2020-63-RE

Causa 2020-63-RE
(Mézy c/ Crèdit Andorrà, SA)
 
Número de registre 392-2020. Recurs d'empara
 
Aute del 16 de novembre del 2020
_________________________________________________________________
BOPA núm. 139, del 25 de novembre del 2020
 
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
El Tribunal Constitucional;
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 22 d'octubre del 2020, per la representació processal del Sr. Jean Benoît Mézy, mitjançant el qual interposa un recurs de súplica contra l'aute del Tribunal Constitucional del 12 d'octubre del 2020 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2020-63-RE;
 
 
Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41.2 i 98 c);
 
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 38 i 89.2;
 
 
Vist l'aute esmentat del Tribunal Constitucional del 12 d'octubre del 2020;
 
 
Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Jean-Yves Caullet;
 
 
 
1. Arguments del recurrent
 
- El recurrent dona per reproduïts els arguments que va exposar en el seu recurs d'empara i que fonamenten la vulneració dels drets a la jurisdicció, a la defensa, a un procés degut i a obtenir una decisió fonamentada en Dret, reconeguts a l'article 10 de la Constitució, interpretats a la llum de l'article 3.2 d'aquest mateix text.
 
- Insisteix en què va descobrir que el domini útil que va adquirir amb el crèdit objecte de la demanda i que servia d'aval hipotecari, era en realitat un pis que formava part d'un aparthotel, motiu pel qual considera que no s'hagués hagut de vendre.
 
- Al·lega que per molt que hi hagi una escriptura que estableixi una divisió horitzontal (tot i que aquesta no consta en autes) es continua tractant d'un aparthotel, perquè no hi ha comptadors individualitzats d'aigua ni d'electricitat, ni tampoc bústies.
 
- Conclou que és irracional que l'entitat bancària hagi atorgat un crèdit hipotecari per comprar un pis d'un aparthotel quan això no és possible.
 
- Per consegüent, demana al Tribunal Constitucional que estimi aquest recurs de súplica, que revoqui l'aute impugnat i que admeti a tràmit el recurs d'empara 2020-63-RE, i, en el seu dia, atorgui l'empara sol·licitada.
 
 
 
2. Fonaments jurídics del Tribunal Constitucional
 
2.1. D'acord amb la jurisprudència constant del Tribunal Constitucional, l'acceptació d'un recurs de súplica està essencialment condicionada per la presentació, per part del recurrent, d'elements de fet o de dret que no hagin pogut ser tinguts en compte en la decisió constitucional impugnada (veg. p. ex. les causes 2012-29-RE, 2013-24-RE, 2014-38-RE, 2016-11-RE, 2016-59-RE, 2018-3-RE, 2018-7-RE, 2018-19-RE, 2020-6-RE, 2020-40-RE, 2020-44-RE, i, més recentment, 2020-50-RE i 2020-52-RE).
 
2.2. De la lectura comparada del recurs d'empara i del recurs de súplica se'n desprèn que la representació processal del recurrent impugna els mateixos elements de fet i de dret i no aporta cap fet nou.
 
2.3. El Tribunal Constitucional va considerar que el principi de l'autoritat de la cosa jutjada no s'havia infringit, atès que la primera resolució era purament formal, que la sentència de la Sala Civil estava fonamentada en Dret i que no es podia qualificar d'irracional o d'arbitrària; va estimar, doncs, que el recurs d'empara presentat pel recurrent no havia demostrat la vulneració de cap dels drets fonamentals reconeguts a la Constitució.
 
2.4. Per consegüent, com que la part recurrent no aporta cap element de fet o de dret nou, les condicions d'admissibilitat d'aquest recurs de súplica no es troben reunides i aquest recurs ha de ser desestimat.
 
 
Per tot això que s'ha exposat,
 
El Tribunal Constitucional del Principat d'Andorra,
 
 
 
Decideix:
 
 
1. Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal del Sr. Jean Benoît Mézy contra l'aute del Tribunal Constitucional del 12 d'octubre del 2020 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2020-63-RE.
 
 
2. Notificar aquest aute a la representació processal del recurrent, a la presidenta de la Batllia, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.
 
 
3. Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.
 
 
Acordat a Andorra la Vella, el 16 de novembre del 2020.
 
 
 
 
 
Josep-D. Guàrdia Canela                                                            Jean-Yves Caullet
President                                                                                            Vicepresident
 
 
 
 
 
Joan Manel Abril Campoy                                                       Dominique Rousseau
Magistrat                                                                                                     Magistrat