2020-67-RE

Causa 2020-67-RE
(F. D. G. c/ Principat d'Andorra)
 
Número de registre 422-2020. Recurs d'empara
 
Aute del 18 de desembre del 2020
_________________________________________________________________
BOPA núm. 6, del 13 de gener del 2021
 
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
El Tribunal Constitucional;
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 27 de novembre del 2020, per la representació processal de la Sra. P. C. F. D. G., mitjançant el qual interposa un recurs de súplica contra l'aute del Tribunal Constitucional del 16 de novembre del 2020 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2020-67-RE;
 
 
Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41.2 i 98 c);
 
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 38 i 89.2;
 
 
Vist l'aute esmentat del Tribunal Constitucional del 16 de novembre del 2020;
 
 
Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Jean-Yves Caullet;
 
 
 
1. Arguments de la recurrent
 
- La recurrent precisa que quan va reconèixer en l'escrit d'empara la prescripció dels fets, allò que volia reconèixer era que aquesta responia als principis d'ordre públic i d'interès general, però allò que ella retreia era que el Servei de Policia no la va informar, en el moment d'efectuar la seva denúncia, que havia de presentar posteriorment una querella, ja que ella no és experta en dret.
 
- D'altra banda, considera que el termini per poder realitzar una petició de justícia gratuïta té relació amb el termini de la prescripció penal, perquè no es va poder saber la identitat del querellat fins que l'advocat d'ofici va sol·licitar les diligències escaients.
 
- Conclou que quan va obtenir l'advocat d'ofici, ja havien passat els 6 mesos i el delicte ja estava prescrit, però aquesta prescripció derivava del mal funcionament de la Justícia que va obstaculitzar el seu accés als tribunals i que ha vulnerat el seu dret fonamental a la jurisdicció.
 
- Per acabar, demana que el Tribunal Constitucional revoqui l'aute d'inadmissió a tràmit del seu recurs d'empara, i que, en el seu dia, atorgui l'empara sol·licitada.
 
 
 
2. Fonaments jurídics del Tribunal Constitucional
 
2.1. D'acord amb la jurisprudència constant del Tribunal Constitucional, l'acceptació d'un recurs de súplica està essencialment condicionada per la presentació, per part del recurrent, d'elements de fet o de dret que no hagin pogut ser tinguts en compte en la decisió constitucional impugnada (veg. p. ex. les causes 2012-29-RE, 2013-24-RE, 2014-38-RE, 2016-11-RE, 2016-59-RE, 2018-3-RE, 2018-7-RE, 2018-19-RE, 2020-6-RE, 2020-40-RE, 2020-44-RE, i, més recentment, 2020-50-RE i 2020-52-RE).
 
2.2. De la lectura comparada del recurs d'empara i del recurs de súplica se'n desprèn que la representació processal del recurrent impugna els mateixos elements de fet i de dret i no aporta cap fet nou.
 
2.3. La recurrent confirma en el seu recurs de súplica que reconeix l'existència de la prescripció dels fets i que l'origen de la seva situació és el desconeixement de la llei, al·legacions que, per consegüent, no poden dur a considerar que els seus drets constitucionals hagin estat vulnerats, com així ho va explicitar aquest Tribunal en la seva decisió d'inadmissibilitat a tràmit, en la qual es va recordar que la prescripció penal deixava oberta, si s'esqueia, la via civil.
 
2.4. Per consegüent, com que la part recurrent no aporta cap element de fet o de dret nou, les condicions d'admissibilitat d'aquest recurs de súplica no es troben reunides i aquest recurs ha de ser desestimat.
 
 
Per tot això que s'ha exposat,
 
El Tribunal Constitucional del Principat d'Andorra,
 
 
 
Decideix:
 
 
1. Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal de la Sra. P. C. F. D. G. contra l'aute del Tribunal Constitucional del 16 de novembre del 2020 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2020-67-RE.
 
 
2. Notificar aquest aute a la representació processal de la recurrent, al president de la Batllia, al president del Tribunal de Corts i al Ministeri Fiscal.
 
 
3. Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.
 
 
Acordat a Andorra la Vella, el 18 de desembre del 2020.
 
 
 
 
 
Josep-D. Guàrdia Canela                                                            Jean-Yves Caullet
President                                                                                            Vicepresident
 
 
 
 
 
Joan Manel Abril Campoy                                                       Dominique Rousseau
Magistrat                                                                                                    Magistrat