2021-56-RE

Causa 2021-56-RE
(Puy Belbel c/ Principat d'Andorra)
 
Número de registre 345-2021. Recurs d'empara
 
Aute del 12 d'octubre del 2021
_________________________________________________________________
BOPA núm. 109, del 20 d'octubre del 2021
 
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
El Tribunal Constitucional;
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 22 de setembre del 2021, per la representació processal del Sr. Òscar Puy Belbel, mitjançant el qual interposa un recurs de súplica contra l'aute del Tribunal Constitucional del 7 de setembre del 2021 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2021-56-RE;
 
 
Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41.2 i 98 c);
 
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 38 i 89.2;
 
 
Vist l'aute esmentat del Tribunal Constitucional del 7 de setembre del 2021;
 
 
Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Dominique Rousseau;
 
 
 
1. Arguments del recurrent
 
- En primer lloc, aquesta part retreu al Tribunal Constitucional no haver motivat la inadmissió a tràmit del seu recurs d'empara en cap dels motius establerts a l'article 37 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional: manca d'algun requisit formal, incompetència del Tribunal Constitucional i per tractar-se d'una causa que hagi adquirit el caràcter de cosa jutjada.
 
- En segon lloc, considera que el Tribunal ha efectuat una profunda valoració dels motius de fons de la qüestió, però no s'ha pronunciat respecte de la vulneració dels drets a la jurisdicció, a obtenir una decisió fonamentada en Dret i a un procés degut, per tal com el recurrent no ha disposat d'un judici de fons sobre la comissió dels delictes de detenció il·legal i de lesions per imprudència professional.
 
- Manifesta que la realitat dels fets no és aquella exposada pel Tribunal de Corts i obtinguda del relat dels encausats, ja que existeixen altres declaracions en les actuacions que demostrarien que el recurrent va romandre emmanillat en el despatx del Servei de Duana.
 
- També precisa que el recurrent es va aturar de seguida que va veure els agents, però que ho va haver de fer bruscament per evitar col·lidir amb ells, atès que van ser ells aquells que el van interceptar en la seva trajectòria; i que el van emmanillar malgrat les seves manifestacions de dolor.
 
- Considera que atès que aquestes qüestions estan relacionades amb la valoració de la prova practicada, la causa s'hagués hagut d'enjudiciar mitjançant sentència.
 
- Per acabar, demana al Tribunal Constitucional que estimi aquest recurs de súplica, i admeti el recurs d'empara formulat en el seu dia.
 
 
 
2. Fonaments jurídics del Tribunal Constitucional
 
2.1. D'acord amb la jurisprudència constant del Tribunal Constitucional, l'acceptació d'un recurs de súplica està essencialment condicionada per la presentació, per part del recurrent, d'elements de fet o de dret que no hagin pogut ser tinguts en compte en la decisió constitucional impugnada (veg. p. ex. les causes 2012-29-RE, 2013-24-RE, 2014-38-RE, 2016-11-RE, 2016-59-RE, 2018-3-RE, 2018-7-RE, 2018-19-RE, 2019-60-RE, 2019-63-RE, 2019-69-RE, 2020-5-RE, 2020-6-RE, 2020-17-RE i 2020-40-RE).
 
2.2. De la lectura comparada del recurs d'empara i del recurs de súplica se'n desprèn que la representació processal del recurrent impugna els mateixos elements de dret.
 
2.3. Altrament, la representació processal del recurrent reconeix que el Tribunal Constitucional ha efectuat una profunda valoració dels motius de fons de la qüestió, però considera que no s'ha pronunciat respecte de la vulneració dels drets a la jurisdicció, a obtenir una decisió fonamentada en Dret i a un procés degut.
 
2.4. Aquest argument és paradoxal i s'autoanul·la, ja que és precisament la valoració acurada dels motius de fons que ha dut al Tribunal Constitucional a considerar que no existien les vulneracions al·legades i que, per consegüent, el recurs d'empara era inadmissible a tràmit.
 
2.5. Per tant, el Tribunal Constitucional dins la seva competència per examinar el recurs d'empara presentat pel recurrent contra l'aute del 21 de maig del 2021, dictat pel Tribunal de Corts, va motivar la seva decisió d'inadmissibilitat en l'aute del 7 de setembre del mateix any, donant així resposta als motius adduïts pel recurrent i reproduïts de nou en aquest recurs de súplica.
 
2.6. Per tant, la representació processal del recurrent no aporta cap element de fet o de dret nous i com que les condicions d'admissibilitat de la súplica no estan reunides aquest recurs ha de ser desestimat.
 
 
Per tot això que s'ha exposat,
 
El Tribunal Constitucional del Principat d'Andorra,
 
 
Decideix:
 
1. Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal del Sr. Òscar Puy Belbel contra l'aute del Tribunal Constitucional del 7 de setembre del 2021 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2021-56-RE.
 
 
2. Notificar aquest aute a la representació processal del recurrent, al president de la Batllia, al president del Tribunal de Corts i al Ministeri Fiscal.
 
 
3. Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.
 
 
Acordat a Andorra la Vella, el 12 d'octubre del 2021.
 
 
 
 
 
Josep-D. Guàrdia Canela                                                            Jean-Yves Caullet
President                                                                                             Vicepresident
 
 
 
 
 
Joan Manel Abril Campoy                                                        Dominique Rousseau
Magistrat                                                                                                     Magistrat