2021-49-RE

Causa 2021-49-RE
(Rubio García c/ Principat d'Andorra)
 
Número de registre 311-2021. Recurs d'empara
 
Aute del 14 de juliol del 2021
_________________________________________________________________
BOPA núm. 81, del 21 de juliol del 2021
 
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
El Tribunal Constitucional;
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 7 de juny del 2021, per la representació processal del Sr. Daniel Rubio García, mitjançant el qual interposa un recurs d'empara contra l'aute de l'11 de març del 2021, dictat pel Tribunal de Corts, i, contra l'aute del 18 de maig del mateix any, dictat per la Sala Penal del Tribunal Superior de Justícia, per una presumpta vulneració dels drets a un procés degut, a accedir a la justícia i al recurs de manera efectiva, reconeguts a l'article 10 de la Constitució, i, atès que demana al Tribunal Constitucional que atorgui l'empara sol·licitada i que declari la vulneració dels drets esmentats. Així mateix, sol·licita que s'admeti com a prova el conjunt documental que s'adjunta en aquest escrit;
 
 
Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41.2, 98 c) i 102;
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment el títol IV, capítols primer i sisè;
 
 
Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Jean-Yves Caullet;
 
 
 
1. Antecedents processals davant les jurisdiccions ordinàries
 
1.1. El 27 de juliol del 2020, el Tribunal de Corts va dictar una sentència en què condemnava el Sr. Daniel Rubio García, com a còmplice en la comissió d'un delicte major d'importació de marihuana en gran quantitat per al tràfic d'estupefaents, a la pena de 2 anys de presó i al pagament d'una multa de 10.000,00 €.
 
1.2. Atès que la defensa del Sr. Daniel Rubio García va presentar un recurs d'apel·lació que va ser inadmès a tràmit per extemporani, la sentència va esdevenir ferma, i, després de la resolució desestimatòria d'un incident de nul·litat i del recurs d'empara subsegüent (causa 2020-10-RE), el 19 de gener del 2021, el Sr. Daniel Rubio García va ingressar al Centre Penitenciari.
 
1.3. Paral·lelament, i arran de l'apel·lació dels altres coprocessats en la mateixa causa, el 26 de febrer del 2021, la Sala Penal del Tribunal Superior de Justícia va dictar una sentència, en què tot confirmant el relat dels fets provats i la qualificació jurídica adoptada pel Tribunal de Corts, reduïa la pena d'aquests coprocessats com a autors principals del delicte, de 4 anys i 6 mesos de presó a 4 anys de presó, dels quals 3 anys ferms i la resta condicional, tenint en compte les seves circumstàncies personals i, en especial, la seva actitud durant el període de presó provisional, per tal d'afavorir la seva resocialització.
 
1.4. Aquell mateix dia, la representació processal del Sr. Daniel Rubio García va formular un recurs de revisió de la sentència dictada el 27 de juliol del 2020, respecte dels pronunciaments que l'afectaven.
 
1.5. L'11 de març del 2021, el Tribunal de Corts va dictar un aute mitjançant el qual decidia no admetre a tràmit el recurs de revisió esmentat, atès que, d'acord amb l'article 253 del Codi de procediment penal, el recurrent no es trobava en la mateixa situació que els beneficiaris de la reducció de pena.

1.6. La representació processal del Sr. Daniel Rubio García va presentar un recurs d'apel·lació contra aquesta decisió, i, el 18 de maig del 2021, la Sala Penal del Tribunal Superior de Justícia va dictar un aute d'inadmissió d'aquest recurs, atès que la decisió impugnada del Tribunal de Corts no era recurrible.
 
1.7. El 7 de juny del 2021, la representació processal del Sr. Daniel Rubio García va interposar un recurs d'empara contra l'aute de l'11 de març del 2021, dictat pel Tribunal de Corts, i, contra l'aute del 18 de maig del mateix any, dictat per la Sala Penal del Tribunal Superior de Justícia, per una presumpta vulneració dels drets a un procés degut, a accedir a la justícia i al recurs de manera efectiva, reconeguts a l'article 10 de la Constitució.
 
 
 
2. Argumentació jurídica
 
2.1. Argumentació del recurrent
 
- El recurrent recorda que el dret al recurs en matèria penal està establert a l'article 10 de la Constitució i que és un dret directament aplicable, que vincula immediatament els poders públics.
 
- El fet que l'article 254 del Codi de procediment penal indiqui que en cas de declarar-se la improcedència de la revisió s'arxiven les actuacions, no ha d'impedir la possibilitat d'interposar apel·lació contra aquesta decisió; ja que si aquest fos el cas, aquesta frase seria contrària a la Constitució.
 
- Segons el seu parer, el Tribunal Constitucional s'ha pronunciat en aquest sentit en la sentència del 9 de setembre del 2019, recaiguda en la causa 2019-32 i 33-RE.
 
- Per consegüent, tant l'aute de l'11 de març del 2021 que indica que contra la seva resolució "no hi cap recurs", com l'aute de la Sala Penal que inadmet el seu recurs d'apel·lació per aquest mateix motiu, vulneren els seus drets a un procés degut, a accedir a la justícia i al recurs.
 
- Per acabar, demana al Tribunal Constitucional que atorgui l'empara sol·licitada i que declari la vulneració dels drets esmentats. Així mateix, sol·licita que s'admeti com a prova el conjunt documental que s'adjunta en aquest escrit.
 
 
2.2. Argumentació de la Sala Penal del Tribunal Superior de Justícia
 
- La Sala Penal reprodueix literalment l'article 254 del Codi de procediment penal, que en el seu darrer apartat indica "En cas de declarar-se la improcedència de la revisió s'arxiven les actuacions".
 
- Seguidament manifesta que, en aquest cas, l'aute del Tribunal de Corts mateix declara que contra la resolució que inadmet la revisió "no hi cap recurs" i que tampoc es pot al·legar que s'hagi vulnerat el dret al recurs, perquè si bé l'article 10.2 de la Constitució reconeix aquest dret en els processos penals, això no implica que es pugui recórrer contra totes les resolucions penals, sinó únicament contra aquelles previstes legalment, no sent aquest el cas.
 
 
 
3. Fonaments jurídics del Tribunal Constitucional
 
3.1. El Tribunal Constitucional no és una tercera instància, ni un tribunal suprem, ni un tribunal de cassació.

3.2. El recurrent considera que la resolució de la Sala Penal que declara inadmissible a tràmit el seu recurs d'apel·lació contra l'aute del Tribunal de Corts que desestima el recurs de revisió interposat, vulnera el seu dret a l'exercici d'un recurs, establert a l'article 10.2 de la Constitució.
 
3.3. Efectivament, l'article esmentat disposa que es garanteix a tothom el dret "en els processos penals, al recurs", tanmateix, la decisió impugnada en aquest recurs d'empara no se situa en el marc d'un procés penal, ja que el recurs de revisió té com a finalitat l'obertura d'aquest tipus de procés.
 
3.4. Les resolucions constitucionals citades per donar suport al recurs d'empara, concernien, altrament, decisions adoptades en el marc d'un procés penal, circumstància que no es dona en el cas que ara ens ocupa.
 
3.5. Aquest redactat de l'article 10.2 de la Constitució és molt clar i s'entén molt bé, perquè la revisió és una possibilitat oberta de manera permanent, i que la desestimació d'una demanda no tanca la possibilitat d'una demanda ulterior.
 
3.6. Per consegüent, aquest recurs d'empara està mancat manifestament de contingut constitucional i ha de ser declarat inadmissible a tràmit.
 
 
Per tot això que s'ha exposat,
 
El Tribunal Constitucional del Principat d'Andorra,
 
 
Decideix:
 
 
1. No admetre a tràmit el recurs d'empara 2021-49-RE interposat per la representació processal del Sr. Daniel Rubio García contra l'aute de l'11 de març del 2021, dictat pel Tribunal de Corts, i, contra l'aute del 18 de maig del mateix any, dictat per la Sala Penal del Tribunal Superior de Justícia.
 
 
2. Notificar aquest aute a la representació processal del recurrent, al president del Tribunal de Corts, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.
 
 
3. Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.
 
 
Acordat a Andorra la Vella, el 14 de juliol del 2021.
 
 
 
 
 
Josep-D. Guàrdia Canela                                                             Jean-Yves Caullet
President                                                                                              Vicepresident
 
 
 
 
 
Joan Manel Abril Campoy                                                        Dominique Rousseau
Magistrat                                                                                                      Magistrat