrat