2021-69-RE

Causa 2021-69-RE
(Coscollola Toledano c/ Principat d'Andorra)
 
Número de registre 464-2021. Recurs d'empara
 
Aute del 12 d'octubre del 2021
_________________________________________________________________
BOPA núm. 109, del 20 d'octubre del 2021
 
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
El Tribunal Constitucional;
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 15 de setembre del 2021, per la representació processal de la Sra. Meritxell Coscollola Toledano, mitjançant el qual interposa un recurs d'empara contra l'aute de l'11 de juny del 2021, dictat per la Sala Penal del Tribunal Superior de Justícia, per una presumpta vulneració dels drets a la jurisdicció, a la defensa i a un procés degut, reconeguts a l'article 10 de la Constitució, i, atès que demana al Tribunal Constitucional que atorgui l'empara sol·licitada, que declari la vulneració dels drets esmentats, que anul·li la resolució impugnada, així com l'aute del 6 d'abril del 2021, dictat per la Sala Penal, i que es retrotreguin les actuacions per tal que s'admeti el seu recurs d'apel·lació. Així mateix, demana que se suspenguin els efectes de la sentència del 16 de febrer del 2021, dictada pel Tribunal de Corts, fins al pronunciament constitucional;
 
 
Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41.2, 98 c) i 102;
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment el títol IV, capítols primer i sisè;
 
Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Jean-Yves Caullet;
 
 
 
1. Antecedents processals davant les jurisdiccions ordinàries
 
1.1. El 16 de febrer del 2021, el Tribunal de Corts va dictar una sentència en què condemnava la Sra. Meritxell Coscollola Toledano com a responsable penalment en concepte d'autora d'un delicte menor d'obstaculització d'execució de resolucions judicials, sense la concurrència de circumstàncies modificatives de la responsabilitat penal, a la pena de 6 mesos de presó condicional qualificada al compliment dels règims de guàrdia i custòdia i de visita actualment en vigor durant un termini de 4 anys, amb un termini de suspensió de la condemna de 4 anys, així com al pagament de les despeses processals causades.
 
La sentència va ser notificada aquell mateix dia a la Sra. Meritxell Coscollola Toledano; tanmateix, la seva representació lletrada es va personar per a la notificació tres dies més tard, el 19 de febrer del 2021.
 
1.2. El 12 de març del 2021, la representació processal de la Sra. Meritxell Coscollola Toledano va presentar un recurs d'apel·lació contra aquesta decisió, tenint en compte la data a la qual se li havia notificat a ella la sentència (el 19 de febrer), i, el 6 d'abril del 2021, la Sala Penal va dictar un aute en què decidia inadmetre aquest recurs per tal com havia estat presentat fora de termini.
 
1.3. La representació processal de la Sra. Meritxell Coscollola Toledano va interposar un incident de nul·litat d'actuacions contra aquesta resolució, desestimat per l'aute de l'11 de juny del 2021, dictat per la Sala Penal del Tribunal Superior de Justícia, així com un recurs d'apel·lació contra aquesta desestimació, inadmès a tràmit mitjançant l'aute del 29 de juliol del 2021, dictat per la Sala Penal del Tribunal Superior de Justícia amb una composició diferent.
 
1.4. El 15 de setembre del 2021, la representació processal de la Sra. Meritxell Coscollola Toledano va interposar un recurs d'empara contra l'aute de l'11 de juny del 2021, dictat per la Sala Penal del Tribunal Superior de Justícia, per una presumpta vulneració dels drets a la jurisdicció, a la defensa i a un procés degut, reconeguts a l'article 10 de la Constitució.
 
 
 
2. Argumentació jurídica
 
2.1. Argumentació de la recurrent
 
- La recurrent considera que la decisió mitjançant la qual es desestima el seu incident de nul·litat vulnera els seus drets a la jurisdicció, a la defensa i a un procés degut, reconeguts a l'article 10 de la Constitució, perquè confirma el rebuig de la Sala Penal de prendre en consideració el seu recurs d'apel·lació.
 
- En el recurs d'empara exposa la mateixa fonamentació que va al·legar en l'incident de nul·litat, que consisteix en adduir que si bé la sentència del Tribunal de Corts del 16 de febrer del 2021 li va ser notificada aquell mateix dia, no va ser notificada a la seva representació lletrada fins al 19 de febrer següent, i, per aquest motiu, el termini per presentar apel·lació havia de computar-se a partir del 19 de febrer i no del 16, perquè només la representació lletrada pot presentar en temps i forma el recurs d'apel·lació.
 
- Segons el seu parer, el Codi de procediment penal no estableix de manera expressa i inequívoca quina data preval en cas d'existir una diferència de dates en la notificació de l'interessat i en la del seu advocat.
 
- Per consegüent, considera que el recurs d'apel·lació presentat el 12 de març del 2021 no era extemporani, com així ho considera la Sala Penal.
 
- Per aquest motiu, la decisió impugnada que valida la inadmissió a tràmit del seu recurs d'apel·lació no li permet accedir a la jurisdicció en segona instància, deixant-la en una situació d'indefensió.
 
- Per acabar, demana al Tribunal Constitucional que atorgui l'empara sol·licitada, que declari la vulneració dels drets esmentats, que anul·li la resolució impugnada, així com l'aute del 6 d'abril del 2021, dictat per la Sala Penal, i que es retrotreguin les actuacions per tal que s'admeti el seu recurs d'apel·lació.
 
 
2.2. Argumentació de la Sala Penal del Tribunal Superior de Justícia
 
- En aplicació de la seva jurisprudència constant, la Sala Penal recorda que l'article 197 del Codi de procediment penal estableix que estan legitimats per interposar el recurs d'apel·lació, el Ministeri Fiscal, les parts del procés o eventualment els seus drethavents, i observa que l'advocat no és part a la instància, ni titular del dret fonamental al recurs, i que, per tant, el termini per presentar aquest recurs s'inicia amb la notificació de la decisió a la part i no a la seva representació lletrada.
 
- Conclou que la persona legitimada activament per a l'exercici del dret al recurs és la Sra. Meritxell Coscollola Toledano.
 
- Destaca, a més, que en el moment de tancar-se el judici oral, el Tribuna de Corts va comunicar a les parts que el 16 de febrer del 2021 a les 12.00 h notificaria la sentència, tenint aquesta comunicació efectes de notificació, tant per la recurrent com per la seva representació lletrada, tot i que només va comparèixer la recurrent.
 
- Per acabar, conclou que el termini de 15 dies hàbils per presentar el recurs d'apel·lació finalitzava el 9 de març del 2021 i no el 12 de març del mateix any, data en la qual es va presentar extemporàniament el recurs.
 
 
 
3. Fonaments jurídics del Tribunal Constitucional
 
3.1. El Tribunal Constitucional no és una tercera instància, ni un tribunal de cassació, ni un tribunal suprem.
 
3.2. La interpretació de les lleis correspon a la jurisdicció ordinària, tret que aquesta sigui irraonable, absurda o il·lògica o que vulneri algun dels drets reconeguts a la Constitució.
 
3.3. En aquesta causa la part recurrent impugna la interpretació efectuada per la Sala Penal de les disposicions legislatives respecte del còmput del termini per a la interposició d'un recurs d'apel·lació.
 
3.4. Cal, per tant, examinar si aquesta interpretació està fonamentada en Dret i si no és arbitrària o il·lògica, per tal de determinar si s'ha impedit a la recurrent accedir a la jurisdicció i se l'ha situat, doncs, en indefensió.
 
3.5. En la fonamentació jurídica de la seva decisió, la Sala Penal cita l'article 197 del Codi de procediment penal que estableix que poden interposar recurs d'apel·lació, el Ministeri Fiscal, les parts del procés o eventualment els seus drethavents; i atès que l'advocat de les parts no està inclòs en aquesta llista, la Sala Penal en dedueix que la persona legitimada activament per a l'exercici del dret al recurs és únicament la recurrent i que el termini per presentar el recurs ha de començar a córrer a partir de la data de la seva notificació.
 
3.6. La Sala Penal en dedueix lògicament, per tant, que el termini finalitzava el 9 de març del 2021, i que el recurs, que no va ser registrat fins al 12 de març següent, va ser presentat fora de termini.
 
3.7. Aquesta interpretació legislativa que correspon únicament a la jurisdicció ordinària està en aquest cas fonamentada en Dret i és conforme a la jurisprudència dictada en la matèria, i no pot ser qualificada d'il·lògica o d'arbitrària.
 
3.8. A més, la Sala Penal posa en relleu, que en el moment de tancar-se el judici oral, el Tribunal de Corts va comunicar a les parts que notificaria la sentència el 16 de febrer del 2021.
 
3.9. La desestimació de l'incident de nul·litat objecte d'aquest recurs d'empara està fonamentada en Dret, no pot ser qualificada d'il·lògica o d'arbitrària, i no vulnera, per tant, els drets fonamentals al·legats per la recurrent.
 
3.10. El mateix es pot dir, per consegüent, de la decisió que inadmet a tràmit el recurs d'apel·lació contra la sentència del 16 de febrer del 2021, dictada pel Tribunal de Corts.
 
3.11. Per consegüent, aquest recurs d'empara està mancat de contingut constitucional i ha de ser declarat inadmissible a tràmit.
 
 
 
Decideix:
 
 
1. No admetre a tràmit el recurs d'empara 2021-69-RE interposat per la representació processal de la Sra. Meritxell Coscollola Toledano contra l'aute de l'11 de juny del 2021, dictat per la Sala Penal del Tribunal Superior de Justícia.
 
 
2. Notificar aquest aute a la representació processal de la recurrent, al president del Tribunal de Corts, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.
 
3. Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.
 
 
Acordat a Andorra la Vella, el 12 d'octubre del 2021.
 
 
 
 
 
Josep-D. Guàrdia Canela                                                            Jean-Yves Caullet
President                                                                                             Vicepresident
 
 
 
 
 
Joan Manel Abril Campoy                                                        Dominique Rousseau
Magistrat                                                                                                     Magistrat