2020-71 i 73-RE

Causa 2020-71 i 73-RE
(Rubia Martínez i Bentahar Bellin c/ Principat d'Andorra)
 
Números de registre: 476-2020 i 487-2020. Recursos d'empara
 
Aute del 18 de desembre del 2020
_________________________________________________________________
BOPA núm. 6, del 13 de gener del 2021
 
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
El Tribunal Constitucional;
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 21 d'octubre del 2020, per la representació processal del Sr. Francesc Rubia Martínez, mitjançant el qual interposa un recurs d'empara contra l'aute del 2 d'octubre del 2020, dictat pel Tribunal de Corts, per una presumpta vulneració del dret a la llibertat, reconegut a l'article 9 de la Constitució, i, atès que demana al Tribunal Constitucional que atorgui l'empara sol·licitada, que anul·li l'aute del 21 de setembre del 2020, mitjançant el qual es prorroga la situació de presó provisional del recurrent, dictat per la Secció d'Instrucció Especialitzada 2 de la Batllia, l'aute del 26 de setembre del mateix any que denega l'habeas corpus, dictat per la Batllia de Guàrdia, així com l'aute del Tribunal de Corts anteriorment esmentat pronunciat en apel·lació, que es declari la posada en llibertat immediata del recurrent, i que es declari que aquest té dret a una indemnització pels danys i perjudicis soferts per la privació de llibertat injustificada;
 
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 22 d'octubre del 2020, per la representació processal del Sr. Ali Bentahar Bellin, mitjançant el qual interposa un recurs d'empara contra l'aute del 30 de setembre del 2020, dictat per la Batllia de Guàrdia, i, contra l'aute del 6 d'octubre del mateix any, dictat pel Tribunal de Corts, per una presumpta vulneració del dret a la llibertat, reconegut a l'article 9 de la Constitució, i, atès que demana al Tribunal Constitucional que atorgui l'empara sol·licitada, que declari la vulneració del dret a la llibertat del recurrent, que anul·li les resolucions impugnades, que s'acordi la llibertat immediata del recurrent, i que es declari que aquest té dret a una indemnització per haver estat en situació de presó provisional més temps del legalment establert;
 
 
Vista la Constitució, especialment els articles 9, 41.2, 98 c) i 102;
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment el títol IV, capítols primer i sisè;
 
 
Considerant que els recursos d'empara han estat formulats i presentats dins els terminis i amb les condicions fixades per la Constitució i per l'article 36 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional.
 
Considerant que, d'acord amb l'article 34.3 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, es podrà decidir en qualsevol moment de la tramitació acumular varis assumptes en un de sol per raó d'identitat o semblança d'objecte, el Tribunal Constitucional acorda acumular els recursos d'empara 2020-71-RE i 2020-73-RE.
 
 
Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Jean-Yves Caullet;
 
 
Decideix:
 
 
1. Acordar l'acumulació dels recursos d'empara 2020-71-RE i 2020-73-RE.
 
 
2. Admetre a tràmit, sense efectes suspensius, la causa acumulada 2020-71 i 73-RE.
 
 
3. Notificar aquest aute a les representacions processals respectives dels recurrents, al president de la Batllia, al president del Tribunal de Corts i al Ministeri Fiscal.
 
 
4. Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.
 
 
Acordat a Andorra la Vella, el 18 de desembre del 2020.
 
 
 
 
 
Josep-D. Guàrdia Canela                                                            Jean-Yves Caullet
President                                                                                            Vicepresident
 
 
 
 
 
Joan Manel Abril Campoy                                                       Dominique Rousseau
Magistrat                                                                                                    Magistrat