2021-34-RE

Causa 2021-34-RE
(Amorós Orell c/ Tarragó Goarré)
 
Número de registre 241-2021. Recurs d'empara
 
Aute del 14 de juliol del 2021
_________________________________________________________________
BOPA núm. 81, del 21 de juliol del 2021
 
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
El Tribunal Constitucional;
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 23 de juny del 2021, per la representació processal de la Sra. Maria Àngels Amorós Orell, mitjançant el qual interposa un recurs de súplica contra l'aute del Tribunal Constitucional del 14 de juny del 2021 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2021-34-RE;
 
 
Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41.2 i 98 c);
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 38 i 89.2;
 
Vist l'aute esmentat del Tribunal Constitucional del 14 de juny del 2021;
 
Vist que el magistrat, Sr. Joan Manel Abril Campoy, va plantejar la seva inhibició en aquesta causa, la qual va ser acceptada pel Ple del Tribunal;
 
 
Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Jean-Yves Caullet;
 
 
 
1. Arguments de la recurrent
 
- La recurrent considera que la decisió del Tribunal Constitucional no és ajustada a dret, perquè no es pronuncia respecte de l'extemporaneïtat de la qüestió de prejudicialitat.
 
- Reitera que la valoració efectuada per la Sala Civil sobre aquest punt és contrària al principi de legalitat, ja que la llei processal andorrana no estableix cap límit temporal per presentar una qüestió de prejudicialitat penal.
 
- No obstant això, sí que s'acompleixen en aquest cas els requisits que la llei preveu: una admissió a tràmit de la querella criminal i una connexió directa amb l'objecte del procés civil. Per això, la desestimació de la prejudicialitat penal és arbitrària.
 
- Considera que el Tribunal Constitucional tampoc s'ha pronunciat sobre aquesta qüestió.
 
- Així doncs, tant les decisions dels tribunals ordinaris impugnades, com la decisió d'inadmissió del Tribunal Constitucional no han estat suficientment motivades.
 
- Igualment, retreu al Tribunal Constitucional haver afirmat que la seva insatisfacció amb les resolucions impugnades, l'hauria dut a intentar ulteriorment una acció penal. Aquesta afirmació no es recolza en cap fet probatori i és, per tant, subjectiva i arbitrària. Raó per la qual, la recurrent sí que pot afirmar que la fonamentació del Tribunal Constitucional no és raonable, ni està justificada, ni argumentada.
 
- Per acabar, demana al Tribunal Constitucional que admeti aquest recurs de súplica i que revoqui l'aute impugnat del 14 de juny del 2021.
 
 
 
2. Fonaments jurídics del Tribunal Constitucional
 
2.1. El recurs de súplica és una possibilitat oberta als recurrents per tal de permetre al Tribunal Constitucional examinar arguments nous que no haurien pogut ser examinats en l'anàlisi del recurs d'empara.
 
2.2. En aquest cas, en el seu escrit de recurs de súplica, la recurrent exposa els mateixos arguments que ja va al·legar en el seu recurs d'empara i no aporta cap argument nou.
 
2.3. La recurrent addueix que el Tribunal Constitucional no es va pronunciar respecte de l'extemporaneïtat de la prejudicialitat penal, tanmateix, si bé la decisió impugnada de la Sala Civil tracta d'aquesta qüestió, no fonamenta la seva decisió en aquest argument.
 
2.4. La recurrent considera que el Tribunal Constitucional no ha adoptat una decisió conforme a la seva doctrina sobre la interpretació de la motivació respecte del contingut de la Sala Civil, però a manca d'elements nous que puguin donar suport a aquesta argumentació, el recurs de súplica ha de ser desestimat.
 
Per tot això que s'ha exposat,
 
El Tribunal Constitucional del Principat d'Andorra,
 
 
Decideix:
 
 
1. Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal de la Sra. Maria Àngels Amorós Orell contra l'aute del Tribunal Constitucional del 14 de juny del 2021 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2021-34-RE.
 
2. Notificar aquest aute a la representació processal de la recurrent, al president de la Batllia, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.
 
 
3. Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.
 
 
Acordat a Andorra la Vella, el 14 de juliol del 2021.
 
 
 
 
 
Josep-D. Guàrdia Canela                                                            Jean-Yves Caullet
President                                                                                             Vicepresident
 
 
 
 
 
Dominique Rousseau
Magistrat